Image 1
Image 2

Medicii vor efectua gărzi în baza unui contract cu spitalul

Sigla Informatia Zilei
Medicii vor efectua gărzi în baza unui contract cu spitalul
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Medicii vor efectua gărzi în baza unui contract cu spitalul
Medicii vor efectua gărzi în baza unui contract cu spitalul

De la 1 august, gărzile suplimentare vor fi recunoscute ca timp de muncă prestată, vor fi luate în considerare atât la vechimea în muncă , cât şi la vechimea în specialitate, anunţă Ministerul Sănătăţii într-un comunicat.Gărzile nu vor mai fi obligatorii, ci efectuate pe baza semnării unui contract cu spitalul. Astfel, contractul individual de muncă cu timpi parţiali care va reglementa efectuarea gărzilor suplimentare reprezintă baza legală care conferă medicilor drepturile prevăzute de Codul Muncii. “Este o măsură care bine să îndrepte un abuz proferat la adresa medicilor care s-a petrecut timp de decenii” se mai arată în comunicatul MS.

Gărzile suplimentare vor fi plătite cu sporuri între 25-75% pentru o gardă în timpul săptămânii, respectiv între 50 – 100% în weekend.  Modul de determinare a procentului acordat va fi reglementat prin ordin al ministrului Sănătăţii. Medicii care nu au contract de muncă pe normă întreagă, ci efectuează numai gărzi, vor avea dreptul la concediu de odihnă proporţional cu timpul muncit în gărzi.

Pentru “garda obligatorie”  (care nu este suplimentară, ci face parte din timpul contractual de muncă), miniştrii Muncii şi al Sănătăţii au decis împreună cu reprezentanţii sindicatelor din Sănătate că va fi acordat sporul de noapte de 25%.

Ministerul Sănătăţii anunţă pentru următoarea perioadă stabilirea unui calendar de consultări cu privire la alte modificări în ceea ce priveşte gărzile suplimentare, care vor fi cuprinse într-o modificare a Ordinului de Ministru al Sănătăţii 870/2004.

“Există deja un draft cu modificările propuse desindicate, propunerea urmează să ajungă înapoi la sindicate conform obligaţiilor de consultare a partenerilor social. Termenul dorit de lansare în transparenţa decizională este mijlocul lunii august” se subliniază în documentul citat.

În analiza Ministerului Sănătăţii se află diverse măsuri precum< flexibilizarea timpilor de muncă zilnici conform cu gradul de complexitate al diverselor specialităţi medicale, şi totodată, stabilirea unor criterii care să reglementeze cuantumul sporurilor în funcţie de complexitatea gărzilor.

Potrivit liderului medicilor sătmăreni, dr. Roxana Rugea, numai la Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare sunt aproximativ 120 – 130 de medici  care se află în situaţia sus menţionată, unitatea urmând să semneze cu ei contracte individuale de muncă pentru gărzile prestate. Documentul va da posibilitate medicilor de a stabili numărul de gărzi pe care sunt dispuşi să le facă pe lună.  Lidera medicilor a evidenţiat faptul că în unele specialităţi numărul medicilor este foarte mic, în raport cu cel al gărzilor pe care trebuie să le facă. Medicul a dat exemplul propriei specialităţi unde în loc de 15 anestezişti cât ar avea nevoie unitatea sunt doar cinci, ceea ce a dus la dublarea, chiar la triplarea numărului de gărzi. “Facem muncă cu toptanul pentru acelaşi salariu. Acest contract va da posibilitatea medicilor de a stabili numărul de gărzi pe care este dispus să le facă”, a spus dr. Roxana Rugea.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with