Image 1
Image 2

Membrii AJVPS Satu Mare au împuşcat 280 de mistreţi în sezonul 2016/2017

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Daniel Dragoș, director AJVPS Satu Mare
Daniel Dragoș, director AJVPS Satu Mare

      Apropierea primăverii îi face pe vânători să-şi pregătească armele spre a fi puse în fişete. Cu alte cuvinte, sezoanele de vânătoare se închid şi încep alte activităţi precum evaluarea vânatului mare şi mic, întocmirea planului de recoltă pentru sezonul 2017/2018 ş.a.

Aceste demersuri sunt valabile pentru toate asociaţiile de vânătoare, indiferent de numărul fondurilor administrate. Tot acum este moment de bilanţ pentru sezonul 2016/2017 care se încheie la sfârşitul acestei luni pentru toate speciile de interes vânătoresc.

O discuţie avută zilele trecute cu Daniel Dragoş, directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi – AJVPS Satu Mare, aduce în atenţie publică o bună parte din rezultate. Pentru început, în dorinţa de a înlătura orice doză de suspiciune, interlocutorul nostru a motivat necesitatea stabilirii şi chiar realizării planului de recoltă pentru fiecare specie.

 

Efectivele optime se menţin doar prin intervenţiile vânătorilor

În urma evaluărilor care se fac, se determină numărul de animale din fiecare specie pe toate fondurile de vânătoare administrate, cu evidenţierea specilor şi a efectivelor pe fiecare fond. În baza unor normative naţionale sunt stabilite efectivele optime pentru fiecare specie, în funcţie de aşezarea geografică a fondurilor.

 

Animalele care sunt peste efectivele optime pot deveni obiectul împuşcării/valorificării. Ba mai mult, la specii precum cerb şi căprior, este necesară intervenţia cu puşca în sensul extragerii din teren a animalelor bătrâne, a celor care prezintă malformaţii ce s-ar putea transmite la urmaşi. Vânătoarea de selecţie, indiferent de specie are ca scop menţinerea pentru reproducţie a unor animale sănătoase, ale căror caractere merită transmise urmaşilor.

 

Mai multe citiţi în ediţia tipărită de miercuri, 22 februarie, disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

 

1 comentariu

Lasă un răspuns