Medicii veterinari sătmăreni, în sărbătoare în 15 mai

În fiecare an, la 15 mai este sărbătorită Ziua naţională a medicului veterinar, aceasta fiind instituită la cel de-al VI-lea Congres Naţional de Medicină Veterinară, desfăşurat în anul 1994. Data de 15 mai are multiple semnificaţii pentru medicina veterinară românească.

Astfel, la 15 mai 1861, printr-un decret semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a început să funcţioneze Şcoala de Medicină Veterinară, în cadrul Şcolii de Medicină şi Farmacie, înfiinţată şi condusă de Carol Davila.
Zece ani mai târziu, respectiv la 15 mai 1871, 14 medici veterinari au semnat o „Declaraţiune”, care a stat la baza înfiinţării Societăţii de Medicină Veterinară, recunoscută ca persoană juridică la 4 august 1919, prin Decretul Lege nr. 3298 al Regelui Ferdinand I.

La 15 mai 1971, s-a reluat activitatea Societăţii de Medicină Veterinară, iar la 17 ianuarie 1990, Societatea şi-a schimbat denumirea în Asociaţia Medicilor Veterinari din România (AMVR). La cel de-al VII-lea Congres Naţional de Medicină Veterinară, Consiliul Naţional al AMVR, întrunit la 24 octombrie 1997, a stabilit revenirea Asociaţiei la denumirea de la început – Asociaţia Generală a Medicilor Veterinari din România (AGMVR).

În anul 1998, s-a înfiinţat Colegiul Medicilor Veterinari, care funcţionează ca formă de organizare autonomă, non-guvernamentală, apolitică şi non-profit , iar în anul 2004 a fost înfiinţată Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), ca structură guvernamentală distinctă, cu personalitate juridică proprie, cu rol de reglementare, control şi reprezentare în domeniul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, consolidându-se şi îmbunătăţindu-se astfel rolul medicului veterinar în cadrul administraţiei publice şi în cadrul societăţii româneşti. În anul 1924, România, împreună cu alte 27 de state, a pus bazele Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE), organizaţie ce numără, în prezent, 181 de ţări membre.

”Dragi colegi , Doctori veterinari! Să dea Dumnezeu să fim si să rămânem sănătoşi si uniţi. Să ne implicăm în promovarea si menţinerea la loc de cinste a nobilei noastre profesii de medic veterinar pentru dobândirea şi creşterea prestigiului profesional. Să aveţi o zi minunată” le transmite prefectul Radu Roca.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517