Michel Piccoli, unul dintre cei mai prolifici actori francezi, a murit la vârsta de 94 de ani | Informaţia Zilei

Michel Piccoli, unul dintre cei mai prolifici actori francezi, a murit la vârsta de 94 de ani

Scris de Vasile Andreica, 19 mai 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Michel Piccoli, unul dintre cei mai prolifici actori francezi, cunoscut pentru filme ca „Le mépris”, „Les choses de la vie” şi „Habemus papam”, a murit la vârsta de 94 de ani, potrivit unui anunţ făcut luni de familia sa şi citat de Le Figaro.

Piccoli, care a lucrat între alţii cu regizorii Jean-Luc Godard, Claude Sautet, Luis Buñuel, Jean Renoir şi Alfred Hitchcock, a murit pe 12 mai.

Născut la Paris, pe 27 decembrie 1925, Michel Piccoli a jucat în peste 230 de filme, într-o carieră de opt decenii. În plus, a fost actor de teatru şi televiziune.

Primul rol important a fost al unui miner în drama socială „Le point du jour” (1949) a lui Louis Daquin.

În 1980, a fost premiat la Cannes pentru rolul din „Salto nel vuoto” al lui Marco Bellochio, şi, doi ani mai târziu, la Berlin, pentru „Une étrange affaire” al lui Pierre Garnier-Deferre. Deşi de patru ori nominalizat la premiile Cesar (film) şi de două ori la premiile Moliere (teatru), nu a primit niciunul dintre aceste trofee.

Ultimul rol important al lui Piccoli a fost în „Habemus Papam” al lui Nanni Moretti, care a avut premiera la Cannes în 2011 şi i-a adus apoi actorului un trofeu David di Donatello.

„Când joci, trebuie să te detaşezi de tine şi să rămâi foarte încrezător în personajul pe care îl interpretezi”, spunea el într-un interviu acordat revistei Telerama în 2011.

În teatru, unde a debutat în anii 1940, a jucat în spectacole bazate pe texte ale lui Strindberg, Ibsen, Kleist, Cehov, Schnitzler, Moliere, Marivaux şi Paddy Chayefesky.

Michel Piccoli a fost şi regizor. A semnat trei lungmetraje. Ajutat de Gilles Jacob, si-a scris memoriile – „J’ai vecu dans mes reves” – publicate în 2017.

Piccoli s-a căsătorit în 1954 cu actriţa Eléonore Hirt, cu care a avut o fiică, Anne-Cordelia. El a mai fost căsătorit cu Juliette Greco, între anii 1966 şi 1977, şi cu scenarista Ludivine Clerc, din 1978.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345