Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Vânătoarea între pasiune şi necesitate (reluare)01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Kereskenyi Gabor,Adrian Albu, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Este afectat bugetul primăriei de revoluţia fiscală.(reluare) Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 03.50 Mesager educaţiona, cu Vasile Nechita, invitat: Vlaicu Popescu. Titlul emisiuni: Învăţământul dual la Colegiul Tehnic Unio- Traian-Vuia. 04.45 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 05.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Nicolae Popan. Titlul emisiunii: Carnea de struţ. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Vânătoarea între pasiune şi necesitate (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlul emisiunii:Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 10.15 La psiholog, Ioana Vladimirescu,invitat: Adriana Laszlo.Titlul emisiuni: Obiceiurile fericirii. 10.50 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: De la Înviere Mântuitorul până la Înălţarea la cer. 11.40 Teleshopping 12.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Kereskenyi Gabor,Adrian Albu, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Este afectat bugetul primăriei de revoluţia fiscală.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile. 14.30 Teleshopping 14.45 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii:Monitorizarea lucrărilor agricole prin satelit. 15.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 16.45 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 17.35 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Universal Band. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat- Sebi Borlaştean. 22.30 Ne cheamă natura 23.30 Ştiri

Mica Unire şi marea vânzoleală electorală

Scris de Dumitru Păcuraru, 24 ianuarie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Cadrele militare şi-au ales o zi total nepotrivită pentru a ieşi în stradă să ceară pensii mai mari. 24 ianuarie este, totuşi, o mare sărbătoare. Este primul pas al unui proces foarte complex de formare a unei naţiuni. Prost sfătuiţi, militarii trecuţi în rezervă, care sigur nu vor mai fi chemaţi niciodată la arme, au greşit profund. Într-o astel de zi ar fi căzut bine să ceară unirea cu Moldova, nu pensii speciale. Nu doar rezerviştii au luat în răspăr Mica Unire.

Victor Ponta a preferat să meargă într-un bar. Nu că ar fi asta o problemă, grav este faptul că şi-a postat pe facebook fotografiile. De altfel, în timpul campaniei prezidenţiale am scris de nenumărate ori că nu avea simţul istoriei, îi lipsea cultul străbunilor.

Foarte atent la simbolistica festivistă s-ar părea că şi PSD a ratat această sărbătoare. În schimb Ministerul Transporturilor a fost pe fază organizând o sărbătoare în toată regula. Că a părut o sfidare este altă problemă. De la acest minister se aştepta marea unire a tuturor provinciilor prin autostrăzi.

  Sărbătorile naţionale sunt adevăratul barometru al patriotismului. Toţi sunt mari patrioţi când se află la putere şi îi doare în cot când trec în opoziţie sau, la nivel personal, îşi pierd funcţiile. Singura constantă rămâne prezenţa veteranilor, atâţia câţi mai sunt. Cadrele militare trecute în rezervă de regulă nu servesc porţia de patriotism oferită cu ocazia sărbătorilor naţionale. Sunt nişte oameni practici, care, aşa ca fostul candidat la funcţia supremă în stat, nu au un foarte acut simţ al istoriei, un cult pentru eroi şi străbuni.

Privită în ansamblu, ca primă sărbătoare dintr-un an electoral, ziua de 24 ianuarie, nu a oferit niciunui partid ocazia de a se manifesta plenar. Liderii PNL nu au fost invitaţi la Iaşi să se afişeze alături de preşedintele Iohannis şi premierul Cioloş. A lipsit omul numărul doi în stat, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului. A făcut act de prezenţă doar Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor.

Partidelor politice nu le-a putut fi luat dreptul de a sărbători în plan local. În funcţie de culoarea politică a conducerii consiliului judeţean, a primarului, în fiecare judeţ s-a marcat un punct electoral în favoarea partidului  dominant în zonă.

  Patriotismele de o zi îşi au importanţa lor. Toate partidele îl practică. Partidele româneşti mizează pe 24 ianuarie, 25 octombrie, 1 decembrie în anii electorali. UDMR mizează pe simbolistica zilei de 15 martie, dar şi pe sărbătorile religioase,  în special pe Rusaliile care cad uneori chiar în ziua alegerilor locale.  Cât capital electoral aduc aceste sărbători? Mult, din moment ce se repetă acelaşi scenariu în fiecare an electoral.

La Carei de pildă şeful statului şi premierul vin din patru în patru ani. Simplă coincidenţă, exact în anii când au loc alegeri. Sâmbra oilor de la Huta Certeze este invadată de politicieni din patru în patru ani, fix când au loc alegeri. Li se poate reproşa partidelor că profită de aceste evenimente? Cel mult li se poate imputa faptul că nu sunt consecvente şi fac pauze când nu sunt alegeri. Dar să ne mulţumim şi cu acest puţin.

Ce concluzie s-ar putea trage? Noutatea absolută este tot de natură politică. Klaus Iohannis a declarat că ar fi normal să se modifice legea pentru ca alegerea primarilor să se facă din două tururi. Declaraţiile politice rostite într-o zi însemnată trebuie luate în serios. Marea vânzoleală electorală a marcat până la urmă şi mica unire.

Abonează-te acum Online!