Image 1
Image 2

Mica Unire și marea vânzoleală electorală

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cadrele militare și-au ales o zi total nepotrivită pentru a ieși în stradă să ceară pensii mai mari. 24 ianuarie este, totuși, o mare sărbătoare. Este primul pas al unui proces foarte complex de formare a unei națiuni. Prost sfătuiți, militarii trecuți în rezervă, care sigur nu vor mai fi chemați niciodată la arme, au greșit profund. Într-o astel de zi ar fi căzut bine să ceară unirea cu Moldova, nu pensii speciale. Nu doar rezerviștii au luat în răspăr Mica Unire.

Victor Ponta a preferat să meargă într-un bar. Nu că ar fi asta o problemă, grav este faptul că și-a postat pe facebook fotografiile. De altfel, în timpul campaniei prezidențiale am scris de nenumărate ori că nu avea simțul istoriei, îi lipsea cultul străbunilor.

Foarte atent la simbolistica festivistă s-ar părea că și PSD a ratat această sărbătoare. În schimb Ministerul Transporturilor a fost pe fază organizând o sărbătoare în toată regula. Că a părut o sfidare este altă problemă. De la acest minister se aștepta marea unire a tuturor provinciilor prin autostrăzi.

  Sărbătorile naționale sunt adevăratul barometru al patriotismului. Toți sunt mari patrioți când se află la putere și îi doare în cot când trec în opoziție sau, la nivel personal, își pierd funcțiile. Singura constantă rămâne prezența veteranilor, atâția câți mai sunt. Cadrele militare trecute în rezervă de regulă nu servesc porția de patriotism oferită cu ocazia sărbătorilor naționale. Sunt niște oameni practici, care, așa ca fostul candidat la funcția supremă în stat, nu au un foarte acut simț al istoriei, un cult pentru eroi și străbuni.

Privită în ansamblu, ca primă sărbătoare dintr-un an electoral, ziua de 24 ianuarie, nu a oferit niciunui partid ocazia de a se manifesta plenar. Liderii PNL nu au fost invitați la Iași să se afișeze alături de președintele Iohannis și premierul Cioloș. A lipsit omul numărul doi în stat, Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului. A făcut act de prezență doar Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților.

Partidelor politice nu le-a putut fi luat dreptul de a sărbători în plan local. În funcție de culoarea politică a conducerii consiliului județean, a primarului, în fiecare județ s-a marcat un punct electoral în favoarea partidului  dominant în zonă.

  Patriotismele de o zi își au importanța lor. Toate partidele îl practică. Partidele românești mizează pe 24 ianuarie, 25 octombrie, 1 decembrie în anii electorali. UDMR mizează pe simbolistica zilei de 15 martie, dar și pe sărbătorile religioase,  în special pe Rusaliile care cad uneori chiar în ziua alegerilor locale.  Cât capital electoral aduc aceste sărbători? Mult, din moment ce se repetă același scenariu în fiecare an electoral.

La Carei de pildă șeful statului și premierul vin din patru în patru ani. Simplă coincidență, exact în anii când au loc alegeri. Sâmbra oilor de la Huta Certeze este invadată de politicieni din patru în patru ani, fix când au loc alegeri. Li se poate reproșa partidelor că profită de aceste evenimente? Cel mult li se poate imputa faptul că nu sunt consecvente și fac pauze când nu sunt alegeri. Dar să ne mulțumim și cu acest puțin.

Ce concluzie s-ar putea trage? Noutatea absolută este tot de natură politică. Klaus Iohannis a declarat că ar fi normal să se modifice legea pentru ca alegerea primarilor să se facă din două tururi. Declarațiile politice rostite într-o zi însemnată trebuie luate în serios. Marea vânzoleală electorală a marcat până la urmă și mica unire.

Sigla Informatia Zilei

Lista lui Ciolacu

Un milion de probleme şi toate îşi cer rezolvarea în regim de urgenţă. Mult mai mobil decât Nicolae Ciucă, noul prim ministru trece în revistă, fără să fie aprofundate, problemele cu care se confruntă populaţia în general.