"Micul Prinţ", mai bogat ca niciodată la ediţia a 24-a | Informaţia Zilei

“Micul Prinţ”, mai bogat ca niciodată la ediţia a 24-a

Scris de Vasile Andreica, 15 mai 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

La Muzeul de Artă expun peste 300 de artişti de toate vârstele

Public în săliţa dedicată copiilor

Public în săliţa dedicată copiilor

Ca de obicei în ultimul sfert de veac, data de 14 mai are şi o conotaţie pozitivă pentru Satu Mare, cel puţin în ce priveşte viaţa culturală a oraşului. Expoziţia “Micul Prinţ” a căpătat o anvergură internaţională prin neobosita strădanie a Cristinei Gloria Oprişa şi a devenit un reper în calendarul naţional al artelor plastice.

Ediţia a 24-a, deschisă marţi la Muzeul de Artă, deşi n-a avut publicul foarte numeros de altădată, poate şi din cauza ploii, a stabilit un impresionant record de participare, peste 300 de artişti, de la vârsta prunciei la cea a senectuţii, reunindu-şi lucrările în sălile principale de expoziţii temporare. Desigur, o asemenea adunare de talente dă inevitabil naştere unei expoziţii eterogene, cu un amestec ameţitor de tehnici, stiluri şi tematici, dar putem spune, foarte pe scurt, câ tema principală a părut să fie copilăria cu jocurile ei, am avut mai multe lucrări textile decât în alţi ani, culoarea a fost regină aproape în toate sălile şi nu puteau să nu-ţi sară în ochi două instalaţii superbe< “Fereastra către mare” (Minerva Radu Mărginean) şi “Când mă întorc acasă” (Cristina Gloria Oprişa). A debutat la “Micul Prinţ” metaloplasticianul Ioan C. Sălăjan, iar Ovidiu Haţeganu a reprezentat cu cinste arta sticlei.

Ca să prezentăm participanţii ne-ar trebui poate două pagini de ziar, dar ţinem să mai amintim câteva nume legate de peisajul artistic local: Lola Berciu, Cristina Busuioc, Dan Cosma, Leonard Lupu, Timea Mitroi, Nyiri Zoltan, Maria Olteanu, Dorel Petrehuş, Virginia Pişcoran, Ioan Pop Prilog, Cristina Sabău-Trifu, Margareta Sorban, Szekely Tunde, Szemak Zsuzsa, Elisabeta Talpoş, Andrea Tămăşan, Vasile Tuns, Diana Varga, Veres Vermescher Erika. Remarcabil şi desenul trimis de Gabriela Ştefania Roba, artistă sătmăreană stabilită în Franţa. O altă trăsătură a ediţiei 2019 este prezenţa masivă a studenţilor, fiind reprezentate secţii de profil ale multor universităţi din ţară, dar şi şcoli din străinătate, chiar şi din Canada.

În ce o priveşte pe Iana Oprişa, ea într-un fel deschide expoziţia (cu câteva desene pe tema mâinilor, chiar la intrare) şi a închis evenimentul, seara, prin premiera monodramei “1NB0X” pe care a scris-o şi regizat-o.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517