Image 1
Image 2

Mașinării și mașinațiuni

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Dacă PSD este recunoscut ca o veritabilă mașinărie de vot,  vechiul PDL a devenit celebru prin mașinațiunile care i-au adus o sumedenie de beneficii. În schimb, vechiul PNL nu a ajuns la performanța de a se evidenția prin ceva specific. Când Traian Băsescu se oferea să dea lecții despre cum poate fi demis Victor Ponta se gândea la experiențele pe care le-a avut cu PDL.

Prin mașinațiuni a reușit la sfârșitul anului 2004 să propulseze la guvernare Alianța DA, deși PSD avea un scor mai mare. Tot prin mașinațiuni a reușit după alegerile din 2008 să-i aducă în același guvern două partide adversare, PDL și PSD. Aflat în plină campanie pentru micul său partid, Traian Băsescu se oferă să dea lecții de abilitate politică. Fără funcție, calitățile pe care neîndoielnic le are pălesc. Fostul președinte a devenit un politician ca oarecare altul. Poate da lecții, fără să fie luat în seamă.
Jocul de culise, șmecheriile, vin și trec. Un partid care se transformă într-o mașinărie de vot are un cuvânt de spus pe termen lung. Vorbim acum de PSD, însă în timp PNL va fi obligat să se trasnforme la rândul său într-o mașinărie de vot la fel de performantă ca a adversarilor. Fără disciplină și organizare impecabilă, fără o rezervă de cadre aproape fanatizate, fără infrastructură pe întregul teritoriu al țării, îi va fi greu noului PNL să facă față competiției cu un partid ca PSD.
Forța de mobilizare a PSD va fi pusă la încercare peste câteva zile. Alegerile interne din 11 octombrie vor scoate la vot o armată cu steaguri roșii de peste 530 000 de membri. Bănuim că în următoarele zile ei vor fi chemați la vot. Cum va reacționa PNL? Oare este normal să se amestece în alegerile din grădina adversarului? Liberalii, ca într-o veritabilă campanie electorală, vor cere oamenilor să nu se prezinte la vot? Liviu Dragnea, condamnat în primă instanță la un an cu suspendare tocmai pentru că dus oamenii la votul pentru suspndarea lui Traian Băsescu, are ocazia să demonstreze că are capacitatea de a mobiliza electoratul propriu. Dacă nu se vor prezenta cel puțin jumătate dintre proprii membrii de partid, Liviu Dragnea nu se  va mai putea lăuda cu talentul său de organizator. Nu știm dacă PNL sesizează acest aspect și profită de această oportunitate. Nu știm cu adevărat dacă PNL  are interesul să obstrucționeze ascensiunea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Cu toate acestea, unicul candidfat la președinția PSD este ținta unor atacuri fără precedent.
Cine are interesul să-l scoată pe Liviu Dragnea din cursa spre vârful puterii ? Se fac pregătiri pentru un nou dosar. Se învârt pe toate părțile activitatea lui încă din timpul când era membru PD. Pe măsură ce se apropie data congresului,  presiunea asupra PSD-ului crește. Odată cu instalarea oficială a lui Dragnea în fruntea partidului este de așteptat să se termine orice luptă pentru putere. Acum ar fi momentul oportun pentru un atac final, concentrat asupra celei mai organizate forțe politice din România. Traian Băsescu simpte mirosul sângelui de animal rănit. Caută aliați, se oferă să dea sfaturi pentru detronarea lui Victor Ponta, însă nu are posibilitatea să tragă sfori ca în vremurile bune. Mașinațiunile pierd în fața mașinăriei.
De regulă rezervat, Vasile Blaga a ieșit puțin din starea care l-a consacrat ca om politic moderat. A început să-l  atace frontal pe Victor Ponta, însă a ezitat să se arunce și asupra lui Liviu Dragnea. Să fie vorba despre o mică înțelegere? Cine știe? El provine, totuși, din partidul care a dus mașinațiunile la rangul de politică de stat. Ce spor mai are fără Traian Băsescu? Vom vedea după ce se va termina povestea alegerilor în PSD.

Spre o nouă dezordine mondială

Ca și în România, potrivit sondajelor și în Germania partidul populist Alternativa pentru Germania, a fost recent clasificat de Oficiul pentru Protecția Constituției drept “caz suspect de extremism de dreapta” în întreaga țară, iar în două state federale din Est s-a mers mai departe clasificându-l ca “partid cu un anumit extremism de dreapta.”