Mii de sătmăreni veniţi din străinătate au participat la slujbele de Sfântă Maria | Informaţia Zilei

Mii de sătmăreni veniţi din străinătate au participat la slujbele de Sfântă Maria

Scris de Mihaela Ghiţă, 16 august 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
PS Timotei Sătmăreanul a slujit la Mănăstirea Bixad

PS Timotei Sătmăreanul a slujit la Mănăstirea Bixad

Poate mai mult decât oricând în aceste zile tulburi ale ţării versurile pricesnei “O, Măicuţă Sfântă” au fost simţite şi trăite cu mai multă emoţie şi intensitate de tot sufletul românesc

greu încercat. “Nu lăsa, Măicuţă, să pierim pe cale, căci noi suntem fiii lacrimilor tale”, a fost ruga fierbinte ce a stat pe buzele a mii de români.

Este cunoscut faptul că sătmărenii au o adâncă evlavie faţă de Maica Domnului, pe care o cinstesc în toată vremea şi la sărbătorile de peste an ce îi sunt închinate.
Adormirea Maicii Domnului este praznicul împărătesc ce are loc în fiecare an la data de 15 august. Este precedat de o perioadă de post, de două săptămâni, de la 1 august până la 14 august inclusiv.

În tot acest timp, în biserici este citit Paraclisul Maicii Domnului, care şi de această dată a strâns mulţime de lume în jurul bisericilor şi a mănăstirilor din judeţ. Oamenii au lăsat deoparte „toată grija cea lumească” şi s-au încredinţat deplin Maicii Domnului cu toată nădejdea de a fi scoşi din „marea învolburată” a vieţii.

De altfel, a devenit o tradiţie, cel puţin în judeţul Satu Mare, ca de praznicul Adormirii Maicii Domnului oamenii să plece din „cetate” spre sfintele lăcaşuri unde să se roage Maicii Domnului. Pelerinajele, aşa cum sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri, s-au păstrat până în zilele noastre şi constituie „obolul”, „mica jertfă” pe care credincioşii o aduc Maicii Domnului.

Local, este cunoscut drumul pe care oamenii îl fac pe jos până la mănăstiri, uneori şi câteva zile, cântând pe cale frumoase pricesne, cântări şi rugi închinate Fecioarei Maria, purtându-şi straiele populare, cu prapuri în mână reprezentând icoana Născătoarei de Dumnezeu. Printre cele mai cunoscute pelerinaje este şi cel de la Mănăstirea Bixad, unde oamenii vin să se închine icoanei Maicii Domnului.

Şi în acest an, Mănăstirea Bixad a cuprins la umbra copacilor o mare de oameni. Credincioşi veniţi din toate colţurile judeţului şi nu numai, oameni care au păstrat din generaţie în generaţie obiceiul de a veni să se roage la mănăstire de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului alături de localnici, cu toţii s-au regăsit în curtea mănăstirii.

Sfânta Liturghie Arhierească a fost săvârşită în altarul de vară al mănăstirii de către PS Timotei Sătmăreanul, alături de care s-a aflat părintele protopop de Oaş, pr. Marcel Malanca, stareţul mănăstirii, pr. Emanuil Rus, dar şi preoţi şi diaconi din eparhie. A fost un moment de profundă emoţie, dar şi de mulţumire sufletească pentru cei prezenţi.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de PS Timotei Sătmăreanul, care a subliniat chemarea bisericii la rugăciune, dar şi obiceiul încetăţenit în rândul credincioşilor de a merge în pelerinaj la mănăstiri. „(…) Azi noi de Sfântă Mărie mergem la mănăstire.

Mergem cu mic cu mare în pelerinaj pentru că ce altceva este hotărârea noastră şi determinarea noastră şi dacă vreţi, plecarea noastră din familie, din căminul nostru spre sfintele mănăstiri – nu este altceva decât o chemare a lui Dumnezeu, care ne şopteşte în taina sufletului nostru să ne ducem, să mergem, simţind acea parte interioară a noastră, sufletească, duhovnicească, pe care teologia şi sfinţii părinţi o numesc chemare tainică a lui Dumnezeu care se înfiripează în adâncul fiinţei noastre şi ne spune: trebuie să mergem să ne întâlnim cu Dumnezeu şi cu sfinţii lui, trebuie să mergem să ne întâlnim cu Maica Domnului în ziua prăznuirii ei, în ziua mutării ei din această viaţă (…)”, a fost unul din îndemnurile PS Timotei Sătmăreanul către dreptcredincioşii prezenţi.

Preasfinţitul a ţinut să aducă în atenţia celor prezenţi nevoia de a fi recunoscători faţă de Dumnezeu şi sfinţii săi.

 

Continuarea o puteţi citi în ediţia tipărită din data de 16 august.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.