Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 03.33 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Emil Palincaş. Titlul emisiunii: Legumicultorii din Halmeu folosesc seminţe din străinătate 05.28 Restauratorii de muzeu 05.55 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Agnes Diaconu. Titlul emisiunii: Tratamentul fără interferon accesibil pacienţilor cu hepatita C 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.45 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Acţiuni dedicate Zilei Europene a Parcurilor şi Zilei Mondiale a Mediului 10.25 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: Susţin căsătoria dintre un bărbat şi o femeie 11.20 Teleshopping 11.35 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 13.00 Ştiri 13.45 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Adina Ciutan. Titlul emisiunii: De ce nu au îndemânări de redactare absolvenţii de liceu? 14.28 Teleshopping 14.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 15.45 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 16.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente. Titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, o atracţie pentru turişti 17.55 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Cristian Popa. Titlul emisiunii: Unirea Tăşnad a început pregătirile cu un nou antrenor 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Vasile Fănăţan. Titlul emisiunii: Satu Mare, un oraş poluat? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Iulian Pfau Sălăgeanu. Titlul emisiunii: Tinerii şi locul de muncă 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: Cu fericirea la psiholog 23.30 Ştiri

Medicii specialişti ar putea prescrie reţete compensate

Scris de Vera Pop, 12 ianuarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Responsabilitatea prescrierii de medicamente compensate pe bază de scrisoare medicală va reveni medicului care a elaborat schema terapeutică

Responsabilitatea prescrierii de medicamente compensate pe bază de scrisoare medicală va reveni medicului care a elaborat schema terapeutică

Situaţia medicilor de familie este din nou în dezbatere. Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) vin cu noi propuneri Ministerului Sănătăţii

prin care se urmăreşte simplificarea programului medicilor de familie. Una dintre propuneri se referă la faptul că medicul specialist va putea să prescrie reţete compensate.

Informaţia se găseşte în comunicatul de presă transmis de CNAS: “Este în curs de finalizare un proiect de modificare a Legii 95/2006 care va redefini medicul prescriptor, în sensul că responsabilitatea prescrierii de medicamente compensate pe bază de scrisoare medicală va reveni medicului care a elaborat schema terapeutică, în cazul în care reţeta prescrisă respectă schema respectivă. Totodată, vor fi revizuite şi protocoalele terapeutice (…), în sensul lărgirii accesului pacienţilor la tratamente, prin extinderea categoriilor de medici prescriptori pentru anumite medicamente”.

Ce se propune?

Legat de această propunere Georgeta Pop, director  la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) ne asigură că se referă exclusiv la medicamentele pe care medicul de famile le prescrie pe baza scrisorii medicale făcute de specialist: “Probabil că au avut loc negocieri între Casa Naţională şi Ministerul Sănătăţii alături de Colegiul Medicilor. Aceste negocieri vizează de fapt reducerea numărului de activităţi pe care medicii de familie reclamă în prezent că le au şi care le încarcă prea mult programul, nemaiavând timp pentru actul medical. Nu este vorba despre medicamentele pe care le prescriu medicii de familie, aş vrea să se înţeleagă corect acest demers. Este vorba despre acele medicamente pe care în prezent medicul de familie le prescrie în baza scrisorii medicale făcută de specialist. Practic medicul de familie continuă un tratament iniţiat de specialist pentru pacienţii aflaţi pe lista medicilor de familie. Nu discutăm despre faptul că medicii de familie nu vor mai prescrie medicamente asiguraţilor lor.

Deocamdată sunt discuţii şi punctul de vedere al Colegiului Medicilor e la fel de important în negocierile cu CNAS şi Ministerul Sănătăţii”.

Au fost nominalizate şi boli pentru care nu mai este necesară apelarea la medicul de familie, ci direct la medicul specialist.

În 3 ianuarie 2018, CNAS a numit 59 de boli pentru care  pacineţii se pot prezenta la consultaţie direct la medicul specialist, fără a fi necesar bilet de trimitere de la medicul de familie. Printre acestea se numără afecţiunile oncologice, diabetul, hepatita cronică, astmul bronşic, dar şi afecţiunile copilului cu vârsta sub un an.

 

Abonează-te acum Online!
  1. românca din satu mare a spus: 15 ianuarie 2018, ora 09:42

    Poate primim lămuriri mai ample . Dacă în urma unor investigaţii la un bătrân (bătrână de 80 şi de ani )medicul specialist recomandă în scrisoarea medicală că toată viaţa trebuie să ia un anumit medicament care este compensat dar pt. care lună de lună tebuie să mergi la medicul de familie să i prescrie reţeta şi acest bătrân este de la ţară , ce facem ? ne ducem cu el lună de lună la oraş la medicul specialist să i prescrie reţeta compensată?Dacă este aşa pentru cine se iau aceste măsuri ? pt.medic ? căci pt.pacient în niciun caz.

  2. parearea mea a spus: 12 ianuarie 2018, ora 16:49

    Mi se pare corect ca medicul specialist sa faca aceasta reteta direct. Dar de boli de inima nu s-a auzit?

    De asemenea, o lista cu medicii specialisti la care nu trebuie sa platesti consultatia trebuie afisata la medicii de familie, sau sa fie o lista cu numele medicilor, specialitatea si locul unde lucreaza. E dreptul pacientului sa aleaga medicul, dar se alege si in functie de bani. Altfel, te duci unde apuci si platesti de te usuci.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.