Image 1
Image 2

Referendum în Catalonia: Peste 800 de răniţi în urma confruntărilor violente

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Aproximativ cinci milioane şi jumătate de catalani au fost chemaţi duminică la vot, într-un referendum pentru independenţa faţă de Spania organizat de autorităţile regiunii, dar Guvernul de la Madrid consideră iniţiativa neconstituţională, luând deja măsuri împotriva desfăşurării plebiscitului.

UPDATE luni 6:20 Guvernul catalan anunţă că mai multe de 800 de oameni au fost răniţi. Cifra îi include şi pe cei care au suferit atacuri de panică.

UPDATE 23.48: Reacţia clasei politice europene, după incidentele de duminică din Catalonia

În timp ce unii şi-au exprimat indignarea cu privire la nivelul violenţei, alţii, probabil, atenţi la mişcările separatiste din propria lor naţiune, au făcut apel la prudenţă.

Guy Verhofstadt, negociatorul şef pentru Brexit din partea Parlamentului European – Nu vreau să intervin în problemele interne ale Spaniei, dar condamn absolut tot ceea ce s-a întâmplat astăzi în Catalonia.

Liderul scoţian Nicola Sturgeon – Indiferent de punctul de vedere al independenţei, ar trebui să condamnăm toate scenele la care suntem martori şi să invităm Spania să schimbe cursul înainte ca cineva să fie grav rănit.

Ministerul britanic de Externe – Referendumul este o problemă pentru guvernul spaniol şi pentru popor. Vrem să vedem respectarea legii spaniole, respectarea constituţiei spaniole şi respectarea statului de drept.

Charles Michel, premier belgian – Violenţa nu poate fi niciodată răspunsul! Condamnăm toate formele de violenţă şi reafirmăm apelul nostru la un dialog politic.

Ivica Dacic, ministrul sârb de externe – Poziţia noastră este clară şi principială, Spania este unul dintre cei mai buni prieteni ai Serbiei. ”[Madrid] se află în aceeaşi poziţie cu a noastră cu privire la problema integrităţii teritoriale

Bruno Le Maire, ministrul francez al economiei – Spania este o naţiune prietenoasă, un popor mândru. În mod cert, sper că pacea civilă va domni în Spania.

UPDATE 21.40: Premierul Mariano Rajoy a susţinut o declaraţie de presă în care a criticat dur atacul populist al separatiştilor, insistând că referendumul a fost ilegal.

„Vreau să afirm, în faţa întregii Spaniei, că marea majoritate a populaţiei din Catalonia nu a vrut să participe ca acest scenariu al secesioniştilor. Marea majoritate a catalanilor au demonstrat că sunt oameni care respectă legea şi au reuşit să reziste atacului celor care au dat dovadă de cele mai grave practici populiste. Toţi spaniolii apreciază asta”, a spus Rajoy.

Premierul Spaniei a precizat că separatiştii au avut „nenumărate ocazii” pentru a renunţa la demersul lor ilegal. „Nu au vrut, deşi am încercat, am cerut-o de mai multe ori. Nu ne-au auzit”, a spus Rajoy, comentând că această cale aleasă nu duce nicăieri.

UPDATE 21.33: 761 de persoane au fost rănite în urma violenţelor, a spus Departamentul de Sănătate al Cataloniei

Un total de 761 de persoane au avut nevoie de asistenţă de la sistemul medical de urgenţă din Catalonia, potrivit Departamentului de Sănătate al Cataloniei. 335 de persoane au fost rănitei numai în Barcelona.

 

UPDATE 18.25: Cel puţin 460 de persoane au fost rănite în urma confruntărilor violente din Catalonia

Ada Colau, primarul Barcelonei, a anunţat că cel puţin 460 de persoane au fost rănite în urma confruntărilor violente dintre alegători şi Poliţia spaniolă, în ziua în care în regiunea catalană are loc un referendum pe tema independenţei, informează BBC News.

UPDATE 16.00: Peste 300 de oameni au fost răniţi în urma confruntărilor violente din Catalonia

Guvernul regional al Cataloniei a anunţat că peste 300 de oameni au fost răniţi în urma confruntărilor violente dintre alegători şi Poliţia spaniolă, în ziua în care în regiunea catalană are loc un referendum pe tema independenţei, informează BBC News.

UPDATE 13.33: Cel puţin 38 de oameni au fost răniţi în urma confruntărilor violente din Catalonia

Cel puţin 38 de oameni au fost răniţi după ce Poliţia spaniolă a tras gloanţe de cauciuc pe o stradă din Barcelona, pe fondul violenţelor izbucnite în ziua în care autorităţile din regiunea Catalonia desfăşoară un referendum pe tema independenţei faţă de Spania. Potrivit martorilor, poliţiştii spanioli au folosit şi gaze lacrimogene.

Susţinătorii independenţei catalane au ridicat baricade în jurul secţiilor de vot pentru a împiedica forţele Poliţiei Naţionale să îşi îndeplinească misiunea de a opri procesul electoral.

Într-un mesaj postat pe Twitter, Ada Colau, primarul oraşului Barcelona, a cerut demisia premierului spaniol Mariano Rajoy pentru că a trimis forţele de ordine să acţioneze în Catalonia.

În plus, liderul regiunii catalane, Carles Puigdemont, a declarat în faţa reporterilor că ”violenţele nu îi vor opri pe catalani să voteze”.

UPDATE 13.10: Ministrul spaniol de Interne, Juan Ignacio Zoido, a declarat că poliţia a intervenit profesionist şi proporţional, în confruntările cu alegătorii catalani.

