“Masa sănătoasă în şcoli” are un buget de 1 miliard de euro

Scris de Vasile Nechita, 06 iunie 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Natalia Intotero, preşedintele Comisiei de Învăţământ din Camera Deputaţilor solicită ca între măsurile de reducere a abandonului şcolar să fie activată şi furnizarea unei mese calde pe zi elevilor. ”Mă întreb câte dintre cele 1415 de unităţi de învăţământ care vor semna contractele de finanţare prin Programul Naţional de Reducere a Abandonului Şcolar au aplicat pentru a soluţiona nevoile alimentare ale elevilor”, a spus deputatul PSD.

”Am participat la prezentarea raportului de Bunăstare al Copilului din Mediul Rural, elaborat de către Fundaţia World Vision Romania, pe care îi felicităm pentru tot ceea ce fac pentru copiii din România, anunţă Natalia Intotero, într-un comunicat transmis presei.

Ce date importante conţine raportul? 1 din 10 copii de la sate nu frecventează în prezent nicio instituţie de învăţământ. 2 din 10 copii spun că familia le asigură doar uneori sau nu le asigură niciodată suficientă mâncare. 31% din copiii de la ţară declară că niciodată sau doar uneori se simt puternici şi sănătoşi.

Programul ”Cornul şi laptele” a fost bun. Să trecem la nivelul următor!

Tot astăzi, în faţa Ministerului Educaţiei, a avut loc un protest al societăţii civile. Cei prezenţi acolo susţineau dezvoltarea programului „Masă caldă în şcoli” la nivel naţional, printr-o petiţie semnată de aproximativ 19 mii de români. Vorbim despre digitalizare şi despre table inteligente, însă trebuie, mai presus de orice, să asigurăm condiţiile de bază pentru elevi. Degeaba avem un software interactiv de predare şi holograme, dacă elevii nu sunt în clasă ca să le folosească. Consider că este o cerinţă absolut decentă ca în anul 2022, într-un stat membru al Uniunii Europene, România să asigure o masă caldă în şcoli pentru elevii noştri.

Programul „laptele şi cornul” a fost bun la vremea lui. Programul pilot „Masă caldă în şcoli”, care funcţionează în 150 de unităţi de învăţământ a fost bun. Însă, a venit momentul să facem pasul următor. Din acest motiv, în urmă cu o lună, în cadrul Comisiei pentru învăţământ din Camera Deputaţilor, s-a constituit grupul de lucru pentru alimentaţia din şcoli. Alături de colegi deputaţi din toate partidele politice, instituţii guvernamentale, mediul academic şi societatea civilă, încercăm să identificăm cel mai bun cadrul legal pentru implementarea, în viitor, a programului „Masă caldă şi sănătoasă în şcoli” la nivel naţional.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, a susţinut că începând cu anul şcolar 2022-2023 la nivelul sistemului naţional de învăţământ se propune instituirea Programului Naţional Integrat „Masa Sănătoasă în şcoli 2022-2027″, cu un buget de aproximativ un miliard de euro din surse de finanţare asigurate din bugetul naţional, fonduri externe nerambursabile şi rambursabile”, se arată în comunicatul semnat de Natalia Intotero.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517