20.08.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Romeo Nicoară, Ciprian Crăciun, Radu Panait. Titlul emisiunii: Se rupe coaliţia de guvernare?(reluare) 01.30 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc. 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi: Marcela Papici, Tallian Cristian. Titlul emisiuni: Tragedia de la Caracal şi îngrijorările părinţilor.(reluare) 03.30 Cultură cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Iubirea ca artă şi ştiinţă. 04.30 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitat: Sorin Berindei. 05.30 Info Studio cu Adriana Mureşan. Titlul emisiuni: Vacanţa perfectă. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Romeo Nicoară, Ciprian Crăciun, Radu Panait. Titlul emisiunii: Se rupe coaliţia de guvernare?(reluare) 09.30 La Psiholog cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiuni: Copiii, tehnicile de meditaţie şi relexare. 10.10 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Porcii de mangaliţa între mit şi realitate. 11.00 Taina Credinţei cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Capcanele reţelelor de socializare. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi: Marcela Papici, Tallian Cristian. Titlul emisiuni: Tragedia de la Caracal şi îngrijorările părinţilor.(reluare) 13.30 Ne cheamă natura cu Ioana Zaharia. 14.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Romeo Nicoară, Ciprian Crăciun, Radu Panait. Titlul emisiunii: Se rupe coaliţia de guvernare?(reluare) 15.30 Teleshopping 15.45 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiuni:Efectele muzicii în tândul adolescenţilor. 16.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu. 17.30 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Florin Mulcuţan. Titlul emisiunii: Centru olimpic de sport la Satu Mare. 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiunii: Prevenţa cardiovasculară. 18.30 Audienţe în direct, cu Laczko Eva (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Laczko Eva (reluare) 23.00 Portret de artist

Medicii de familie sunt revoltaţi de întreruperile dese ale sistemului informatic al CNAS

Scris de Mihaela Ghiţă, 10 decembrie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

 

Medicii de familie sunt revoltaţi de întreruperile dese ale sistemului informatic al CNAS

Medicii de familie sunt revoltaţi de întreruperile dese ale sistemului informatic al CNAS

Sistemul informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pune la grea încercare răbdarea medicilor de familie sătmăreni şi nu numai.

Ei semnalează că în această lună sistemul a funcţionat cu întreruperi dese şi prelungite care nu a făcut altceva decât să le încurce şi mai mult activitatea. Din acest motiv, profesioniştii din reţeaua de asistenţă medicală primară a judeţului se declară cu toţii revoltaţi. Din cauza lipsei de funcţionare a sistemului informatic nu au reuşit să raporteze serviciile.

S-a ajuns până în punctul în care medicii de familie se declară că sunt dispuşi să renunţe la contractul cu casa de asigurări. „Preşedintele Ciurchea ne-a promis solemn că vrea dezvoltarea medicinei de familie< este o minciună! Acum o oră aveam în sala de aşteptare 2 persoane (atunci a început programul), am reuşit să le consult pe jumătate (fără servicii validate, doar cu bilet de trimitere scris de mână şi cu o reţetă offline> deci trebuie să revin şi să le introduc în sistem), iar acum am aproximativ 15. Nu mai merge nimic, în relaţie contractuală cu casa de asigurări nu mai pot elibera nimic. Cardul nu-l pot reţine, pentru validarea ulterioară a serviciului. Ce fac? Lucrez degeaba? Rechem pacientul? Prin septembrie-octombrie a fost numai o zi (şi trei în total, în cele două luni) luna aceasta este zilnic! Nu mai suportăm! Am ajuns la limită! Este groaznic!” a spus un medic de familie sătmărean.

Situaţia este semnalată şi de medicii din ţară. Societatea Naţională de Medicina Familiei arată într-un comunicat adus la cunoştinţa Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, la sfârşitul săptămânii trecute, faptul că de la lansarea unor componente pentru cardul de sănătate, Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) nu a funcţionat sau a răspuns cu foarte mare dificultate împiedicând activitatea tuturor furnizorilor de servicii medicale, în următoarele zile< CEAS – 1-6, 19, 27 mai, 28 august, 18, 21, 22 septembrie, 9, 14, 19, 29, 30 octombrie, 3, 13 noiembrie> SIUI< 1-6, 19, 27 mai, 9, 13, 14, 19 octombrie, 3, 9, 13, 25, 26 noiembrie, 2, 3 decembrie> SIPE< 9, 14, 19 octombrie, 3, 9, 13, 24, 25 noiembrie, 2, 3 decembrie.

În acelaşi document este menţionat faptul că datorită disfuncţionalităţilor din PIAS nu au putut fi validate reţete, bilete, concedii, consultaţii, nu s-a putut verifica sau prelua calitatea de asigurat a pacienţilor aflaţi pe listele medicilor şi nu au putut efectua raportările lunii precedente. „Această situaţie a devenit insuportabilă! Nu suntem şi nu putem fi făcuţi răspunzători pentru eventualele greşeli de prescriere a reţetelor (depăşirea numărului maxim de medicamente lunare) deoarece sistemul de verificare pentru această regulă de prescriere nu poate fi accesat> nu suntem şi nu putem fi făcuţi răspunzători pentru biletele de trimitere şi reţetele emise asiguraţilor (care figurează în lista noastră cu această categorie de la ultimul import de personalizare) deoarece categoria de asigurat nu a putut fi verificată şi există situaţii când se schimbă la început de lună. Ni se pare firesc ca serviciile efectuate în această perioadă de avarie să ne fie decontate şi nu imputate, aşa cum s-a întâmplat! Dorim să ne fie validate serviciile efectuate în zile în care sistemul nu a mers, chiar dacă acele serivcii nu au fost validate în cele 72 de ore, deoarece sistemul nu a permis acest lucru!”, se mai arată în comunicatul SNMF.

De asemenea, nici farmaciile nu au putut elibera reţetele pacienţilor. Medicii de familie au tras un semnal de alarmă şi în acest sens. Ei au explicat că există reţete pentru boli acute/subacute cu o valabilitate de 48 de ore, care vor expira dacă sistemul nu permite eliberarea lor.

Medicii de familie precizează că au atras atenţia în repetate rânduri asupra lipsei de prevedere a unui sistem alternativ pentru situaţiile în care sistemul informatic nu merge, dar spun că demersurile lor nu au primit răspunsuri oficiale. Nu în ultimul rând au solicitat audit extern la CNAS şi au cerut ca pentru toate erorile şi pentru frecventa lipsă de funcţionare să existe responsabili.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.