Image 1
Image 2

CCR a admis sesizarea lui Tăriceanu privind conflictul între puteri, în privința OUG 13

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a precizat, luni, că l-a reprezentat pe premierul Sorin Grindeanu, la solicitarea acestuia, în faţa CCR, la şedinţa în care se judecă sesizarea înaintată de preşedintele Senatului privind un posibil conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi DNA.

UPDATE: Valer Dorneanu, președintele Curții Constituționale, a declarat luni că a fost admisă sesizarea președintelui Senatului Călin Popescu Tăriceanu privind un conflict juridic de natură constituțională în legătură cu dosarul penal deschis în rem de DNA privind ancheta procurorilor asupra emiterii ordonanței de urgență numărul 13.

UPDATE: Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a susţinut luni că un procuror nu poate ancheta oportunitatea, legalitatea sau constituţionalitatea unui act juridic, declaraţie făcută în contextul în care Curtea Constituţională a discutat sesizarea privind existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Ministerul Public pe tema anchetei referitoare la elaborarea OUG de modificare a Codurilor penale.

„A fost solicitarea primului-ministru de a-l reprezenta şi, dacă vreţi, mi s-a părut oarecum firească cererea domniei sale, având în vedere calitatea mea de ministru al Justiţiei şi probabil dânsul a avut în vedere şi experienţele mele de zece ani judecător la CCR”, a spus Tudorel Toader, după ce a părăsit şedinţa publică a CCR în care se judecă sesizarea lui Tăriceanu privind un posibil conflict Guvern-DNA, după ancheta privind Ordonanţa 13 privind Codurile penale.

 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a precizat, luni, că procurorul va fi obligat să respecte o eventuală decizie favorabilă a CCR privind constatarea unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi DNA, el răspunzând astfel la o întrebare privind mersul pe viitor al anchetei.

Întrebat ce se va întâmpla cu ancheta privind suspiciuni de infracţiuni, printre care favorizarea infractorului sau distrugerea de înscrisuri, în cazul unei decizii favorabilă a CCR privid existenţa unui conflict Guvern – DNA, Tudorel Toader a răspuns: „O decizie a CCR are putere faţă de toată lumea, de toate autorutăţile şi fiecare în parte suntem obligaţi să o respectăm”.

„Dacă va fi o decizie favorabilă, procurorul la rândul lui va fi obligat să o respecte. Nu mă întrebaţi pe mine cum va respecta procurorul respectiv decizia, că e nefiresc să mă pronunţ eu”, a adăugat Tudorel Toader, citat de Mediafax.

 

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a sesizat CCR în 8 februarie, în vederea constatării existenţei unui conflict juridic de natură constituţională între Guvernul României, pe de o parte, şi Ministerul Public, prin Direcţia Naţională Anticorupţie, el susţinând că anchetarea de către procurorii anticorupţie a modului în care a fost elaborată OUG 13 este o încălcare a puterii executive de către puterea judecătorească.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with