Image 1
Image 2

Mihai Tudose, omul și stilul

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Stilul de muncă al noului premier se conturează încet și sigur. Mihai Tudose lasă impresia unui om dintr-o bucată. Nu caută exprimările sofisticate. Nu vrea să arate că știe mai mult decât spune. Simplitatea lui contrastează cu rafinamentul, sarcasmul, ironia fină a unui Adrian Năstase. Nu încearcă să facă glume în stilul lui Victor Ponta. Nu-l caracterizează nici obediența lui Emil Boc.

Comportamentul său în fața miniștrilor contrastează cu al predecesorului său, Sorin Grindeanu.
Este Mihai Tudose un om simplu, un om din popor, sau este o mască? Dacă este o mască, pe cine vrea să păcălească? Cel mai corect ar fi să spunem că premierul Tudose este exact acel om care se vede, care nu vrea să pară nici mai inteligent decât este, nici mai din topor decât este.

Fără îndoială, are o personalitate destul de puternică pentru a se putea dezvălui de la primele contacte cu presa, de la primele intervenții publice. Dacă se va menține între aceste coordonate, autoritate, seriozitate, lipsă de preocupare față de prima poziție în partid, noul premier va câștiga tot mai multă încredere și popularitate.

Că este autoritar o dovedește poziția tranșantă față de bâjbâielile ministrului Sănătății. Că nu dorește să ia locul lui Liviu Dragnea rezultă din declarațiile lui. Nu mă interesează funcția de președinte al PSD, spune el. Dar nu el trebuie să-și dorească respectiva funcție. Alții trebuie să-i propună, alții îl vor momi cu prima poziție în PSD. Așadar, refuzul de a-i lua locul lui Liviu Dragnea trebuie luat cu rezerva cuvenită.

Tot la capitolul “calități” trebuie inclusă și atitudinea lui față de președintele Klaus Iohannis. Are un stil, probabil un fel de a fi, care îl face să pară inapt pentru dispute. ~ncă nu a emis nicio replică din care să răzbată nici cea mai mică intenție de a se lua la harță cu președintele.

Datorită felului său de a fi premierul Tudose este un adversar incomod și pentru opoziție. Tactica lui este simplă: nu răspunde la atacuri. Nu este atent la nuanțe. Pare imun la critici, impasibil la provocările presei.

Dar până la urmă partidul îi va cere să riposteze. Dacă președintele va critica guvernul, și implicit pe primul ministru, PSD va aștepta reacția premierului. Dacă partidele de opoziție își vor intensifica atacurile, de asemenea, premierul va trebui să răspundă.

Cu sau fără voia lui, deținând o funcție care îi conferă o poziție privilegiată mai ales în raportul cu organizațiile locale, cu primarii, cu președinții de consilii județene, Mihai Tudose se va vedea obligat să se schimbe. Poate îl va prinde flama puterii. Va începe să-i placă să fie șeful suprem. Dacă i se întâmplă ceva lui Liviu Dragnea, el are prima șansă de a deveni președintele partidului.

Ca lider este greu de presupus cum va conduce PSD. Un lider trebuie să aibă calități greu de depistat la un om înainte de a ocupa respectiva funcție. De pildă, Vasile Blaga a fost un foarte bun numărul doi în PDL, dar și-a atins limitele când a ajuns președintele partidului. Un partid mare și greoi, cu foarte multe probleme, este greu de condus de o persoană care nu este preocupată de puterea proprie, care nu reacționează prompt la atacuri.

Relativ recent se vorbea despre un posibil înlocuitor al lui Liviu Dragnea. Era prim ministru, își dorea o carieră de succes, tindea spre vârful puterii. Se numea Sorin Grindeanu, tânăr și ambițios.

Ieri a fost dat afară din PSD. A fost sus de tot, este un nimeni. Așa este în politică. De aceea trebuie să-i înțelegem pe politicienii care dau din coate, fac orice pentru a se menține peste linia de plutire.

Metamorfozele PSD

Va fi huiduit Marcel Ciolacu la Satu Mare? Sâmbătă, 27 ianuarie, primul ministru Marcel Ciolacu, însoțit de Paul Stănescu, Mihai Tudose și Florin Barbu, ministrul agriculturii, se află la Satu Mare.

Sigla Informatia Zilei

Aşa va guverna PSD?

S-a discutat atât de mult despre economisire, despre măsurile care trebuie luate pentru a nu depăşi deficitul bugetar încât avem impresia că deja s-a rezolvat problema.