Image 1
Image 2

Măsurişu’ laptelui la stâna lui Vasile Dan din Turţ s-a lăsat cu o petrecere de zile mari

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Adevăratele sâmbre din Ţara Oaşului se organizează în preajma Festivalului de la Huta Certeze, însă este vorba despre evenimente de mai mică amploare, de câte 50-100 de persoane. Este şi cazul proprietarului de oi, Vasile Dan, din Turţ, care a organizat o asemenea sărbătoare câmpenească, sâmbătă, cu prilejul măsurişului laptelui.

Asfel, toţi proprietarii care şi-au lăsat oile în grija ciobanilor săi şi la stâna sa, au putut afla câtă cotă parte vor avea în acest an din producţia de lapte de la oile şi caprele deţinute. Pentru a le putea deosebi, fiecare proprietar şi-a marcat animalele cu un semn distinctiv, astfel încât să le cunoască imediat, în momentul mulsului. Din acest motiv, evenimentul de măsuriş al laptelui mai este cunoscut şi sub denimirea de “alesu’ oilor”.

Zeci de oşeni şi invitaţii lor s-au ospătat cu balmoş şi tocăniţă de oaie

La stâna lui Văsălica lui Todor, căci aşa este cunoscut în Ţara Oaşului, sărbătoarea câmpenească a început de la ora 14:00, odată cu sosirea oilor de la păşunat, păzite fiind de ciobani şi de câinii de la stână.

Turmele au urcat dealul spre strungă în sunet de ceteraşi şi zongoraşi, pentru că de la un asemenea eveniment nu putea lipsi muzica specifică locului. Alături de renumiţii instrumentişti din comuna Turţ, a fost şi ţâpuritoarea Anuţa lui Ion Cicio, care a interpretat cântece oşeneşti specifice momentului mulsului şi păstoritului, în general.

Desigur că nici mâncarea tradiţională nu putea lipsi de la această adunare, la care au participat zeci de oşeni şi invitaţii lor.

Monica Dan, soţia organizatorului, a pregătit un balmoş tradiţional. Este un fel de mămăligă mai deosebit, pregătit cu lapte, în loc de apă, şi cu multă brânză, care se pune în făina de mălai în timpul procesării termice. Tocana, cum îi spun cei ai locului, a fost făcută într-un ceaun uriaş, la foc potrivit, dar trebuie neapărat menţionat şi faptul că, în prealabil, s-a ales o oaie pentru a fi sacrificată şi din care s-a făcut o tocăniţă extraordinară.

Vestita pălincă de Turţ şi grasul ceterii, cele mai importante ingrediente ale unei petreceri reuşite

Desigur că ingredientele principale care au contribuit ca această sărbătoare să fie una cu adevărat reuşită au fost vestita pălincă de Turţ şi glasul ceterii, care nu s-a oprit nicio clipă, până seara târziu, când oşenii s-au retras fiecare la casele lor.

În momentul în care toată lumea a fost invitată la masă, s-au aflat rezultatele măsurişului. După cum era de aşteptat, proprietarul cu cele mai multe oi a avut şi cel mai mult lapte, drept urmare i se va cuveni cea mai mare producţie din acest an.

“Acum am undeva la 250 de oi. Am avut şi mai multe în anii trecuţi. Nu este uşoară viaţa la stână şi nici munca asta nu o poate face oricine. Trebuie neapărat să-ţi placă olie şi să te ocupi de ele. Că e ploaie, că e vânt sau frig, aici trebuie să fii. Este şi frumos, că iubesc animalele, deci sunt şi satisfacţii. Lumea mă ştie că fac un caş bun, urdă la fel de bună, iar de brânză ce să mai spun… Nu mă laud pentru că sunt preparate de soţie, dar poate să vă spună oricine a cumpărat de la noi.

Cu asta ne ocupăm de foarte mulţi ani şi eu am moştenit dragostea faţă de oi de la tata, care acum nu se mai ocupă de ele”, a precizat Vasile Dan, cunoscut în zona Oaşului drept Văsălica lui Todor.

De menţionat este şi faptul că, în fiica cea mică, de numai 9 ani, are un ajutor de nădejde. Antonia mână cu mult curaj oile în strungă, fiind ascultată de toţi câinii de la stână.

 

4 comentarii

  1. Poate vor face și alții la anul așa inclusiv în alte localități și scăpăm de circul ăsta ieftin de la Sâmbră. Eveniment și sărbătoare ca la carte ca pe vremuri nu idioțenia aia de talcioc balcanic unde se adună buluc-grămadă toți puleticienii lui pește prăjit. Felicitări pentru inițiativă!

  2. Adevarat a înviat!

    Multumim, domnule Berende! Pozele au fost fãcute de cãtre Alexandra Dan, fiica cea mare a lui Vasile Dan. Frumoase momente am reusit sã surprind la stanã. A fost o zi binecuvantatã cu vreme bunã, veselie, dar si chef de muncã!

    Domane ajutã, domnule Berende!

  3. Felicitări pentru expunere și pozele frumoase! Practic așa erau simbrele de altadată dealtfel și în zilele de azi. Deținători de ovine se adunau la olaltă în toate satele,dar și di piste sate angajau ciobanul făceau masuratul laptelui. După care se ținea într-o veselie cu ceteră și bucate alese. Doamne ajută-ne! Hristos a înviat!

Lasă un răspuns

Connect with