19.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Costea, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Ce a discutat preşedintele cu premierul?(reluare) 01.30 Cultură, Fior de Zatmar 02.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 03.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Daniel Frei. Titlul emisiunii: Cooperativa şi avantajele ei pentru fermieri. 04.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ionela Toma. 05.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona . 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Adrian Marc. Titlul emisiunii: Stadiul investiţiilor la Spitalul Judeţean Satu Mare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 09.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Lia Marinela Avram. 10.20 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Costea, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Ce a discutat preşedintele cu premierul?(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 14.20 Teleshopping 14.45 Cultură, Samfest jazz. 17.00 Cultură, La Poesss a avut loc Forumul Economic Invest. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Talk Show cu Carol Erdos

Mica Unire şi marea vânzoleală electorală

Scris de Dumitru Păcuraru, 24 ianuarie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Cadrele militare şi-au ales o zi total nepotrivită pentru a ieşi în stradă să ceară pensii mai mari. 24 ianuarie este, totuşi, o mare sărbătoare. Este primul pas al unui proces foarte complex de formare a unei naţiuni. Prost sfătuiţi, militarii trecuţi în rezervă, care sigur nu vor mai fi chemaţi niciodată la arme, au greşit profund. Într-o astel de zi ar fi căzut bine să ceară unirea cu Moldova, nu pensii speciale. Nu doar rezerviştii au luat în răspăr Mica Unire.

Victor Ponta a preferat să meargă într-un bar. Nu că ar fi asta o problemă, grav este faptul că şi-a postat pe facebook fotografiile. De altfel, în timpul campaniei prezidenţiale am scris de nenumărate ori că nu avea simţul istoriei, îi lipsea cultul străbunilor.

Foarte atent la simbolistica festivistă s-ar părea că şi PSD a ratat această sărbătoare. În schimb Ministerul Transporturilor a fost pe fază organizând o sărbătoare în toată regula. Că a părut o sfidare este altă problemă. De la acest minister se aştepta marea unire a tuturor provinciilor prin autostrăzi.

  Sărbătorile naţionale sunt adevăratul barometru al patriotismului. Toţi sunt mari patrioţi când se află la putere şi îi doare în cot când trec în opoziţie sau, la nivel personal, îşi pierd funcţiile. Singura constantă rămâne prezenţa veteranilor, atâţia câţi mai sunt. Cadrele militare trecute în rezervă de regulă nu servesc porţia de patriotism oferită cu ocazia sărbătorilor naţionale. Sunt nişte oameni practici, care, aşa ca fostul candidat la funcţia supremă în stat, nu au un foarte acut simţ al istoriei, un cult pentru eroi şi străbuni.

Privită în ansamblu, ca primă sărbătoare dintr-un an electoral, ziua de 24 ianuarie, nu a oferit niciunui partid ocazia de a se manifesta plenar. Liderii PNL nu au fost invitaţi la Iaşi să se afişeze alături de preşedintele Iohannis şi premierul Cioloş. A lipsit omul numărul doi în stat, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului. A făcut act de prezenţă doar Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor.

Partidelor politice nu le-a putut fi luat dreptul de a sărbători în plan local. În funcţie de culoarea politică a conducerii consiliului judeţean, a primarului, în fiecare judeţ s-a marcat un punct electoral în favoarea partidului  dominant în zonă.

  Patriotismele de o zi îşi au importanţa lor. Toate partidele îl practică. Partidele româneşti mizează pe 24 ianuarie, 25 octombrie, 1 decembrie în anii electorali. UDMR mizează pe simbolistica zilei de 15 martie, dar şi pe sărbătorile religioase,  în special pe Rusaliile care cad uneori chiar în ziua alegerilor locale.  Cât capital electoral aduc aceste sărbători? Mult, din moment ce se repetă acelaşi scenariu în fiecare an electoral.

La Carei de pildă şeful statului şi premierul vin din patru în patru ani. Simplă coincidenţă, exact în anii când au loc alegeri. Sâmbra oilor de la Huta Certeze este invadată de politicieni din patru în patru ani, fix când au loc alegeri. Li se poate reproşa partidelor că profită de aceste evenimente? Cel mult li se poate imputa faptul că nu sunt consecvente şi fac pauze când nu sunt alegeri. Dar să ne mulţumim şi cu acest puţin.

Ce concluzie s-ar putea trage? Noutatea absolută este tot de natură politică. Klaus Iohannis a declarat că ar fi normal să se modifice legea pentru ca alegerea primarilor să se facă din două tururi. Declaraţiile politice rostite într-o zi însemnată trebuie luate în serios. Marea vânzoleală electorală a marcat până la urmă şi mica unire.

Abonează-te acum Online!