Image 1
Image 2

Medieşu Aurit: Gradul de îndatorare al Primăriei este de 10%

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Potrivit celor scrise şi în numerele anterioare ale ziarului Informaţia Zilei, continuăm prezentarea informaţiilor puse la dispoziţie de către primarii din judeţ.

Vă reamintim faptul că am solicitat informaţii privind nivelul încasărilor la bugetele locale în anul 2019, estimările privind încasările de venituri proprii în anul 2020, firme închise ca urmare a măsurilor impuse prin ordonanţele militare, măsuri propuse pentru redresare economică, proiecte de investiţii suspendate, solicitări de credite, asigurarea dotărilor pentru ca elevii să poată participa la cursurile online ş.a.

Iată că în cele urmează vă prezentăm informaţiile puse la dispoziţie de către primarul din Medieșu Aurit.

Marian Torok, viceprimar cu atribuţii de primar în comuna Medieşu Aurit, din partea PSD, făcând socotelile aferente anului 2019, a conchis că în bugetul comunei au intrat 4.876.412 lei din impozite şi taxe locale şi servicii cu plată prestate populaţiei şi agenţilor economici din comună. Pentru anul în curs se estimează încasările în valoare de 5.602.000 de lei. Creşterea încasărilor pe seama estimărilor este de aproximativ 730.000 de lei, ceea ce înseamnă mai mult cu aproape 17%, faţă de anul precedent. Pentru salarii, ajutoare sociale, cheltuieli de întreţinere în anul în curs au nevoie de 9.496.000 de lei.
 

La nivelul comunei Medieşu Aurit nu există o situaţie privind firmele din comună, dar nici cu privire la cele care şi-ar fi încetat activitatea pe vreme de pandemie Covid-19.

La întrebările privind măsurile pe care ar trebui să le ia Guvernul, dar şi Consiliul Judeţean Satu Mare, Marian Torok menţionează: Sprijinirea absorbţiei fondurilor europene, o colectare mult mai bună a taxelor, impozitelor, precvum şi direcţionarea banilor statului  spre investiţii, nu spre cheltuieli de funcţionare.

În vederea redresării economice, primarul interimar Marian Torok este de părere că la refuzul guvernului de a se implica în acest demers, la nevoie, dacă o să existe şi cadrul legal necesar, vor apela la credite.

Referitor la posibilitatea elevilor de a participa la cursurile şcolare online, primarul interimar Marian Torok estimează că majoritatea copiilor din comună dispun în familie de tehnica necesară, iar pentru ceilalţi, dacă va fi cazul, vor asigura banii necesari.

Referitor la persoanele care s-au întors acasă din străinătate, de la muncă, primarul Torok a avansat cifra 89, din care 57 de bărbaţi, 20 de femei şi 12 copii.  Dacă ţşi doresc, cei 77 de adulţi reveniţi acasă îşi pot găsi un loc de muncă în comună.

Asemeni altor primari din judeţe, Marian Torok, vede viitorul mai bun. Referitor la posibilitatea unui alt guvern de a implementa măsuri, politici şi strategii menite a conduce la mai multă eficienţă în redresarea economic, răspunsul este – Nu.

Prim gospodarul interimar al comunei Medieşu Aurit a menţionat suspendarea implementării proiectului: “A.U.R.I.T. Acţiuni pentru Reducerea numărului persoanelor aflat în risc de excluziune prin măsuri Integrate în Medieşu Aurit“, în valoare de 12.646.372 de lei. Demersul a fost impus ca urmare a constrângerilor impuse Starea de Urgenţă, urmată de cea de alertă.

Pentru viitor, în ciclul financiar 2021-2027, se intenţionează atragerea de fonduri europene pentru investiţii precum: Reabilitarea infrastructurii rutiere; Reabilitarea Castel Lonia; Reabilitarea sediului primăriei; Reabilitarea centrului de comună.

Nu se impune contractarea de credite. Gradul de îndatorare al comunei este de 10%.

1 comentariu

  1. Venituri : 5.602.000 de lei, Cheltuieli: 9.496.000 de lei. Balanta negativa – primar PSD-ist incompetent !. Dupa cum se vede acest primar interimar nu este un prim gospodar cat mai degraba este un prim risipitor de bani publici !!!. Cresteti taxele si impozitele pt. a creste veniturile respectiv, faceti restructurari mai ales in randul cadrelor din primarie pt. a scadea cheltuielile. Puneti-le la munca pe cei cu ajutoare sociale sa munceasca si acestia ceva in folosul comunitatii pt. banii primiti, altfel nu le dati bani !. Si cheltuielile de intretinere cu putina atentie pot fi reduse !….Oare in viata privata, familiara acesti primari cheltuiesc mai mult decat cat castiga ?….ma indoiesc…..

Lasă un răspuns

Connect with