Image 1
Image 2

Medicii de familie nu vor ca ei să analizeze starea de sănătate a elevilor şi preşcolarilor

medic scolar consulta elevi
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
medic scolar consulta elevi
medic scolar consulta elevi

Asociaţia Română pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF) spune că modificările propuse de Ministerul Sănătăţii pentru înscrierea copiilor în noul an şcolar transferă atribuţiile medicului şcolar către medicul de familie şi nu sunt fezabile.

O adeverinţă medicală cu date privind suferinţe patologice ale copilului şi un aviz epidemiologic prin care se atestă dacă acesta are semne de boală transmisibilă, eliberate de medicul de familie, sunt necesare pentru înscrierea în fiecare an şcolar, atât la şcoală, cât şi la grădiniţă, potrivit unui proiect al MS aflat în dezbatere publică.

Asociaţia Română pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie spune că a luat act de intenţia Ministerului Sănătăţii de modificare şi completare a Ordinului nr. 5298/1668/2011 pentru aprobarea Metodologiei privind examinarea stării de sănătate a preşcolarilor şi elevilor din unităţile de învăţământ de stat şi particulare autorizate/acreditate, privind acordarea asistenţei medicale gratuite şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos.

AREPMF consideră modificările propuse “drept nerealizabile având ca rezultate imediate sporirea birocraţiei în cabinetele de medicină de familie şi scăderea calităţii actului medical”.

Asociaţia arată că măsurile propuse în acest proiect minimalizează importanţa medicinii şcolare şi transferă atribuţiile medicului şcolar către medicul de familie, fără consultarea prealabilă a celor direct implicaţi şi fără o fundamentare realistă a acestei decizii.

“Consultaţiile de triaj epidemiologic şi controalele periodice nu se pot efectua intr-o perioadă scurtă de timp la nivelul cabinetului de medicină de familie având în vedere complexitatea şi varietatea serviciilor prestate. Programările şi accesul pacienţilor la cabinetul de MF vor fi afectate de aceste servicii medicale solicitate într-o perioadă scurtă de timp (luna septembrie). Astfel, un cabinet de medicină de familie care are înscrişi un număr de 500 copii preşcolari şi şcolari va trebui să asigure în luna septembrie o medie de 22 consultaţii preventive pentru intrarea în colectivitate, în condiţiile în care contractul cu Casa de Asigurări prevede un număr total de 20 consultaţii pe zi. Altfel spus, accesul pacienţilor cu boli acute, subacute sau cronice va fi grav afectat iar calitatea actului medical se va reduce proporţional cu timpul acordat consultaţiei”, explică reprezentanţii AREPMF.

1 comentariu

  1. Daca nu medicul de familie, portarul scolii trebuie sa cunoasca elevul mai bine dpdv medical? Hartia se elibereaza pe baza actelor pe care medicul le are obligatoriu in fisa pacientului. Cei care nu au fisa sa isi faca. Se stie ca scoala incepe in septembrie, medicul si familia sa se pregateasca din timp. Nu acum.

Lasă un răspuns

Connect with