Image 1
Image 2

Membrii G20 vor majorarea PIB-ului lor cumulat cu 2.000 de miliarde dolari

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Reprezentanții G20 (grupul celor mai mari economii ale lumii) s-au angajat să adopte măsuri care să ducă la majorarea PIB-ul lor cumulat cu peste 2%, sau două mii de miliarde de dolari în următorii cinci ani, ceea ce va duce la crearea a milioane de noi locuri de muncă, transmite Reuters.

Pentru a îndeplini acest obiectiv, statele membre ale G20 vor majora investițiile, vor adopta măsuri pentru reducerea șomajului, vor îmbunătăți comerțul și vor promova concurența, pe lângă politicile macroeconomice în vigoare.

În perioada 22-23 februarie a avut loc în Australia reuniunea miniștrilor de Finanțe și ai guvernatorilor băncilor centrale ai statelor G-20, care reprezintă aproximativ 85% din economia mondială. În comunicatul final prezentat după întâlnire se arată că statele membre ale G20 ‘vor dezvolta politici ambițioase și realiste care să ducă în următorii cinci ani la majorarea PIB-ului cumulat cu peste 2% față de nivelul implicat de actualele politici’. Ministrul australian de Finanțe, Joe Hockey, a afirmat că acest plan reprezintă o nouă etapă a cooperării în G20, în timp ce omologul său german, Wolfgang Schaeuble, a avertizat că ‘rezultatele acestui proces nu pot fi garantate de politicieni’.

De asemenea oficialii au apreciat că ‘politica monetară va rămâne adecvată în multe economii avansate și se va normaliza la momentul potrivit’.

FMI estimează că economia mondială va înregistra o creștere de 3,75% anul acesta și de 4% anul viitor. Se estimează că reformele structurale anunțate de statele G20 vor duce la creșterea economiei mondiale cu aproximativ 0,5% pe an în următorii cinci ani.
Fondul Monetar Internațional a adoptat în 2010 o reformă care întărește ponderea țărilor emergente în cadrul său, dar intrarea sa în vigoare depinde de ratificarea în Congresul Statelor Unite, care dispun de drept de veto în această instituție.

Statele membre ale G20 și-au exprimat regretul că statele emergente nu dețin o pondere mai mare a drepturilor de vot în FMI și au cerut Statelor Unite să ratifice reformele înainte de viitoare reuniune a G20 din aprilie. Puterile emergente importante, cum ar fi India, China, Brazilia și Rusia, cer o pondere mai mare a drepturilor de vot în FMI, care să reflecte procentul lor în creștere din economia mondială.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with