Image 1
Image 2

Ministrul Eduard Novak a recunoscut la Satu Mare că sportul românesc este în suferinţă

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Mai nou, aproape că nu trece săptămână ca în județul Satu Mare să nu vină un ministru, în special din partea UDMR. La invitația primarului Sătmarului, Gabor Kereskenyi, ministrul Tineretului și Sportului a petrecut ieri câteva ore pe teritoriul nostru. Vorbim despre o vizită de lucru.

Ne așteptam ca Eduard Novak să vină și să se laude cu realizările pe care le-a înregistrat în ultimele luni și să ne spună cât de bine merg lucrurile în sportul sătmărean. Dar n-a fost deloc așa. Asta și pentru că la bază este un sportiv și nu un om politic. Este realist și nu știe să afișeze o imagine falsă. Știe că sportul românesc suferă și că are nevoie de îmbunătățiri în absolut toate colțurile.

Cunoaște problemele generale din sportul românesc. Dar parcă n-a fost prea concentrat la vizita făcută în Satu Mare. Nu l-am simțit bine documentat în ceea ce privește sportul de la noi.

50 de oameni de sport la întâlnire

Oficial, vizita ministrului Eduard Novak a început la ora 10:00 în sala mare de ședințe din Palatul Administrativ. Acolo au fost invitați oameni de sport, conducători de cluburi și de asociații, în jur de 50. Ulterior am avut reacții din partea altor oameni de sport care s-au declarat a fi dezamăgiți pentru că nu au fost chemați.

“Habar nu aveam de această întâlnire… Poate cei care au pregătit întâlnirea consideră că nobila artă nu face parte din nicio categorie a sporturilor!”, a reacționat sătmăreanul Florin Mulcuțan, vicepreședintele Ligii Profesioniste de Box din România.

La conferința de presă, Eduard Novak nu a putut să ne spună concret cu ce probleme s-au prezentat oamenii de sport la acea ședință. Sigur, dincolo de infrastructură.

La întâlnirea cu presa, care s-a întins pe durata unei ore, ministrul Tineretului și Sportului ne-a vorbit despre strategia pe care o are și care se leagă de sportul în școli, sportul de masă și sportul de performanță. Aici a fost însoțit de primarul Gabor Kereskenyi și prefectul Tamas Altfatter.

Ministrul campion Novak Eduard vrea revitalizarea sportului prin amenajarea taberelor școlare, introducerea în programa școlară a unui număr de cinci ore de sport pe săptmână în școli, precum și stimularea performanței prin măsuri unitare la nivel național.

“Trebuie să regândim altfel sportul românesc. Dacă nu recunoaștem problemele, nu vom putea să rezolvăm nimic. Avem nevoie de o strategie comună, bazată pe realitate, o strategie care să fie puternic susținută printr-un parteneriat interministerial, astfel încât să acționăm toți în aceeași direcție”, a declarat Eduard Novák. Direcțiile propuse de ministrul MTS în cadrul strategiei pentru sport la nivel naţional au fost apreciate de “sportivii” sătmăreni, fiecare dintre ei având posibilitatea să ia cuvântul pentru a propune sugestii pe fiecare ramură de sport.

Concluziile autorităților locale

“Dacă reuşeşte să ducă la bun sfârşit această strategie şi să o implementeze va fi un moment de referinţă pentru sportul românesc. Pentru a sprijini sportul, Primăria Municipiului Satu Mare va continua să investească în modernizarea bazelor sportive, în susținerea sportivilor de performanță, a sportului școlar și a celui de masă”, spune Gabor Kereskenyi.

“Au fost prezentate cele mai importante puncte de pe agenda ministrului. Acestea privesc noua Strategie Națională pentru Sport, axată pe trei piloni – sport/activitate fizică zilnică în școli, creșterea la 30% a populației care practică sportul de masă și rezultate mai bune în sportul de performanță. Alte priorități ale Ministerului Tineretului și Sportului sunt reprezentate de finalizarea descentralizării instituțiilor din domeniul sportului și tineretului și fundamentarea unei noi legi a sportului. Direcțiile județene pentru sport și tineret și taberele școlare ar urma să se subordoneze consiliilor județene, iar cluburile sportive autorităților locale, ceea ce ar permite politici locale coerente în aceste domenii și o mai bună finanțare”, concluzionează Prefectura Satu Mare.

“Potrivit ministrului, pe plan internațional, sportul românesc se află într-o zonă periferică și poate fi readus la nivelul de acum 20-30 de ani doar cu o strategie bine gândită care să ofere condiții adecvate atât pentru sportul profesionist, cât și pentru cel de masă. Luna martie a anului viitor este termenul limită pentru pregătirea strategiei sportive naționale, dar din ianuarie vor fi lansate cinci proiecte care vor da o nouă direcție vieții sportive din România”, spun și reprezentanții Consiliului Județean Satu Mare.

De la Palatul Administriv, Eduard Novak a mers, printre altele, la baza sportivă Dinamo, sala de scrimă “Alexandru Csipler“, Ștrandul Municipal și Taberele Școlare.

Săgeți către fostul director DJST

Să nu uităm. S-a vorbit și despre transferul Hotelului Sport către Primăria Satu Mare. Dar subiectul nu și-a făcut update de câțiva ani. Primarul Kereskenyi a profitat de situație și a spus că din hotel au dispărut mobilierul, ușile și diferite lucruri, arătând cu degetul spre fostul director al Direcției Județene pentru Sport și Tineret.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with