20.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 01.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 02.40 Cultură, Hajduszoboszlo vacante de vis. 03.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 05.30 Info Studio cu Laczko Eva. Titlul emisiuni: Casa zâmbetelor-oază de bucurie. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 08.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Adrian Cozma. Titlul emisiuni: Creşterea cailor de rasa şi relaxarea. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: . 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Iuliu Cadar. Titlul emisiuni: Iuliu Cadar-raport la 3650 de zile. 14.35 Teleshopping 15.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 16.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 17.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Asociaţia ACT4U, implicată în diverse activităţi ecologice. 18.00 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Cum controlăm furia? 18.30 Şedinţă de Consiliu 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Constantin Demian, Daniela Silaghi. Titlul emisiunii: Care sunt cele mai mari probleme ale adolescenţilor?(reluare) 23.00 Şedinţă de Consiliu

Mediocritatea nu mai deranjează politic

Scris de Dumitru Păcuraru, 03 mai 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Marine Le Pen a copiat, mai precis a rostit cuvânt cu cuvânt, un pasaj dintr-un discurs al candidatului François Fillon. Televiziunile au suprapus discursul celor doi. Suna ca “Tatăl nostru” rostit de doi preoţi. S-a potrivit cuvânt la cuvânt. Intonaţia a fost aceeaşi. Ce înseamnă acest lucru? Cu siguranţă candidata Frontului Naţional nu a fost interesată atât de mesaj, cât de receptori. Ea tinde să se adreseze aceluiaşi segment de populaţie.

Este posibil să fi dorit să demonstreze că are aceleaşi idei ca Fillon.

Campaniile electorale au atins un grad de subiectivitate şi improvizaţie cum nu se putea bănui în urmă cu 10-20 de ani. Discursul politic s-a degradat, atingând o zonă a derizoriului greu de imaginat. Lumea parcă trece printr-o eclipsă a creierului, totul din jur se întunecă, nu se mai disting nuanţele. Mediocritatea a reuşit să invadeze spaţiul public.  Mediocritatea nu mai este un impediment, de la selecţia unui simplu candidat local până la desemnarea candidaţilor prezidenţiali.

Când ne uităm la ultimele campanii electorale, începând cu Donald Trump şi sfârşind cu campania prezidenţială din Franţa, ne gândim la ce se întâmplă la noi şi facem o paralelă între politicienii de la noi şi cei din ţările cu tradiţie democratică. Diferenţele majore au dispărut, dar nu în sensul că noi am evoluat, ci în sensul că ei au decăzut.

Acesta este şi un motiv suficient de puternic pentru ca liderii politici, şefii de partide, să-şi permită numirea unor persoane slab pregătite în funcţii de mare responsabilitate. Astfel vom găsi un ministru al Transporturilor care făcea înainte covrigi, un director de companie de stat căruia abia i-a mijit mustaţa, numit în funcţie pe meritele tatălui său, sponsor al unui partid.

Vom găsi consilieri, primari, şefi de instituţii care şi-au câştigat funcţiile ca la loz în plic. Au jucat şi au câştigat. Totul este să vrei ceva şi obţii. Pentru că societatea s-a obişnuit cu mediocritatea ca oaia cu râia. Populaţia nu mai este interesată de performanţe. Dacă nu-i place de un primar, aşteaptă cu răbdare să treacă cei patru ani pentru a alege pe altcineva. Eventual la fel de nepregătit, dar căruia i se acordă o perioadă de graţie. După ce trece şi nu a confirmat, nu mai interesează pe nimeni, toată lumea aşteaptă următoarele alegeri.

Nu ştiu în ce măsură sunt urmărite alegerile din Franţa de strategii celor care plănuiesc să participe la cursa prezidenţială din România în 2019. Klaus Iohannis se află la mijlocul mandatului. La PSD întotdeauna preşedintele partidului a fost candidatul la preşedinţie. De ce ar face excepţie Liviu Dragnea? Desigur, el poartă o tinichea penală. Dar şi Klaus Iohannis a avut parte de un proces cu iz penal pe care l-a pierdut. În SUA, în Franţa, candidaţii nu au fost modele de comportament moral. Deficienţele altora ne ajută să acceptăm propriile noastre deficienţe de ordin moral şi juridic. Prin urmare, în acest moment, cele două vârfuri de atac sunt preşedintele Iohannis şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea. Amândoi joacă rolul lui Emmanuel Macron, şi niciunul pe cel al Marinei Le Pen. Asta este o bilă albă pentru noi.

Dar în doi ani şi jumătate poate apărea un Le Pen român? Cum votul la prezidenţiale, deşi la prima vedere nu pare, se dă pe partide, trebuie avute în vedere schimbările care pot avea loc la nivelul PSD şi PNL. Liviu Dragnea este pândit din toate părţile. Inclusiv în interiorul partidului i se pregătesc săgeţi  otrăvite. PNL se pregăteşte să-şi aleagă un nou lider de la care se aşteaptă să dea o nouă direcţie partidului. Ce direcţie? Va rămâne în continuare PNL un partid prezidenţial sau îşi va croi un alt drum spre guvernare? Va rezista presiunilor Liviu Dragnea? Anul 2017 echivalează pentru partidele politice cu o campanie electorală. Sunt aşteptate noi platforme electorale.

Abonează-te acum Online!