Image 1
Image 2

“Micul Prinț”, mai bogat ca niciodată la ediția a 24-a

Public în sălița dedicată copiilor
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La Muzeul de Artă expun peste 300 de artiști de toate vârstele

Public în sălița dedicată copiilor
Public în sălița dedicată copiilor

Ca de obicei în ultimul sfert de veac, data de 14 mai are și o conotație pozitivă pentru Satu Mare, cel puțin în ce privește viața culturală a orașului. Expoziția “Micul Prinț” a căpătat o anvergură internațională prin neobosita strădanie a Cristinei Gloria Oprișa și a devenit un reper în calendarul național al artelor plastice.

Ediția a 24-a, deschisă marți la Muzeul de Artă, deși n-a avut publicul foarte numeros de altădată, poate și din cauza ploii, a stabilit un impresionant record de participare, peste 300 de artiști, de la vârsta prunciei la cea a senectuții, reunindu-și lucrările în sălile principale de expoziții temporare. Desigur, o asemenea adunare de talente dă inevitabil naștere unei expoziții eterogene, cu un amestec amețitor de tehnici, stiluri și tematici, dar putem spune, foarte pe scurt, câ tema principală a părut să fie copilăria cu jocurile ei, am avut mai multe lucrări textile decât în alți ani, culoarea a fost regină aproape în toate sălile și nu puteau să nu-ți sară în ochi două instalații superbe< “Fereastra către mare” (Minerva Radu Mărginean) și “Când mă întorc acasă” (Cristina Gloria Oprișa). A debutat la “Micul Prinț” metaloplasticianul Ioan C. Sălăjan, iar Ovidiu Hațeganu a reprezentat cu cinste arta sticlei.

Ca să prezentăm participanții ne-ar trebui poate două pagini de ziar, dar ținem să mai amintim câteva nume legate de peisajul artistic local: Lola Berciu, Cristina Busuioc, Dan Cosma, Leonard Lupu, Timea Mitroi, Nyiri Zoltan, Maria Olteanu, Dorel Petrehuș, Virginia Pișcoran, Ioan Pop Prilog, Cristina Sabău-Trifu, Margareta Sorban, Szekely Tunde, Szemak Zsuzsa, Elisabeta Talpoș, Andrea Tămășan, Vasile Tuns, Diana Varga, Veres Vermescher Erika. Remarcabil și desenul trimis de Gabriela Ștefania Roba, artistă sătmăreană stabilită în Franța. O altă trăsătură a ediției 2019 este prezența masivă a studenților, fiind reprezentate secții de profil ale multor universități din țară, dar și școli din străinătate, chiar și din Canada.

În ce o privește pe Iana Oprișa, ea într-un fel deschide expoziția (cu câteva desene pe tema mâinilor, chiar la intrare) și a închis evenimentul, seara, prin premiera monodramei “1NB0X” pe care a scris-o și regizat-o.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

TIMIŞOARA

Turiştii nostalgici se pot plimba cu tramvaiul Timiş 2

Capitala Europeană a Culturii TM2023 a oferit timişorenilor şi turiştilor experienţe de neuitat. Timp de trei luni, aceştia au putut admira, în principalele pieţe din municipiul Timişoara, expoziţia de tramvaie istorice şi de patrimoniu a Societăţii de Transport Public Timişoara (STPT).