Image 1
Image 2

Medicii de familie au primit asigurări că vor fi susţinuţi să îşi facă meseria

Sigla Informatia Zilei
O delegaţie a medicilor a fost la discuţii cu premierul Mihai Tudose
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

O delegaţie a medicilor a fost la discuţii cu premierul Mihai Tudose
O delegaţie a medicilor a fost la discuţii cu premierul Mihai Tudose

Luni, 20 noiembrie, reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei s-au aflat la masa discuţiilor împreună cu premierul Mihai Tudose. Rodica Tănăsescu, preşedinte al SNMF a declarat că medicii de familie au primit asigurări că vor fi susţinuţi să îşi facă meseria.

“Am primit asigurări şi promisiuni şi din partea Ministerului Sănătăţii că vom fi susţinuţi în aşa fel încât să putem să ne facem meseria aşa cum trebuie, să putem acorda pacienţilor noştri consultaţiile şi prescripţiile necesare pentru bolile frecvente şi să nu mai existe imputări şi sancţiuni atunci când, pur şi simplu, am consultat pacienţii (…) şi le-am dat ceea ce este necesar şi nu există prejudicii, ci numai prejudicii pentru Casa Naţională (…). Aşadar, ni s-a promis că există deschidere, că vor face modificări legislative”, a afirmat Rodica Tănăsescu.

Potrivit acesteia, în prezent există o discuţie cu privire la contractul cadru.

Nu se vor mai semna contracte cu Casa dacă medicii nu-şi vor putea susţine financiar cabinetele

Referitor la activitatea din asistenţa primară de la 1 ianuarie 2018, preşedinta Societăţii Naţionale de Medicina Familiei a precizat că se doreşte oferirea de servicii medicale, consultaţii de medicina familiei, consiliere şi prevenţie. Medicul nu a omis să menţioneze că este luată în calcul nesemnarea altor contracte dacă se constată că aceste documente vor fi dezavantajoase, în sensul de a-i pune pe medici în situaţia a nu-şi putea practica meseria şi nici să nici să-şi susţină financiar cabinetele.

Pe de altă parte, dr. Rodica Tănăsescu a arătat că CNAS ar trebui să-şi asume responsabilitate în privinţa funcţionării aplicaţiilor informatice.

“Nu am avut discuţii legate de această problemă. Sistemele informatice ale Casei (…) funcţionează foarte prost de ani şi ani de zile. (…) Cred că trebuie să existe o responsabilitate a Casei Naţionale pentru funcţionarea acestor aplicaţii, ele trebuie să fie chiar completate”, a mai spus Tănăsescu.

În privinţa bugetului, reprezentanţii SNMF au mai subliniat faptul că pentru anul 2017 s-a oferit o creştere de 5%, cu alte cuvinte, după cum spun medicii “câţiva bani” în plus la valorile de punct.

De altfel, protestul medicilor de săptămâna trecută a ajuns şi în presa internaţională fiind preluat de Associated Press. The News&Observer a publicat la data de 15 noiembrie, respectiv în ziua protestului un articol intitulat “Hundreds of Romanian doctors protest to demand better pay” în care arăta doleanţele medicilor de familie, faptul că la mitingul din Piaţa Victoriei s-au adunat medici din toate colţurile ţării pentru a-şi spune păsurile.

Medicii de familie au format coaliţa „Solidari pentru Sănătate”, împreună cu nouă organizaţii nonguvernamentale de pacienţi, prin care vor să atragă atenţia asupra problemelor cu care se confruntă această ramură a medicinii.
La nivel naţional, există în acest moment, 11.000 de medici de familie şi aproximativ 9.500 de cabinete de medicină de familie.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with