Image 1
Image 2

Medicii de familie spun că sunt în pragul colapsului din cauza subfinanţării

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Dr. Calin Bumbulut
Dr. Calin Bumbulut

MS primește cu 64,6% mai mulți bani decât anul trecut, dar medicina de familie 6%

Societatea Națională de Medicina Familiei anunță că asistența medicală primară din România este în prag de colaps. Motivul pentru care s-a ajuns în această situație, după cum explică reprezentanții medicilor de familie, constă în neglijarea sistematică din partea guvernanților a medicinei de familie, probabil pentru că nu reprezintă un domeniu de inters nici la nivel administrativ și nici ca obiectiv politic.

“Medicii de familie din România își exprimă public nemulțumirea față de finanțarea medicinei primare în 2019, fapt care aruncă medicina de familie în criză”, spun reprezentanții medicilor de familie.
Ei solicită autorităților să asigure stabilitate pentru cabinetele medicilor de familie, considerate temelia oricărui sistem public de sănătate funcțional și eficient.

Însă și de această dată, după îndelungi negocieri, bugetul alocat medicinei de familie pentru 2019 vizează o creștere de numai 6% față de anul trecut. Cu un procent atât de mic, asistența medicală primară va putea doar să acopere creșterea costurilor generată de inflație și nimic mai mult.
Însă nici anul 2018 nu a adus un buget mulțumitor pentru activitatea derulată, ci după cum spun medicii a fost nevoie să asigure funcționarea cabinetelor de medicină de familie cu mari eforturi.

“Cabinetelor medicilor de familie din România li s-a alocat în 2018 un buget cu doar 17% mai mare decât în 2017, sub 6% din FNUASS (Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate) total, fapt care a făcut ca funcționarea cabinetelor să fie la un nivel de supraviețuire.

În condițiile în care personalul medical (medici și asistenți medicali) din unitățile sanitare de stat (medicina școlară, ambulatoriu integrat, spitale) a beneficiat de finanțări (salarii și bugete) mărite cu până la 100%, medicii de familie au așteptat o reparație a acestor inechități”, a precizat, președintele SNMF, dr. Dina Mergeani.

Medicii de familie speră totuși că decidenții vor înțelege că au obligația de a susține tot ce este necesar, inclusiv creșterea bugetului medicinei de familie, pentru a putea fi asigurată sănătatea pacienților și accesul lor la servicii de sănătate.

Ministerul Sănătății și CNAS au printre cele mai mari bugete

Ministerul Sănătății și CNAS au bugetat 47 de miliarde de lei cumulat în 2019, în creștere cu 17% față de suma totală din 2018, cele două instituții având printre cele mai mari bugete, potrivit prezentării publicate pe site-ul Ministerului de Finanțe.

Ministerul Sănătății va avea un buget de 9,5 miliarde de lei în 2019, în creștere cu 64% față de plățile efectuate în 2018, iar Casa Națională de Asigurări de Sănătate va avea 37,8 mld. lei anul acesta, plus 9%.

În total, pentru Sănătate s-au alocat circa 7 miliarde de lei în plus anul acesta față de 2018. Anul trecut, CNAS a avut un buget de aproape 35 de miliarde de lei.
Din cele aproape trei miliarde de lei prevăzute în plus la cheltuielile de anul acesta, 1,25 miliarde de lei sunt pentru asigurarea salariilor prevăzute pentru personalul medical din sistemul public.

În total, pentru completarea salariilor medicilor din sistemul de stat (care se plătesc din decontarea serviciilor medicale prestate și statul adaugă ce lipsește), FNUASS transferă anul acesta 9,350 de miliarde de lei, comparativ cu 8,1 miliarde, în 2018. În 2017, suma a fost de aproape 3,7 miliarde de lei.

Aproape tot restul sumei ce va fi cheltuită în plus anul acesta merge spre medicamente – din suma de 37,832 de miliarde lei prevăzută pentru 2019, 6,243 miliarde de lei sunt alocate medicamentelor cu și fără contribuție personală, față de 5.009 miliarde în 2018.

Normalitatea în asistența medicală primară începe de la 10% din FNUASS

Reprezentanții medicilor de familie spun că pentru asistența medicală primară ar fi necesară alocarea a cel puțin 10% din Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate care să permită creșterea veniturilor angajaților comparabile cu cele ale colegilor din spitale. “Alocarea a 10% din FNUASS ne-ar permite totodată pentru un interval de doi ani să putem să menținem medicii de familie în țară și totodată să-i stimulăm pe cei care ar dori să aleagă medicina de familie la Rezidențiat pentru a asigura pe viitor schimbul între generații”, a spus dr. Călin Bumbuluț, președintele Asociației Medicilor de Familie Satu Mare și vicepreședinte al Colegiului Medicilor din România.

Președintele AMF Satu Mare este de părere că acea grilă de salarizare bugetară dată anul trecut în luna martie și care a dus la un lucru bun pentru colegii lor care lucrează în sistemul bugetar a dus pe de altă parte la un dezechilibru major în interiorul sistemului sanitar întrucât au fost exceptați medicii de familie, medicii din ambulatoriu, nu cel integrat, dar care se află în relație contractuală cu casa.

Dr. Bumbuluț spune că această grilă a domolit oarecum migrația medicilor, dar nu de tot, întrucât nu doar banii au fost cauza care i-a determinat pe medici să emigreze în alte țări, ci și condițiile de lucru.

“În asistența medicală primară lucrul grav este că în acest buget pe care îl primește un furnizor, adică un cabinet de medicină de familie de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate în baza serviciilor și a capitației prestate, trebuie acoperite toate cheltuielile de infrastructură, cheltuielile directe și indirecte, salarii, plus investițiile care ar fi trebuit să fie făcute.

Acest lucru este un vis în momentul de față întrucât sursele financiare pe care le avem permit un nivel de subzistență“, a mai spus președintele AMF Satu Mare, dr. Călin Bumbuluț.

2 comentarii

  1. Presupun ca baietasul tau din strainatate , platitor de taxe si impozite, si inregistrat la ANAF pe perioada plecarii, avea toate actele nu trebuia nici macar sa plateasca. Sau te-ai gandit ca se rezolva cu 5 (cinci) lei, si la laborator cum mai departe milisor? Tot 5 lei sau maca 10 (zece)?

  2. Sa va ia naiba pe toti.Baiatul meu a venit in tara vara trecuta,medicul de familie nu o vrut sa -i dea bilet de trimitere pentru niste analize,nici pentru bani?de ce?Fara bilet nu o putut face analizele,de ce?o vrut sa plateasca.Ce doctori santeti voi?Va meritati soarta.

Lasă un răspuns