Image 1
Image 2

Mark Zuckerberg și-a recunoscut greșelile în fața senatorilor americani

Mark Zuckerberg
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg

Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, şi-a asumat răspunderea faţă de erorile reţelei de socializare care au dus la scandalul “Cambridge Analytica”, el spunând, marţi, în timpul audierii sale în comisiile de Comerţ şi Juridic ale Senatului american, că este greşeala sa şi că îi pare rău. El a prezentat o serie de măsuri pe care le va lua pentru a preveni apariţia unei situaţii similare.

Răspunzând unei întrebări, Mark Zuckerberg a confirmat că date ale utilizatorilor Facebook au fost vândute de profesorul Aleksander Kogan şi altor companii, în afară de Cambridge Analytica. Acţiunile Facebook au închis în urcare cu 4,5%, în timpul audierii lui Zuckerberg.

Și alte companii au beneficiat de datele utilizatorilor

Mark Zuckerberg a confirmat, marţi, în timpul audierii sale în faţa comisiilor de Comerţ şi Juridice ale Senatului american, că date ale utilizatorilor Facebook au fost vândute de profesorul Aleksander Kogan şi altor companii, în afară de Cambridge Analytica.

Aleksander Kogan este cercetătorul de la Universitatea Cambridge care a creat chestionarul folosit de Cambridge Analytica. Aplicaţia “thisismydigitallife”, concepută de Kogan, cercetător în psihologie care lucra pentru această companie, i-a permis întreprinderii să colecteze date personale de la mii de persoane care au descărcat-o, dar şi pe cele ale prietenilor lor de pe platforma de socializare.

Aproape 100 milioane de victime

Mark Zuckerberg a recunoscut, marţi, în timpul audierii sale în comisiile de Comerţ şi Juridice ale Senatului american, în urma izbucnirii scandalului “Cambridge Analytica”, că cei peste 87 de milioane de utilizatori afectaţi sunt victime. “Acest lucru s-a întâmplat şi s-a întâmplat sub nasul nostru”, a spuns co-fondatorul Facebook. Întrebat dacă se consideră o victimă în acest scandal sau dacă Facebook este o victimă în această situaţie, Zuckerberg a răspuns negativ. “Nu. Avem responsabilitatea să protejăm orice persoană din comunitatea noastră”, a spus el.

Mark Zuckerberg a mai spus că el vede Facebook drept o companie de tehnologie, nu ca pe un publisher. “Sunt de acord că suntem responsabili pentru conţinut, dar nu producem conţinut”, a spus el.

Zuckerberg: Facebook se luptă continuu cu Rusia

Facebook se luptă continuu cu operatori ruşi care încearcă să îi exploateze platforma de socializare, a spus CEO-ul companiei, Mark Zuckerberg El a dezvăluit că Robert Mueller, consilierul special care a investigat presupusul amestec al Rusiei în alegerile din 2016, a intervievat angajaţi Facebook. Mark Zuckerberg a precizat că el nu s-a numărat printre membrii echipei Facebook care au fost intervievaţi de biroul lui Mueller.

Senatorii americani au atras atenţia asupra dificultăţii pe care Facebook o va întâmpina în demersul de verificare a surselor fondurilor investite în reclame politice, precizând că o operaţiune a Rusiei ar putea folosi o companie offshore şi o adresă de e-mail. Zuckerberg a spus că senatorii au dreptate în legătură cu această temă. El a afirmat că Facebook dezvoltă în prezent noi instrumente pentru a identifica conturi false.

În timpul audierii, co-fondatorul Facebook a mai spus că, privind în urmă, înţelege că a fost o greşeală să creadă că datele deţinute de Cambridge Analytica au fost şterse, fără să verifice adevărul. Mark Zuckerberg a spus că faptul că Facebook nu a interzis această companie în 2015 a fost o “greşeală”.

Problema intimității

Senatorul Bill Nelson i-a spus lui Zuckerberg că “dacă Facebook nu se va aduna”, nimeni nu va mai avea intimitate. “Dacă Facebook şi alte companii online nu vor rezolva aceste invadări ale intimităţii, atunci va trebui să facem noi asta. Noi, Congresul”, a afirmat el. Un alt senator, Dick Durbin, l-a întrebat pe Zuckerberg dacă ar împărtăşi în faţa Congresului informaţii personale, precum numele hotelului la care a fost cazat noaptea trecută. CEO-ul Facebook a răspuns că nu.

După aceste întrebări, Zuckerberg a precizat din nou că oamenii “aleg să împărtăşească” informaţii pe Facebook. Zuckerberg a mai spus că există două categorii largi de date pe Facebook – conţinutul pe care o persoană alege să îl împărtăşească şi date care sunt conectate pentru ca reclamele prezentate utilizatorilor să fie relevante. “Utilizatorii au control deplin asupra ambelor categorii”, a arătat el. Mark Zuckerberg a mai precizat, între altele, că nu consideră că Facebook deţine vreun monopol şi că va exista întotdeauna o versiune gratuită a platformei.

“Nu am privit o imagine mai largă a responsabilităţii noastre. Aceasta a fost o mare greşeală. A fost greşeala mea şi îmi pare rău. Eu am înfiinţat Facebook, eu îl conduc şi eu sunt responsabil pentru ceea ce se întâmplă pe această platformă”, a adăugat Zuckerberg. El a mai spus că nu este suficient ca Facebook să conecteze oamenii, ci trebuie să se asigure că aceste conexiuni sunt pozitive.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUSAPEL

Sătmăreanul Gheorghe Turturean are nevoie de sânge

În fața unei situații medicale critice, familia Turturean lansează un apel disperat către comunitatea locală pentru a salva viața tatălui lor, Gheorghe Turturean, aflat în prezent în secția de Terapie Intensivă a Spitalului din Satu Mare.