22.11.2019 00.00 Agenda Publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Călin Bota, Adrian Cozma, Gabriel Zetea, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Viorica Dăncilă şi Klaus Iohannis se confruntă de la distanţă.(reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct cu Laczko Eva, invitaţi: Ştefania Boca, Liviana Chiorean, Irina Tămăşan. Titlul emisiunii: Ziua Naţională Fără Tutun şi prevenirea victimizării minorilor. (reluare) 04.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Constantin Răduc. Titlul emisiunii: Arbuştii fructiferi – culturi de nişă. 05.00 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Voicu Sichet. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda Publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Călin Bota, Adrian Cozma, Gabriel Zetea, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Viorica Dăncilă şi Klaus Iohannis se confruntă de la distanţă.(reluare) 10.00 Sănătate cu Mihaela Ghiţă, invitat: Tallian Cristian. 10.30 Opinii ale scriitorilor pe marginea concursului de pălincă de la Poesis 11.00 Sănătate Frumuseţe Stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct cu Laczko Eva, invitaţi: Ştefania Boca, Liviana Chiorean, Irina Tămăşan. Titlul emisiunii: Ziua Naţională Fără Tutun şi prevenirea victimizării minorilor. (reluare) 14.00 Agenda Publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Călin Bota, Adrian Cozma, Gabriel Zetea, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Viorica Dăncilă şi Klaus Iohannis se confruntă de la distanţă.(reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Şedinţă de Consiliu Local Satu Mare 16.30 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş.Titlul emisiunii: Ultimii dogari din Turulung. 17.30 Ne Cheamă Natura cu Ioana Zaharia. 18.00 Audienţe în direct cu Laczko Eva, invitat: Stancovici Ionuţ, Cherecheş Adrian. Titlul emisiunii: Din caiac pe schiuri. (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Dezbatere Electorală , cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct cu Laczko Eva, invitat: Stancovici Ionuţ, Cherecheş Adrian. Titlul emisiunii: Din caiac pe schiuri. (reluare)

Mii de credincioşi sunt aşteptaţi duminică la hramul Diecezei Romano-Catolice

Scris de Eva Laczko, 29 iunie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Hramul diecezan este evenimentul care aduce an de an în municipiul nostru, dacă vremea este favorabilă, chiar şi peste 3.000 de credincioşi din toate colţurile Diecezei Romano-Catolice de Satu Mare, dar şi de dincolo de hotarele acesteia, de peste graniţele ţării sau de dincolo de ocean.

Societatea lui Isus – ordinul iezuit – a fost cea care a instituit devoţiunea Preasfintei Inimi a lui Isus în Dieceza Satu Mare. Călugării iezuiţi sătmăreni, cu aprobarea Romei, au înfiinţat în luna iulie a anului 1868 Societatea Inimii lui Isus în dieceză, după care oraşul Satu Mare a devenit centrul spiritual al devoţiunii din regiune. La indicaţia Papei Leon al XIII-lea episcopul Meszlényi Gyula a închinat dieceza în anul 1899 Preasfintei Inimi a lui Isus, iar biserica deservită de ordinul iezuiţilor, Calvaria, după renovarea din 1909, episcopul Boromisza Tibor a sfinţit-o în cinstea Inimii lui Isus.
Manifestările dedicate praznicului Preasfintei Inimi culminează în fiecare an cu hramul diecezan, care e celebrat de atunci în duminica de după sărbătoare. În 1999 episcopul Reizer Pál a mutat liturghia principală de la biserica Calvaria în piaţa din faţa Catedralei, unde va fi celebrată şi anul acesta.

Hramul este precedat de fiecare dată de novena Preasfintei Inimi a lui Isus: cu nouă zile înainte de marele eveniment se ţin, zi de zi, liturghii în limbile română şi maghiară, cu meditaţii pe diferite tematici. În acest an novena a început vineri, 21 iunie, şi se va termina astăzi, în ziua premergătoare marelui hram.

În acest an, hramul Diecezei Romano-Catolice de Satu Mare se va sărbători duminică, 30 iunie. Conform tradiţiei, Sfânta Liturghie solemnă în limba română va începe de la ora 8 dimineaţa în biserica Calvaria, de data aceasta avându-l ca celebrant principal pe părintele Diacu Anton, paroh de Bacău. Slujba în limba germană va fi oficiată tot la Calvaria, de la ora 9:30, de către părintele Roman Ioan Laurenţiu, director general al Organizaţiei Caritas a Diecezei Satu Mare. Sfânta Liturghie festivă va fi oficiată de la ora 11, în limba maghiară, la altarul în aer liber amenajat în piaţa din faţa Catedralei, prim-celebratorul din acest an fiind invitatul de onoare al evenimentului, episcopul de Kaposvár – Ungaria, PS Varga László. Hramul Diecezei Romano-Catolice de Satu Mare este celebrat de fiecare dată în duminica de după sărbătoarea Preasfintei Inimi a lui Isus, dar în dieceză în afară de Calvaria mai există trei biserici cu acest praznic: biserica din Curtuiuşeni, cea din Tarna Mare şi cea din Tisa. La fiecare dintre acestea slujbele de hram au fost oficiate în ziua sărbătorii.

La Catedrala Romano-Catolică lucrările de restaurare exterioare aflându-se în plină desfăşurare, zilele trecute mulţi dintre enoriaşi şi-au pus problema unde se va monta în acest an altarul în are liber, căci în biserică nu ar încăpea pelerinii care vin. Dar se pare că problema este rezolvată, schelele sunt acoperite, iar de vineri în faţa bisericii a fost începută construirea altarului.

La slujbele oficiate cu ocazia hramului, toţi credincioşii sunt aşteptaţi cu mult drag.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.