Image 1
Image 2

Medicii sătmăreni au participat la greva japoneză

Dr. Calin Bumbulut
Ei au purtat în semn de protest banderole albastre
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Ei au purtat în semn de protest banderole albastre
Ei au purtat în semn de protest banderole albastre

Medicii din spitale şi colegii lor din reţeaua de asistenţă medicală primară din toată ţara s-au aflat ieri în grevă japoneză. Cu alte cuvinte, şi-au onorat îndatoririle de serviciu, însă au purtat o banderolă albastră pe halat în semn de protest faţă de probleme pe care le întâmpină în sistem.

Şi medicii sătmăreni s-au solidarizat acestei cauze, atât cei care îşi desfăşoară activitatea în unităţile sanitare cu paturi, dar şi medicii de familie. Niciun medic nu şi-a întrerupt activitatea profesională din cauza grevei. Cu toţii s-au aflat la locul de muncă, şi-au onorat programul, oferind serviciile medicale specifice fiecărei specialităţi.

Medicii din spitale cer printre altele aplicarea prevederilor Legii 284/2010 privind salarizarea unitară şi în sănătate, în sensul reîncadrării personalului având ca valoare de referinţă salariul minim brut pe economie de 1250 lei, acordarea tuturor sporurilor, calculate la salariul efectiv, precum şi sporul pentru condiţii deosebite de muncă, dar şi sporul de doctorat.

Pe de altă parte, medicii de familie solicită alocarea a cel puţin 6% din PIB pentru sănătate, procent care ar reuşi să asigure funcţionarea sistemului la un nivel cât de cât acceptabil, după cum susţin reprezentanţii Asociaţiei Medicilor de Familie Satu Mare şi Patronatul Medicilor de Familie Satu Mare.

“Să spunem că este un termen generic cel de grevă japoneză. Medicii de familie nu pot să facă grevă, eventual pot să denunţe contracte sau să renunţe la semnarea noilor contracte pe 2016-2016, dar în semn de solidaritate cu colegii noştri din spital, bineînţeles purtăm şi noi astăzi o banderolă albastră care semnifică protestul pe care dânşii l-au iniţiat pentru obţinerea unor venituri mai mari în spital corespunzătoare cu munca prestată”, a spus dr. Călin Bumbuluţ, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Satu Mare.

În prezent procentul alocat Sănătăţii, este de 4,2% din PIB, total insuficient pentru funcţionarea sistemului, cu mult inferior celorlalte state europene.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns