Image 1
Image 2

Mediocritatea nu mai deranjează politic

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Marine Le Pen a copiat, mai precis a rostit cuvânt cu cuvânt, un pasaj dintr-un discurs al candidatului François Fillon. Televiziunile au suprapus discursul celor doi. Suna ca “Tatăl nostru” rostit de doi preoți. S-a potrivit cuvânt la cuvânt. Intonația a fost aceeași. Ce înseamnă acest lucru? Cu siguranță candidata Frontului Național nu a fost interesată atât de mesaj, cât de receptori. Ea tinde să se adreseze aceluiași segment de populație.

Este posibil să fi dorit să demonstreze că are aceleași idei ca Fillon.

Campaniile electorale au atins un grad de subiectivitate și improvizație cum nu se putea bănui în urmă cu 10-20 de ani. Discursul politic s-a degradat, atingând o zonă a derizoriului greu de imaginat. Lumea parcă trece printr-o eclipsă a creierului, totul din jur se întunecă, nu se mai disting nuanțele. Mediocritatea a reușit să invadeze spațiul public.  Mediocritatea nu mai este un impediment, de la selecția unui simplu candidat local până la desemnarea candidaților prezidențiali.

Când ne uităm la ultimele campanii electorale, începând cu Donald Trump și sfârșind cu campania prezidențială din Franța, ne gândim la ce se întâmplă la noi și facem o paralelă între politicienii de la noi și cei din țările cu tradiție democratică. Diferențele majore au dispărut, dar nu în sensul că noi am evoluat, ci în sensul că ei au decăzut.

Acesta este și un motiv suficient de puternic pentru ca liderii politici, șefii de partide, să-și permită numirea unor persoane slab pregătite în funcții de mare responsabilitate. Astfel vom găsi un ministru al Transporturilor care făcea înainte covrigi, un director de companie de stat căruia abia i-a mijit mustața, numit în funcție pe meritele tatălui său, sponsor al unui partid.

Vom găsi consilieri, primari, șefi de instituții care și-au câștigat funcțiile ca la loz în plic. Au jucat și au câștigat. Totul este să vrei ceva și obții. Pentru că societatea s-a obișnuit cu mediocritatea ca oaia cu râia. Populația nu mai este interesată de performanțe. Dacă nu-i place de un primar, așteaptă cu răbdare să treacă cei patru ani pentru a alege pe altcineva. Eventual la fel de nepregătit, dar căruia i se acordă o perioadă de grație. După ce trece și nu a confirmat, nu mai interesează pe nimeni, toată lumea așteaptă următoarele alegeri.

Nu știu în ce măsură sunt urmărite alegerile din Franța de strategii celor care plănuiesc să participe la cursa prezidențială din România în 2019. Klaus Iohannis se află la mijlocul mandatului. La PSD întotdeauna președintele partidului a fost candidatul la președinție. De ce ar face excepție Liviu Dragnea? Desigur, el poartă o tinichea penală. Dar și Klaus Iohannis a avut parte de un proces cu iz penal pe care l-a pierdut. În SUA, în Franța, candidații nu au fost modele de comportament moral. Deficiențele altora ne ajută să acceptăm propriile noastre deficiențe de ordin moral și juridic. Prin urmare, în acest moment, cele două vârfuri de atac sunt președintele Iohannis și președintele PSD, Liviu Dragnea. Amândoi joacă rolul lui Emmanuel Macron, și niciunul pe cel al Marinei Le Pen. Asta este o bilă albă pentru noi.

Dar în doi ani și jumătate poate apărea un Le Pen român? Cum votul la prezidențiale, deși la prima vedere nu pare, se dă pe partide, trebuie avute în vedere schimbările care pot avea loc la nivelul PSD și PNL. Liviu Dragnea este pândit din toate părțile. Inclusiv în interiorul partidului i se pregătesc săgeți  otrăvite. PNL se pregătește să-și aleagă un nou lider de la care se așteaptă să dea o nouă direcție partidului. Ce direcție? Va rămâne în continuare PNL un partid prezidențial sau își va croi un alt drum spre guvernare? Va rezista presiunilor Liviu Dragnea? Anul 2017 echivalează pentru partidele politice cu o campanie electorală. Sunt așteptate noi platforme electorale.

Sigla Informatia Zilei

Ţara jumătăţilor de adevăr

Asculta acest articol Un eşec nu se poate transforma într-o victorie. Oricât s-ar strădui întreaga populaţie, România a căzut examenul