Image 1
Image 2

Mii de turiști au vizitat dealul Copârce aflat între comunele Turț și Cămârzana

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Tot mai mulți investitori cumpără terenuri și construiesc pensiuni

Dealul Copârce, aflat la hotarul dintre comunele Turț și Cămârzana, a prezentat un interes sporit pentru turiști în acest an. Este vorba despre mii de localnici și oameni veniți din alte părți care au vizitat zona, fie pentru plimbări în aer liber și a se bucura de peisaje, fie pentru practicarea unor sporturi, precum off-road-ul sau echitația.

Locul este considerat, pe bună dreptate, unul dintre cele mai pitorești din această parte a țării. Nu degeaba autoritățile județene vor aproba înființarea de trasee turistice în ședința de vineri, 27 septembrie, fiind vorba despre rutele: Turț – Poarta Zânelor – Cămârzana; Huta Certeze – Tarna Mare; Piatra Bixadului – Târșolț; Turț – Tămășeni – Batarci – Tarna.

Aceste trasee vor fi apoi omologate, se va întocmi documentația necesară, iar apoi, undeva în 2020, vor fi inaugurate de Serviciul Județean Salvamont, împreună cu autoritățile locale implicate și cele județene.

Trebuie menționat că pentru obținerea statutului de zonă turistică de interes local s-au asociat comunele Batarci, Turț, Tarna Mare, Cămârzana și Târșolț.

Mănăstirea Ortodoxă “Sfântul Gheorghe” și “Poarta Zânelor” atrag foarte mulți vizitatori

Și Mănăstirea Ortodoxă cu hramul “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Turț Băi, aflată în imediata vecinătate a Porții Zânelor, a atras și atrage în zonă mii de creștini, în fiecare an. După ce ies de la sfânta biserică, aceștia se bucură de minunatele peisaje.

Zona este foarte căutată de turiști și datorită inaugurării Porții Zânelor, în 29 iulie, de sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, când s-a desfășurat aici și tradiționalul Festival al Tocănii.

De asemenea, datorită deschiderii drumului de interes local care face legătura între comunele Turț și Cămârzana și tranzitează dealul Copârce, schimburile economice între localnici se desfășoară mult mai intens, și cu eforturi mult reduse. Felicitări autorităților care au avut inițiativa de a pietrui drumul!

Terenurile s-au scumpit enorm în ultimii ani

Grație potențialului turistic al zonei Copârce, nici investitorii nu au întârziat să apară. Prețurile terenurilor au crescut foarte mult, iar localnicii din Turț Băi au început construcția de pensiuni, pentru a putea oferi turiștilor locuri de cazare, deja existând cerere în acest sens.

De altfel sătenii pun la dispoziția turiștilor plimbări cu caii, căruțele sau cu ATV-urile. Desigur că frumusețea locurilor poate fi surprinsă cel mai bine prin plimbări pe jos, pe traseele binecunoscute de săteni.

Dealul Copârce are un potențial turistic uriaș, în special de când s-a inaugurat Poarta Zânelor, aflată cu un picior în Cămârzana și cu unul în localitatea Turț Băi. Numeroși soliști vin aici să-și facă videoclipuri, tot aici se desfășoară festivaluri și, nu de puține ori, tinerii căsătoriți vin aici pentru a realiza ședințele foto.

Zona este împânzită cu numeroase obiective turistice, care nu merită ratate, în special dacă turiștii au drept ghid unul dintre bătrânii celor două sate învecinate.

Pe partea comunei Turț, cei interesați pot vedea Biserica Zânelor, Fântâna Roșie, Piatra Șoimului, Mina lui Petre-Grigor, galerii vechi de prin 1700, de când a început mineritul în zonă, grotele pustnicilor de la Steamp. Pe partea comunei Cămârzana pot fi vizitate Fântâna Plutașilor, grota Cămara Zânelor, minele de cărbuni, precum și alte obiective interesante, despre care puteți afla mai multe chiar de la bătrânii satului.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with