Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 03.33 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Emil Palincaş. Titlul emisiunii: Legumicultorii din Halmeu folosesc seminţe din străinătate 05.28 Restauratorii de muzeu 05.55 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Agnes Diaconu. Titlul emisiunii: Tratamentul fără interferon accesibil pacienţilor cu hepatita C 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.45 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Acţiuni dedicate Zilei Europene a Parcurilor şi Zilei Mondiale a Mediului 10.25 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: Susţin căsătoria dintre un bărbat şi o femeie 11.20 Teleshopping 11.35 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 13.00 Ştiri 13.45 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Adina Ciutan. Titlul emisiunii: De ce nu au îndemânări de redactare absolvenţii de liceu? 14.28 Teleshopping 14.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 15.45 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 16.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente. Titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, o atracţie pentru turişti 17.55 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Cristian Popa. Titlul emisiunii: Unirea Tăşnad a început pregătirile cu un nou antrenor 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Vasile Fănăţan. Titlul emisiunii: Satu Mare, un oraş poluat? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Iulian Pfau Sălăgeanu. Titlul emisiunii: Tinerii şi locul de muncă 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: Cu fericirea la psiholog 23.30 Ştiri

Mediocritatea nu mai deranjează politic

Scris de Dumitru Păcuraru, 03 mai 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Marine Le Pen a copiat, mai precis a rostit cuvânt cu cuvânt, un pasaj dintr-un discurs al candidatului François Fillon. Televiziunile au suprapus discursul celor doi. Suna ca “Tatăl nostru” rostit de doi preoţi. S-a potrivit cuvânt la cuvânt. Intonaţia a fost aceeaşi. Ce înseamnă acest lucru? Cu siguranţă candidata Frontului Naţional nu a fost interesată atât de mesaj, cât de receptori. Ea tinde să se adreseze aceluiaşi segment de populaţie.

Este posibil să fi dorit să demonstreze că are aceleaşi idei ca Fillon.

Campaniile electorale au atins un grad de subiectivitate şi improvizaţie cum nu se putea bănui în urmă cu 10-20 de ani. Discursul politic s-a degradat, atingând o zonă a derizoriului greu de imaginat. Lumea parcă trece printr-o eclipsă a creierului, totul din jur se întunecă, nu se mai disting nuanţele. Mediocritatea a reuşit să invadeze spaţiul public.  Mediocritatea nu mai este un impediment, de la selecţia unui simplu candidat local până la desemnarea candidaţilor prezidenţiali.

Când ne uităm la ultimele campanii electorale, începând cu Donald Trump şi sfârşind cu campania prezidenţială din Franţa, ne gândim la ce se întâmplă la noi şi facem o paralelă între politicienii de la noi şi cei din ţările cu tradiţie democratică. Diferenţele majore au dispărut, dar nu în sensul că noi am evoluat, ci în sensul că ei au decăzut.

Acesta este şi un motiv suficient de puternic pentru ca liderii politici, şefii de partide, să-şi permită numirea unor persoane slab pregătite în funcţii de mare responsabilitate. Astfel vom găsi un ministru al Transporturilor care făcea înainte covrigi, un director de companie de stat căruia abia i-a mijit mustaţa, numit în funcţie pe meritele tatălui său, sponsor al unui partid.

Vom găsi consilieri, primari, şefi de instituţii care şi-au câştigat funcţiile ca la loz în plic. Au jucat şi au câştigat. Totul este să vrei ceva şi obţii. Pentru că societatea s-a obişnuit cu mediocritatea ca oaia cu râia. Populaţia nu mai este interesată de performanţe. Dacă nu-i place de un primar, aşteaptă cu răbdare să treacă cei patru ani pentru a alege pe altcineva. Eventual la fel de nepregătit, dar căruia i se acordă o perioadă de graţie. După ce trece şi nu a confirmat, nu mai interesează pe nimeni, toată lumea aşteaptă următoarele alegeri.

Nu ştiu în ce măsură sunt urmărite alegerile din Franţa de strategii celor care plănuiesc să participe la cursa prezidenţială din România în 2019. Klaus Iohannis se află la mijlocul mandatului. La PSD întotdeauna preşedintele partidului a fost candidatul la preşedinţie. De ce ar face excepţie Liviu Dragnea? Desigur, el poartă o tinichea penală. Dar şi Klaus Iohannis a avut parte de un proces cu iz penal pe care l-a pierdut. În SUA, în Franţa, candidaţii nu au fost modele de comportament moral. Deficienţele altora ne ajută să acceptăm propriile noastre deficienţe de ordin moral şi juridic. Prin urmare, în acest moment, cele două vârfuri de atac sunt preşedintele Iohannis şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea. Amândoi joacă rolul lui Emmanuel Macron, şi niciunul pe cel al Marinei Le Pen. Asta este o bilă albă pentru noi.

Dar în doi ani şi jumătate poate apărea un Le Pen român? Cum votul la prezidenţiale, deşi la prima vedere nu pare, se dă pe partide, trebuie avute în vedere schimbările care pot avea loc la nivelul PSD şi PNL. Liviu Dragnea este pândit din toate părţile. Inclusiv în interiorul partidului i se pregătesc săgeţi  otrăvite. PNL se pregăteşte să-şi aleagă un nou lider de la care se aşteaptă să dea o nouă direcţie partidului. Ce direcţie? Va rămâne în continuare PNL un partid prezidenţial sau îşi va croi un alt drum spre guvernare? Va rezista presiunilor Liviu Dragnea? Anul 2017 echivalează pentru partidele politice cu o campanie electorală. Sunt aşteptate noi platforme electorale.

Abonează-te acum Online!