Image 1
Image 2

Miercuri a avut loc cea mai mare manifestare culturală din ultimii ani din Satu Mare

Oficialitati prezente la dezvelirea placii comemorative
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Oficialitati prezente la dezvelirea placii comemorative
Oficialitati prezente la dezvelirea placii comemorative

Au participat profesori universitari, cercetători, oameni de cultură, profesori de istorie, scriitori, preoţi, iar dintre autorităţi prefectul Radu Bud, primarul Dorel Coica şi  viceprimarul Radu Roca

Ziua în care comemorăm sentinţa în procesul memorandiştilor –  pronunţată la 25 mai 1894 – a prilejuit organizarea, la Poesis, a simpozionului intitulat “Vasile Lucaciu, autorul intelectual al Memorandului”.  Tot cu acest prilej a avut loc lansarea volumului “Leul de la Şişeşti”, de Tiron Albani, carte apărută la Editura “Şcoala Ardeleană” din Cluj-Napoca.

 

Expoziţie de cărţi şi documente
Expoziţie de cărţi şi documente

A fost organizată şi o expoziţie de documente originale aparţinând familei dr. Vasile Lucaciu, ziare, reviste şi cărţi rare din secolul 19. În aceeaşi zi, 25 mai 2016, a avut loc amplasarea unei plăci comemorative pe zidul casei care i-a aparţinut lui Vasile Lucaciu, situată pe bulevardul care îi poartă numele, la numărul 29. Prin amploarea şi semnificaţia lui, acest eveniment este una dintre cele mai semnificative manifestări culturale care au avut loc în Satu Mare în ultimii ani.

 

Oficialităţi şi oameni de cultură participanţi

La manifestările la care ne referim au participat oficialităţi ale judeţului precum Radu Bud, prefect, Dorel Coica, primarul municipiului Satu Mare, Radu Roca, viceprimar, Vasile Bizău, episcop greco-catolic de Maramureş, Ioan Socolan, protopop ortodox de Satu Mare, numeroşi conducători de instituţii de învăţământ şi cultură, precum şi clerici.

La Simpozion au participat istorici, profesori, oameni de cultură, scriitori. Profesorul universitar Toader Nicoară a felicitat organizatorii pentru iniţiativa acestui eveniment, mai ales că se apropie aniversarea unui secol de la Marea Unire.

 

Scriitorul Ioan Nistor a lansat cartea "Leul de la Şişeşti"
Scriitorul Ioan Nistor a lansat cartea “Leul de la Şişeşti”

Scriitorul Ioan Nistor, criticul literar Alexandru Zotta şi editorul Vasile Dâncu au lansat cartea “Leul de la Şişeşti”. Istoricul Viorel Ciubotă i-a amintit pe cei 48 de sătmăreni care au făcut parte din delegaţia celor 300 de memorandişti care au ajuns la Viena în 1892. Claudiu |inca  a analizat procesul Memorandului din perspectiva profesiei de avocat.

 

 

Premii de excelenţă în studiul istoriei, acordate de Primăria Satu Mare

 

Dorel Coica, primarul municipiului Satu Mare, a înmânat mai multe premii de excelenţă.

 

Între sătmărenii care au primit premii se află: dr. Ioan Viman, istoric, director la Casa Corpului Didactic; Ioan Nistor, scriitor; dr. Viorel Câmpean, istoric; Voicu Şichet, director la revista “Eroii Neamului”; dr. Szocs Peter, director la Muzeul Judeţean Satu Mare, manager de proiect la Casa Memorială Vasile Lucaciu din Apa; Veres Istvan, scriitor, traducător; dr. Lucian Cucuiet, director la Arhivele Statului, filiala Satu Mare; Marius Horşia, profesor de istorie, Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”; Nicoleta Cherecheş, profesoară de istorie şi directoare adjunctă la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”; Angela Cădar, profesoară de istorie la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”; dr. Ovidiu Pop, profesor la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”; Viorel Radu, fiu al satului Apa; dr. Ioan Corneanu; Alin Pop, profesor de istorie, Valea Vinului; prof. univ. dr. Toader Nicoară, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca; Alexandru Dragoş, director la Liceul “Iuliu Maniu” Oradea; Ion Mureşan, Gheorghe Pârja, Vasile Dâncu, prof. Gheorghe Cosma (post-mortem).

 

Amplasarea plăcii comemorative

 

Tot miercuri, a avut loc amplasarea plăcii comemorative pe zidul casei care a apaţinut familiei dr. Vasile Lucaciu. Lucrarea artistică, o carte cu şapte file din oţel, a fost realizată de sculptorul băimărean Gyori Csaba.

 

La slujba de sfinţire au participat Vasile Bizău, episcop greco-catolic de Maramureş, Ioan Socolan, protopop ortodox de Satu Mare, şi un sobor de preoţi greco-catolici în frunte cu protopopul Dumitru Roman. Dezvelirea plăcii a fost făcută de episcopul Vasile Bizău şi primarul Dorel Coica.

Parastas de pomenire pentru Vasile Lucaciu
Parastas de pomenire pentru Vasile Lucaciu

Au luat cuvântul episcopul Vasile Bizău, primarul Dorel Coica, prefectul Radu Bud, avocatul Horia Ungur şi  învăţătorul Viorel Radu  din Apa.

 

Primarul Dorel Coica a ţinut un discurs emoţionant: “Astăzi este o zi importantă pentru noi, pentru toţi sătmărenii, pentru istoria oraşului nostru.  Am reuşit să punem un semn pe casa care i-a aparţinut celui mai mare român care a trăit în oraşul nostru. Vasile Lucaciu este personalitatea care ne-a marcat istoria, este cel care a pus o piatră la temelia naţiunii noastre.

 

El a crezut ca nimeni altul în sfânta unire a tuturor românilor. Şi a luptat pentru idealul său cu un întreg imperiu, care, iată, azi este rugină, cum se vede şi din filele patinate ale acestei simbolice lucrări artistice pe care o vedem fixată pe zidurile acestei clădiri care a rezistat aici de peste o sută de ani.

 

Am reuşit să restaurăm statuia acestui mare om, din Centru, cum de altfel am reuşit să curăţim, să reparăm şi alte obiective culturale şi istorice, monumentul Eroului Necunoscut, de aici din apropiere, sau Cimitirul Eroilor de pe Bulevardul Cloşca. Vom continua să dăm importanţa pe care o merită tuturor obiectivelor culturale şi istorice, dar mai ales memoriei acestei mari figuri istorice a poporului nostru, care a fost dr. Vasile Lucaciu.”

1 comentariu

  1. Foarte frumos dar nici pe departe de amploarea celei de la Carei dedicata omagierii arhiereului Andrei Saguna, primul presedinte al ASTRA unde au participat inalti ierarhi si academicieni plini, profesori universitari si oficiali. Pacat ca lasati mereu Careiul deoparte si consemnati doar evenimente udmr de aici.

Lasă un răspuns

Connect with