Image 1
Image 2

Drumul Crucii pe străzile din Satu Mare

Mii de sătmăreni au participat la procesiunea Drumul Crucii
Mii de sătmăreni au participat la procesiunea Drumul Crucii
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Mii de sătmăreni au participat la procesiunea Drumul Crucii
Mii de sătmăreni au participat la procesiunea Drumul Crucii

Mii de sătmăreni au urmărit miercuri cu sufletul la gură patimile lui Isus pe “Drumul Crucii”, felul în care a fost arestat, judecat, batjocorit, condamnat, răstignit şi omorât, cu moarte pe cruce.

Ceea ce au văzut sătmărenii şi pentru care nu au lăsat nicio clipă telefoanele din mână având grijă să surprindă fiecare moment a fost  un spectacol  idependent de stradă  interpretat de o impresionantă echipă de artişti, un marş ce comemorează drumul spre Golgota şi crucificarea Mântuitorului nostru. Evenimentul a ajuns în acest an la ediţia a unsprezecea şi este denumit sugestiv “Drumul Crucii – Cu moartea pe moarte călcând” desfăşurându-se după un program prestabilit în 6 oraşe din ţară. Dramatizarea a fost realizată de un grup de credincioşi din mai multe confesiuni religioase.

Drumul Crucii
Drumul Crucii

Procesiunea a început pe platoul din Piaţa 25 Octombrie, din faţa Prefecturii, cu momentul judecării lui Iisus şi s-a sfârşit cu crucificarea.

Oamenii s-au înghesuit  pentru a vedea cât mai de aproape fiecare secvenţă. A putut fi sesizat numărul mare de tineri, de părinţi şi copii, dar şi de învăţătoare şi elevi aflaţi în trecere prin zonă, care s-au oprit pentru a asista la acest moment. Cu toţii au înfruntat vremea rece şi vântul tăios.

13 comentarii

  1. Am putea face o paralela intre credibilitatea stiintei si a religiei, mai concret intre teoria Big-Bangului si Creationism. Un ateu nu prea crede ca exista Dumnezeu si ca el a creat aceasta lume, in schimb nu zice nimic de ipotezele teoriilor stiintifice. Teoria stiintifica aproape unanim acceptata de Stiinta este Teoria Big-Bangului,tradus a Marii Explozii. Aceasta afirma ca acum 13,7 miliarde de ani tot ceea ce exista in Univers adica: planete, asteroizi, meteoriti, comete, stele, galaxii, quasari, gauri negre, energie intunecata, lumina, tot-tot a fost concentrata intr-un punctisor de miliarde si miliarde de ori mai mic decat diametrul unui atom la o temperatura fantastica si care printr-o explozie a creat in timp ceea ce este in Univers. Pai, nu seamana asta cu Nimicul din care Tatal Nostru Ceresc a facut lumea?

  2. Stiinta si religia s-au influentat reciproc chiar si atunci cand s-au negat una pe alta. La urma urmei problema existentei sau a non-existentei lui Dumnezeu nu este de natura sa influenteze activitatile curente ale unui om. Insa Religia Crestina are forta, crestinul obisnuit este dotat cu o mare forta si pentru ca el nu se mai teme de moarte. Cate capete n-au zburat, cate oprimari n-au suportat crestinii si cata umilinta?Ei si-au acceptat soarta disciplinat iar cand a fost cazul s-au aparat strasnic cu sabia.Alta data au apelat la cele mai sofisticate cuceriri ale stiintei pentru a-si atinge telurile. Eu daca as mai trimite in spatiu un roman l-as alege dintre pusnicii de la manastiri, pentru ca crestinii niciodata nu sunt singuri. In lungile zile petrecute in spatiu mi-l inchipui pe ineditul cosmonaut vorbind in fiecare seara cu Dumnezeu si multumindu-i pentru experimentele pe care le-a facut si cerandu-i iertare pentru cele pe care nu a reusit sa le duca la bun sfarsit iar dupa aceea sa spuna cu voce tare:”Tata-l nostru…”

  3. @pe_chinezu.Eu pe unde am fost la evenimentel religioase am constatat ca e o problema a parcarii masinilor, ca e lipsa de toalete, ca nu ai de unde sa-ti cumperi ceva daca stai mai mult, nu ai unde sa te asezi,etc. Nu sunt eu in masura sa spun toate aspectele problemei , cert este ca unii au gasit solutii la aceste probleme.

  4. @pe_chinezu. Nu stiu ce vrei sa zici dar eu ma gandeam la ceva de genul unui Santuario di Oropa, provincia Biella, regiunea Piemontului,Italia. Sunt poze pe net cu acesta. Bine acel lacas e dezvoltat in ani de zile, ceea ce vreau sa spun este ca trebuie sa te gandesti si la conditiile in care oamenii sunt adunati intr-un loc.

  5. @corn.Nu mi se pare corect sa afirmi ca daca cineva crede in Dumnezeu este prost. As putea sa-ti insir o lista lunga de oameni de stiinta si nu numai care sustineau ca Dumnezeu exista. Chiar recent Papa Francisc a uluit lumea spunand ca intre teoria Big-Bangului si Creationism nu exista nicio contradictie argumentand in felul sau aceasta. Din punctul meu de vedere faptul ca cineva progreseaza in stiinta sau in religie este de incurajat, principalul lucru este sa nu dauneze celorlalti. “Drumul Crucii” ne aminteste de marea nedreptate care i s-a facut lui Iisus de catre oameni asa-zis inteligenti care s-au cam spalat pe maini. Parca si in zilele noastre vedem astfel de abuzuri facute tot de oameni care nu sunt prosti. As putea spune mult aici dar in calitate de “postac” stiu ca ce e scris mult nu se mai citeste cu interes.

  6. Banuiesc ca n-au fost afectate emotional acele persoane care au urmarit acele scene, nici macar copiii! Daca se prezenta in scoala asa ceva sigur era de vina vreo invatatoare! Eu sper ca n-ati lipsit niciunul cu copiii vostri! Luati lumina ! (De care va doriti sau de care chiar sunteti orbiti)

  7. @corn. Vivy ti-a cam pus coarne, de fapt singur te-ai facut “cornut”. Ceea ce vreau sa spun e ca fiecare este liber sa se inchine la ce vrea. Referitor la ce-ai afirmat pot sa zic ca si stiinta se inchina la anumite concepte de multe ori “bizare”, ca mai apoi sa le corecteze, sa le abanoneze sau sa le recicleze. Acum iti dau exemplu cu un concept nou “energia negativa”, iata cum este explicata ea:
    “Este greu de dat o definitie a energiei negative.Am putea spune ce nu este energia negativa.Energia negativa nu este energia antimateriei. Antimateria, avand masa pozitiva,are energie pozitiva. Pentru a accelera antimateria este nevoie sa consumam energie pozitiva. De asemenea energia negativa nu are nicio legatura cu energia intunecata, cea care duce la accelerarea expansiunii universului…”
    Daca-ti amintesc de universurile paralele, de cuarci,stringuri, geometrii neeuclidiene,etc.,care nu-s intelese chiar de savanti ce sa mai zic de cei care nu inteleg nici macar geometria euclidiana ca lumea sau deloc. Asta nu inseamna ca sunt impotriva demersului stiintific insa nu sunt nici impotriva demersului religios din motive lesne de inteles.

  8. Un astfel de eveniment religios este extraordinar de complex fiindca implica o multitudine de aspecte: religioase, istorice, filozofice, stiintifice,etnice,etc. Eu as vrea sa subliniez ca am vazut prezentat acest fapt si in alte tari mai avansate si erau prezente un numar mare de persoane. Ce e de remarcat in acele tari e ca exista un fel de “turism religios” iar comunitatile religioase au spatii proprii de cazare pentru cei care vor sa asiste la evenimentele religioase prezentate.Noi am construit in ultimul timp multe biserici dar astfel de spatii de cazare mai putin. Ma gandesc la multimea de oameni care se duc spre manastiri, sigur au nevoile lor lumesti.

Lasă un răspuns

Connect with