21.02.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Gabriel Zetea, Adrian Albu, Ciprian Ardelean. Titlul emisiuni: Iohannis a făcut o analiză populistă a bugetului populist.(reluare) 01.40 Cultură – Concert dedicat Centenarului Mari Unirii. 03.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Giura Ioan. 04.40 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Popa Ovidiu Adrian. Titlul emisiuni: Popa Ovidiu Adrian – raport la 1.640 zile. 05.45 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Acoperiţii versus descoperiţii din administraţia publică. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Daniel Dragoş. Titlul emisiunii: Pesta Porcină Africană şi soarta vânatului în judeţul Satu Mare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sanatate frumusete stil 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Pallai Bela. Titlul emisiunii: Viaţa Greco-catolică. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Gabriel Zetea, Adrian Albu, Ciprian Ardelean. Titlul emisiuni: Iohannis a făcut o analiză populistă a bugetului populist.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 14.30 Teleshopping 14.50 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Popa Ovidiu Adrian. Titlul emisiuni: Popa Ovidiu Adrian – raport la 1.640 zile. 16.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Acoperiţii versus descoperiţii din administraţia publică. 17.20 Cultură – Hoinar prin Satu Mare 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Marcel Nichita. Titlul emisiunii: Semnele îmbătrânirii pielii. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Dana Criste, Gheorghe Cormoş. Titlul emisiunii: Poezia sătmăreană în contextul globalizării.

Ministerul Educaţiei face presiuni pentru desfiinţări de şcoli

Scris de Vasile Nechita, 27 ianuarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Ministerul Educaţiei face presiuni pentru reducerea costurilor în învăţământ, depăşite în aproape toate judeţele ţării. Şi unele dintre unităţile şcolare din judeţul Satu Mare au înregistrat un

 

deficit, adică au cheltuieli de personal mai mari decât bugetul asigurat prin finanţarea per elev.

În aceste condiţii, sindicaliştii întrevăd un posibil val de restructurări prin reduceri de personal în şcolile din judeţ. Reducerile vor afecta atât posturile personalului didactic, cât şi pe cele ale personalului didactic auxiliar şi nedidactic. Un semnal de alarmă la tras deja Marius Nistor, liderul unei federaţii sindicale, printr-o scrisoare deschisă.

Temeiul legal de finanţare

Guvernul Tudose a adoptat în 28 decembrie o hotărâre care modifică şi completează Hotărârea Guvernului nr. 72/2013 privind aprobarea normelor metodologice pentru determinarea costului standard per elev/preşcolar şi stabilirea finanţării de bază a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat. Finanţarea se asigură de la bugetul de stat, din sume defalcate din T.V.A. prin bugetele locale, pe baza costului standard per elev/ reşcolar.
Problema este că şcolile nu se încadrează în acest buget. Prin urmare, obiectivul trasat de minister managerilor de unităţi şcolare este să identifice soluţii pentru a reduce deficitul financiar.

Măsuri draconice de reducere a deficitului

În alte judeţ, precum Dolj, managerii unităţilor de învăţământ au început să fie convocaţi la Inspectoratul Şcolar Judeţean ca să ia măsuri pentru a reduce deficitul bugetar cu cheltuielile de personal în acest an.
Variantele discutate sunt numeroase şi diferă de la o unitate şcolară la alta. Soluţiile găsite ar fi să se renunţe la paznici pe timp de noapte, să se reducă personalul de curăţenie şi să se apeleze la firme, să fie comasate clasele, inclusiv la învăţământul primar şi la gimnaziu, chiar dacă se va ajunge să se predea în regim simultan şi chiar să se renunţe la structuri, copiii să fie distribuiţi la şcoala de la centru.
Alte variante au fost acelea de a pensiona cadrele didactice care împlinesc vârsta pentru a angaja tineri care au salarii mai mici, iar orele suplimentare din unităţile de învăţmânt ar putea fi acordate tot personalului didactic cu vechime puţină şi fără grade didactice, tot pentru a reduce cheltuielile de personal.
Există şi unităţi şcolare la care organigrama a fost încărcată cu contabili, secretari care ar putea fi distribuiţi către alte unităţi şcolare, unde ar fi posturi libere. De asemenea, s-ar putea ca la unele şcoli să dispară şi un post de director adjunct.
Un director a propus ca paznicii să nu mai facă de serviciu noaptea. Fac pază ziua şi li se reduce salariul. Dacă în prezent iau 1.300 de lei cu sporul, vor lua cu 200 de lei mai puţin. Altă propunere este ca titularii să presteze o parte din orele suplimentare gratuit. Adică dacă au şase ore peste normă, patru să le facă pe bani şi două gratuit. La clasele de bilingvă s-a propus să nu se mai lucreze pe grupe.

