Image 1
Image 2

Ministrul Finanţelor avertizează băncile care evită impozitul pe profit

Ionuț Mișa
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Ionuț Mișa
Ionuț Mișa

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat miercuri că 27 de bănci au evitat plata impozitului pe profit în ultimii cinci ani şi le-a transmis acestor bănci că Fiscul „cunoaşte aceste operaţiuni şi nu le mai tolerează” pentru că „România nu este o ţară de mâna a treia”.

 

„Băncile, în proporţie de 70%, nu plătesc impozit pe profit. Anul trecut, din 46 de unităţi bancare 31 au declarat pierderi însumând 9,8 miliarde de lei. În ultimii cunci ani, doar 15 bănci au plătit impozit pe profit, şi am inclus aici şi băncile care au plătit doar într-un singur an din cei cinci. Suma astfel colectată a fost de 1,7 miliarde de lei”, a spus Ionuţ Mişa, într-o emisiune la Antena 3.

Ministrul Finanţelor a precizat că inspectorii fiscali cunosc foarte bine mecanismul de evitare a impozitării profitului, utilizat de bănci, şi a descris pe scurt acest mecanism. „De exemplu, banca din România se împrumută de la o bancă-mamă cu dobânzi cuprinse între 14,6% şi 19%, apoi acordă în ţară credite cu dobânzi mult mai mici, ieşind astfel pe pierdere în mod artificial. Dar noi am intervenit şi am sancţionat astfel de practici, utilizate prin intermediul preţurilor de transfer, nu le-am recunoscut aceste pierderi şi am emis decizii de impunere. Am calculat inclusiv penalităţi de întârziere la aceste plăţi şi le-am transmis că nu e OK să practice astfel de operaţiuni”, a spus Ionuţ Mişa, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, „sunt pierderi de 104 milioane de lei pe care nu le-am recunoscut băncilor şi am emis decizii de impunere a profitului, iar beneficiul constă în faptul că anul acesta nu vor mai putea să evite – prin acelaşi mecanism – plata impozitului pe profit”.

Oficialul a mai semnalat că în ultimii cinci ani 27 de bănci nu au plătit niciun leu impozit pe profit, iar o bancă „a plătit doar 34.000 de lei ca impozit pe profit”. De asemenea, „una dintre bănci a declarat pierderi timp de 10 ani consecutiv şi mă întreb ce rost mai are prezenţa în România a unei asemenea unităţi”. Având în vedere acest comportament, „am generat controale suplimentare, vizând bănci noi, pentru că sunt sume extrem de importante care trebuie aduse la bugetul de stat”.

Ionuţ Mişa a evitat să dea publicităţii numele băncilor despre care spusese că evită plata impozitului pe profit, invocând secretul fiscal.

„Vreau să transmit acestor bănci un mesaj foarte clar, anume că Ministerul Finanţelor cunoaşte toate operaţiunile lor şi nu le mai tolerează. Suntem o ţară modernă, avem specialişti, România nu este o ţară de mâna a treia în care oricine poate veni să practice astfel de operaţiuni. Mesajul este valabil şi pentru alţi operatori, nu numai pentru cei din sistemul bancar”, a avertizat Ionuţ Mişa.

Actualul ministru al Finanţelor a condus, anterior, Direcţia Mari Contribuabili din cadrul ANAF, calitate în care a declanşat controalele fiscale asupra sistemului bancar.

 

Ionuţ Mişa: OUG privind pensiile speciale ne va ajuta la anul să susţinem bugetul de pensii

 

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat, miercuri, la Antena 3, că OUG privind pensiile speciale va ajuta guvernul să susţină bugetul de pensii, chiar dacă este o avalanşă de cereri de pensionare.

“Această reglementare legislativă ne va ajuta practic la anul să putem să susţinem bugetul, chiar dacă există un număr mare de cereri de pensionare, deoarece creşteau salariile”, declarat ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa.

Acesta, referindu-se la diferenţe mari dintre pensii, a spus că “lucrurile se vor echilibra şi vor intra într-o oarecare normalitate.”

“Astăzi e din ce in ce mai dificil să se susţină bugetul de pensii din fondul de echilibrare”, a declarat Mişa, arătând că bugetul de pensii a avut, anul trecut, un deficit de 15,6 miliarde de lei, iar anul acesta deficitul este de 14,1 miliarde de lei.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with