UPDATE 12.07: Violenţe în Catalonia: Poliţia spaniolă a folosit gloanţe de cauciuc împotriva alegătorilor catalani

Poliţia spaniolă a tras cu gloanţe de cauciuc către alegătorii din Barcelona, cu scopul de a închide toate secţiile de votare şi pentru a opri desfăşurarea referendumului pentru independenţa Cataloniei, informează Sky News.

Potrivit relatărilor, în Barcelona s-au auzit mai multe focuri de armă, Poliţia folosind gloanţe de cauciuc pentru a-i determina pe alegători să nu participe la vot. La auzul focurilor de armă, oamenii au început să fugă, căutând un loc sigur.

Pe mai multe artere din oraşele catalane Poliţia spaniolă a instalat bariere metalice, o parte din căile de acces către secţiile de votare devenid inaccesibile.
Mai mulţi oameni au suferit răni minore în urma confruntărilor cu ofiţerii Poliţiei Naţionale.
Anterior, Poliţia spaniolă a început operaţiunea de confiscare a urnelor de vot, a anunţat Ministerul de Interne de la Madrid.

UPDATE ora 10.43: S-a dat start votului pentru independenţa Catloniei; au existat incidente între alegători şi Poliţie

UPDATE ora 9.20: În faţa secţiilor de votare, cozile celor care vor să voteze sunt foarte mari.

UPDATE ora 8.30: În mai multe secţii au ajuns buletinele de vot, anunţă presa locală.

UPDATE ora 7.30: Mii de oameni aşteaptă în ploaie, în faţa secţiilor de votare din Barcelona.

 

Grupuri de catalani s-au adunat în afara secţiilor de votare înainte de referendum. Guvernul de la Madrid a promis să oprească votul şi zeci de vehicule de poliţie sunt în operaţine la Barcelona, informează BBC.

UPDATE ora 7.20: În timpul nopţii, mii de susţinători ai referendumului pentru independenţă au ocupat şcolile în care se află secţiile de votare. Potrivit poliţiei, aceştia vor fi evacuaţi.

Organizatorii referendumului au cerut alegătorilor să se întoarcă “să apere” secţiile de votare la ora 05:00 (03:00 GMT) şi să aştepte începerea votării la ora locală 9:00 (10.00 ora României). S-a subliniat că trebuie să fie o rezistenţă paşnică la toate acţiunile poliţiei.

“M-am trezit devreme pentru că ţara mea are nevoie de mine”, a declarat unul din susţinătorii independenţei Catalaniei. Eulalia Espinal I Tarro, în vârstă de 65 de ani, face parte din grupurile care s-au adunat în faţa şcolilor din Barcelona. “Nu ştim ce se va întâmpla, dar trebuie să fim aici”, a subliniat aceasta

Duminica ar putea fi o “dată importantă pentru democraţie”, a declarat vicepreşedintele regional, Oriol Junqueras, pentru TV3, principala televiziune catalană.

“Am depăşit multe obstacole, nu există nimic care săîăpată fi considerat mai presus de asta”, a adăugat el. “Dacă nu ne apăram propriile noastre drepturi, atunci cine o va face?”

Buletinele de vot au doar o singură întrebare: “Vrei ca Catalonia să devină un stat independent sub forma unei republici?”. Pentru răspuns există varianta: “Da” sau “Nu”.

Catalonia este una dintre cele mai bogate regiuni din Spania, având o populaţie de aproximativ 7,5 milioane de oameni. Circa 16% din populaţia Spaniei locuieşte în Catalonia, iar regiunea ce urmăreşte independenţa produce 19% din PIB-ul spaniol, potrivit BBC.

Catalonia, cea mai bogată regiune a Spaniei, înglobează aproximativ o cincime din avuţia Spaniei şi este considerată „uzina ţării“, fiind cea mai industrializată dintre cele 17 regiuni autonome spaniole.

Regiunea catalană are un grad ridicat de autonomie, însă, conform constituţiei spaniole, nu poate organiza un referendum pentru secesiune. Presiunile pentru un referendum pe tema independenţei au crescut în ultimii ani, ţinând cont de politicile de austeritate ale Madridului, într-un context în care economia spaniolă a avut mult de suferit.

Cei care se opun independenţei susţin că regiunea catalană se bucură deja de o largă autonomie, alături de alte regiuni spaniole precum Ţara Bascilor sau Galicia.

Curtea Constituţională din Spania a declarat deja că este ilegală organizarea unui referendum pentru independenţă în Catalonia.

Guvernul din Madrid a trimis mii de poliţişti în regiune pentru a opri încerările autorităţilor de a organiza acest plebiscit. Sâmbătă, Poliţia spaniolă a sigilat peste 1.300 din cele aproximativ 2.300 de şcoli din Catalonia, în care ar fi trebuit să fie organizate secţii de votare. În plus, forţele Guvernului central au ocupat centrul de telecomunicaţii al Guvernului regional catalan.

Suporterii independenţei Cataloniei au început să ocupe centrele de votare încă de vineri seara, aspect ce ar putea declanşa confruntări cu Poliţia spaniolă, care are ordinul de a închide toate secţiile de votare din Catalonia.

1 comentariu

  1. Vedeti cum lumea se rinocerizeaza si se indreapta spre propria autodistrugere? Ce le lipsea catalonilor? Au toate drepturile, sint dezvoltati, nimeni nu-i impiedica sa se manifeste civilizat. As intelege daca ar fi dictatura, dar este democratie matura. Aaa, ca mai trebuie respectata si Constitutia? Asta e, daca nu s-ar respecta legile s-ar ajunge la anarhie. In loc sa-si vada de treaba si sa se bucure de democratie oamenii se lasa manipulati si prostiti de lideri iresponsabili.
    Asa vor pati toti cei care vor neaparat “sa-si dea foc la valiza” si care “nu mai pot de bine”.

Lasă un răspuns