Situaţia din judeţul Satu Mare

În ceea ce priveşte judeţul Satu Mare, Călin Durla, inspector şcolar general, ne-a asigurat că situaţia de la noi nu este atât de dramatică precum cea din Dolj. Totuşi, el prevede unele comasări de şcoli, îndeosebi din mediul rural, dar deocamdată aşteaptă instrucţiuni de la ministerul de resort.
Din alte surse am aflat că judeţul Satu Mare are un deficit de 9% la bugetul educaţiei. L-am întrebat pe Ioan Drăgan, preşedintele Sindicatului Învăţământ Preuniversitar Satu Mare, ce înseamnă un deficit de 9% la buget. Interlocutorul ne-a spus că asta ar echivala cu fondurile necesare finanţării învăţământului pentru o lună de zile.

Abonează-te acum Online!
 1. Eu a spus: 30 ianuarie 2018, ora 18:05

  N-ai vrea tu sa te trateze unul necalificat cand mergi la spital sau sa iti repare femeia de serviciu masina? Pentru tine putem aplica ,,aceiasi regula” ! Ai toate sansele sa ajungi ministru al educatiei, ca grade sigur ai! Pe unii doar Dumnezeu ii mai ajuta…

 2. Eu a spus: 30 ianuarie 2018, ora 17:44

  Diferenta o face calificarea, nu gradul! Ca stim unii cu grade si functii si mai mult decat un tanar calificat nu taie decat PAMBLICA! Vezi CELALANT ministru dupa Genunche incoace! A inteles si mutu!

 3. mutu2 a spus: 29 ianuarie 2018, ora 17:58

  Poate ar trebui angajaţi necalificaţi că sunt şi mai ieftini.Sau cu femeia de serviciu.

 4. mutu2 a spus: 29 ianuarie 2018, ora 17:56

  Când avem probleme de sănătate vrem să fim trataţi de cei mai buni medici.Dacă se strică maşina vrem cel mai bun mecanic.La
  şcoală nu s-ar potrivi aceiaşi regulă?Credeţi că un începător e mai bun ?

 5. parearea mea a spus: 28 ianuarie 2018, ora 14:42

  Jos sănătatea, jos învăţământul/ De ele nu -i nevoie deloc în astă ţară/
  De vreţi să vă trataţi sau vreţi la şcoli mai bune, / Eu vă poftesc pe toţi să mergeţi AZI afară!

  La ce bun Inspectoratele Şcolare dacă hotărârile majore le ia doar „ministerul de resort”?

  Se-nfiinţează ministere/Menite să ne bage-n boli/Şi ca să poată să reziste/Desfiinţăm spitale, şcoli./
  Şi-o facem, vai, cu multă ură,/Când avem zeci de ministere/ La ce bun şcoli şi-nvăţătură / Prea păguboase, grosiere?

 6. Dac Bulibas a spus: 28 ianuarie 2018, ora 11:46

  In tara asta numai se desfiinteaza si se distruge , nimic nu se construieste !. Pt. achizitionarea inutila de 227 transportoare blindate de la americani in valoare de 1 miliard (!!!) de euro au gasit bani !!. Guvernantii vostri sunt clatiti la cap ?. Acestia ne distrug in mod voit si reprezinta inamicul nr. 1….

 7. Cici a spus: 28 ianuarie 2018, ora 10:52

  Bani multi ,calitate slaba.

 8. Manager bun a spus: 28 ianuarie 2018, ora 07:29

  Poate nu stiati, dar indiferent de cate grade are un profesor el trebuie sa presteze aceeasi munca pe care o face si un profesor fara grade! Si asta fara nicio exceptie, sa fie clar! Programele scolare sunt la fel, si pentru unii si pentru altii!! Asadar, un manager bun poate plati din aceeasi bani, pentru aceeasi indatorire, doi dascali sau trei. Si iata ca unde-s doi puterea creste si bugetul ne sporeste!Sau plateste omul pentru cat face, nu dupa cate grade are sau dupa numarul de pe tricou. Ca vara sunt multe grade si H2O(apa) tot la aceeasi temperatua fierbe!!!!

 9. Profesor a spus: 28 ianuarie 2018, ora 07:03

  De ce sa platesti un profesor cu nu stiu cate grade cand din salariul lui platesti poate doi profesori tineri fara grade, dar care au de facut fix acelasi lucru! Poate nu stiati , dar toti profesorii, cu grade sau fara grade, au aceleasi programe de parcurs. Asadar, un director de scoala bun plateste doi oameni in loc de unul . Unde-s doi puterea creste si bugetul ne sporeste!

 10. Lobby One a spus: 27 ianuarie 2018, ora 20:28

  Cu aceasta decizie ingropam si invatamantul.Nu conteaza legea justitiei e mai importanta pt voi infractori de prim rang.Traiasca partidul!

 11. Profesor a spus: 27 ianuarie 2018, ora 18:07

  Astfel de comasari de clase(auzi invatamant simultan la gimnaziu cu 4 clase)nici chiar pdl-istii nu si-au permis.Acesti nemernici de psd-isti o fac. Si se mai cere calitate in invatamant!

 12. ion a spus: 27 ianuarie 2018, ora 17:33

  Care mai vrea scoli, la puscarieee!!!
  Biserici faceti am zis, la toata lumea, sa ajunga la fiecare cate una! Natie de betegi….

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.