Image 1
Image 2

Mihai Sabău: Instruirea la Liceul cu Program Sportiv este una specializată cu profesori calificați

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Mihai Sabău este în prezent directorul interimar al Liceului cu Program Sportiv Satu Mare. Acesta a fost prezent la începutul săptămânii la emisiunea Panoramic Sportiv difuzată de Informația TV. Emisiunea completă poate fi vizionată în continuare pe site-ul www.informatiatv.ro, însă noi am extras câteva răspunsuri pe care vi le prezentăm în cele ce urmează.

Câți elevi are Liceul cu Program Sportiv?
Sunt 315 elevi la liceu și 300 în cadrul Clubului Sportiv Școlar. Majoritari sunt elevii care provin de la sate.

Câți elevi practică fotbal la LPS?
Avem 8 clase de fotbal, jumătate la ciclul gimnazial, cealaltă jumătate la ciclul liceal. De anul acesta vrem să reînființam ciclul primar care mergea spre desființare, mai avem doar clasa a IV-a. Vrem să începem cu clasa zero, să aducem copii, să-i instruim, iar la clasa a V-a, când vor intra, să putem să-i orientăm spre o disciplină ca să poată face performanță sportivă școlară.

De ce să aleagă părinții/ elevii LPS?
Pentru numărul de ore de educație fizică care e inclus în acel orar. Acel elev care termină orarul școlar, poate să meargă acasă să se pregătească pentru celelalte discipline din planul de învățământ. Este un avantaj pentru că nu mai vine după masa la acele lecții de antrenament. Instruirea la LPS este una specializată, cu profesori calificați. Asta contează foarte mult în capacitatea motrică pe care noi vrem le-o dezvoltăm și formăm.

Cum se face selecția?
Selecția o fac profesorii specializați în colaborare cu diferite cluburi particulare care se ocupă cu activitatea exclusivă de copii și juniori. Copiii sunt supuși unor baterii de teste de natură motrică, psihologică, tehnică. Sunt evaluați, iar în funcție de rezultatele obținute, așa-i clasificăm în clasa specifică unei discipline.

Scade numărul de elevi care ajung la această instituție de învățământ?
În urmă cu câțiva ani erau mai mulți elevi care alegeau LPS. Natalitatea a scăzut, cei din Inspectoratul Școlar au tăiat câte o clasă la fiecare liceu. În momentul de față suntem cu două clase pe nivel și nu trei. Din acestea trebuie să formăm o clasă de fotbal plus până la ocuparea numărul de 28 de locuri, mozaic sau atletism. S-a redus și aria de selecție, copiii sunt mai puțini. Nu putem să comparăm perioada de acum 15 ani cu cea de acum. Totuși avem concurență destul de mare la clasele liceale. Anul trecut au fost doi și ceva pe loc.

Sunt puține ore de educație fizică în programul școlar?
Luăm ca exemplu Ungaria. Acolo sunt cinci ore de educație fizică pe săptămână, dar nu la liceele cu program sportiv, la școli normale și licee. Autoritățile de acolo și-au dat seama că dacă vor performanță intelectuală, elevii trebuie să fie sănătoși. Iar sănătatea se obține prin exercițiu fizic. La școlile noastre sunt două lecții de educație fizică pe săptămână, însemnând 50 de minute. La alte licee, școli profesionale, există o singură oră. Este prea puțin ca să ai o dezvoltare fizică armonioasă, să dezvolți capacitatea de efort. La noi avem 6 ore la ciclul gimnazial, 10 ore la clasele de liceu IX și X, iar pentru performanță, la clasele XI și XII avem 14 ore pe săptămână. Făcând cel puțin 6 ore de sport pe săptămână, este o motivație în plus pentru a alege Liceul cu Program Sportiv.

Cum sunt terenurile de fotbal în Satu Mare?
Infrastructura la nivelul județului, în ceea ce privește terenurile de fotbal, este una foarte modestă. Chiar și așa avem profesori, oameni inimoși care în aceste condiții depun foarte mult suflet și obțin rezultate deosebite. Sperăm ca autoritățile să se gândească la viitorul acestui județ, pentru că viitorul sunt acești copii pe care-i avem.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns