20.11.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ioan Leitner, Ciprian Crăciun, Ovidiu Mureşan. Titlul emisiunii: Înaintea preluării preşedinţiei rotative, PSD face remaniere. (reluare) 01.30 Cultură – 10x10 Născut în România 03.00 Lansare de Carte la Poesis - Ioan Lenciu,omagiu la 90 de ani. 04.20 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Virgil Enătescu. Titlul emisiuni: Primul simpozion de informatică medicală din Satu Mare. 05.20 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: fam. Antal. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Mihai Paşolea, Paula Gabor, Larisa Matei. Titlul emisiunii: Care sunt cauzele principale ale accidentelor?(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sănătate, frumuseţe, stil 10.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Iulian Budău. Titlul emisiunii:Sfinţii, prietenii noştri. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ioan Leitner, Ciprian Crăciun, Ovidiu Mureşan. Titlul emisiunii: Înaintea preluării preşedinţiei rotative, PSD face remaniere. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Info Studio cu Mihai Sălceanu, invitat: Ovi D Pop. Titlul emisiuni:Ovi D Pop ridică fotografia la nivel de artă. 14.15 Teleshopping 14.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: fam. Antal. 15.40 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Virgil Enătescu. Titlul emisiuni: Primul simpozion de informatică medicală din Satu Mare. 16.30 Lansare de Carte la Poesis - Ioan Lenciu,omagiu la 90 de ani. 17.50 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjan, invitat: Terely Mihai. Titlul emisiunii: Clubul CS Unio a câştigat concursul pe care la organizat. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar în direct 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct. 23.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni:Lovitura de stat din decembrie 1989.

Marina Procopie şi-a început cariera în anii ‘80 la Satu Mare

Scris de Vasile Andreica, 14 iulie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Marina Procopie şi Radu Sas

Marina Procopie şi Radu Sas

La finalul săptămânii trecute a trecut în eternitate una din actriţele care au marcat Teatrul de Nord prin frumuseţea şi talentul ei în anii 1980 şi a lăsat o amprentă de neuitat în istoria filmului românesc. Poate că Marina Procopie nu şi-a împlinit întreg potenţialul artistic, marcat de un destin ingrat, dar a avut momente strălucitoare şi a fost înconjurată de iubirea publicului, în mod special a copiilor, poate cea mai preţioasă iubire.

Pentru publicul larg actriţa este cunoscută mai ales prin rolul titular din ”Adela”, frumosul şi nostalgicul film al lui Mircea Veroiu din 1985, care i-a păstrat prezenţa deosebită. Gena slavă moştenită de la mama ei i-a dat o prestanţă aristocratică perfectă pentru acel film sau pentru rolul reginei Elisabeta în ”Carol I” mulţi ani mai târziu. Sătmărenii o cunoşteau deja din rolurile de ingenuă pe care începuse să le joace din toamna anului 1984.

Ani de succese la Satu Mare

S-a născut la 8 iunie 1959, în Bucureşti, şi a absolvit, în 1984, Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ”I. L. Caragiale” din Bucureşti, Facultatea de Teatru, secţia actorie, maestră fiindu-i Olga Tudorache. Printre colegii ei de facultate s-au numărat Oana Pellea, Carmen Tănase şi principele Radu Duda. Mulţi dintre prietenii din acei ani au fost prezenţi la înmormântarea de duminică, la cimitirul ”Sf. Vineri” din Bucureşti.

Sistemul de repartiţie a trimis-o pe Marina la Satu Mare în toamna anului 1984. Ea a rămas la Teatrul de Nord până în 1990, jucând în următoarele spectacole: ”Vara trecută la Ciulimsk” de Alexandr Vampilov, regia Carmen Gentimir; ”Trandafirii roşii” de Zaharia Bârsan, regia Zoe Anghel Stanca; ”Dulcea ipocrizie a bărbatului matur”, regia Tudor Popescu; ”Mâţa în sac” de Georges Feydeau, regia Mihai Raicu; ”Simple coincidenţe” de Paul Everac, regia Paul Everac; ”Haina cu două feţe” de Stanislav Stratiev, regia Cristian Ioan; ”Bietul meu Marat” de Alexei Arbuzov, regia Kovács Ferenc; ”Piticul din grădina de vară” de Dumitru Radu Popescu, regia Cristian Ioan; ”Cum se cuceresc femeile” de Woody Allen, regia Cristian Ioan; ”Arrivederci Livorno” şi ”Vilegiatură în stil italian” (după ”Trilogia Vilegiaturii”) de Carlo Goldoni, regia Cristian Ioan; ”Europa, aport – viu sau mort” de Paul Cornel Chitic, regia Cristian Ioan; ”Baia romană” de Stanislav Stratiev, regia Cristian Ioan.

”Cum se cuceresc femeile”

”Cum se cuceresc femeile”

Două spectacole au rămas de referinţă pentru ea: debutul din ”Vara trecută la Ciulimsk”, premiat la nivel naţional, când şi-a dat seama că a cucerit publicul, şi seria de peste 200 de spectacole pe textul lui Woody Allen, una din cele mai jucate producţii ale Teatrului de Nord, la sediu şi în ţară. Colaborarea cu Cristian Ioan a contribuit mult la creşterea sa artistică.

În aceeaşi perioadă a jucat şi o serie de roluri în filme ca ”Adela”, (regia Mircea Veroiu, 1985), ”Colierul de turcoaze” (regia Gh. Vitanidis, 1986), ”Există joi?” (regia Adrian Petringenaru, 1989), ”Cucerirea Angliei”, (regia Sergiu Nicolaescu, 1989). În 2004 a interpretat rolul doamnei Craioveanu din filmul ”Orient Express”, regizat de Sergiu Nicolaescu. După cinci ani, s-a reîntâlnit cu Sergiu Nicolaescu pe platourile de filmare, pentru filmul ”Carol I” (2009), în care a dat viaţă rolului regina Elisabeta.

Albă ca Zăpada şi piticii din sală

Din 1990 Marina s-a mutat la Teatrul ”Ion Creangă” din Bucureşti, o scenă dedicată copiilor. Dintre rolurile interpretat, cel care i s-a ”lipit ca o etichetă” a fost cel al eroinei principale din ”Albă ca Zăpada” de fraţii Grimm.

Marina la Bucureşti

Marina la Bucureşti

‘Sigur, a juca un astfel de rol în teatrul de copii este la fel cum ai juca marile roluri pe scenele teatrelor pentru maturi. (…) Mi-a trebuit ceva timp să mă adaptez, să fac faţă unei săli pline de copii, care comentează mai tot timpul, încercând să te ajute, să te prevină, sau din contră, să te împiedice să faci ceva. (…) Un exempluŞ a venit o dată o fetiţă cu flori pe scenă şi mi-a spus textual: ‘Albă ca Zăpada (uitându-se către mama vitregă), să nu-i mai deschizi lu’ asta şi dacă mai vine, să-i dai un pumn în cap’. (…) Şi încă ceva: Albă ca Zăpada este brunetă, eu sunt blondă, port perucă în spectacol şi dacă vreun copil mă vizitează în cabină şi am apucat să-mi scot peruca şi costumul, el nu mă mai recunoaşte. Câteodată mai întârzii şi eu, şi nu-mi scot repede costumul, pentru a nu dezamăgi pe vreunul dintre ei”, povestea Marina Procopie într-un interviu.

”Probabil cel mai extraordinar şi minunat public este cel de la teatrul de copii. Copiii sunt sinceri, e greu să îi păcăleşti. Copilul nu este diplomat, copilul te iubeşte sau nu. În momentul în care el vine pe scenă, te strânge în braţe şi te sărută cu foc şi îţi dă o floricică pe care o bălăngăne până ajunge pe scenă cu ea, cred că e cel mai minunat lucru care i se poate întâmpla unui om. Sigur că pentru un artist care a făcut teatru şi pentru maturi, fiecare premieră e un moment unic. Când primeşti aplauze, nu mai ai nevoie de nimic, îţi cresc aripioare în spate”, mărturisea actriţa. ”Actorul care slujeşte în acest teatru renunţă din start la orgoliu, (şi credeţi-mă, toţi avem orgolii!), din simplul motiv că pentru copil nu exişti decât ca personaj”.

Să mori rănit din dragoste de viaţă

Cu Cristian Ioan şi Puiu Jipa în 2014

Cu Cristian Ioan şi Puiu Jipa în 2014

„Din punct de vedere al sufletului nu cred că m-am schimbat deloc, ba chiar câteodată mă şi îngrijorează faptul că nu îmi dau seama cum trec anii, îmi dau seama numai când mă privesc în oglindă şi când citesc anumite roluri şi realizez că nu le mai pot juca din cauza vârstei. (…) Altfel, pe dinăuntru, nu cred că m-am schimbat fundamental, şi cine mă cunoaşte bine poate confirma lucrul ăsta, adică sunt la fel de nebună ca acum 20 de ani, şi ca acum 30 de ani, şi ca acum 10 ani… Şi sper să fie aşa, să se spună ‘uite ce babă nebună!’, prefer o babă nebună decât o babă bătrână, pleonastic vorbind”, spunea Marina Procopie în 2014, când s-a întors la Satu Mare pentru Balul Actorilor, regăsindu-i pe regizorul Cristian Ioan şi partenerul de scenă Corneliu Jipa pentru o fotografie a amintirilor.

Din păcate Marina a pierdut o bătălie crâncenă cu cancerul, deşi timp de un deceniu a trecut prin operaţii şi chimioterapii şi şi-a păstrat mereu dragostea de viaţă, susţinută de iubirea devotată a soţului. Ieşirea din scenă e inevitabilă. Rămâne amintirea. Iar amintirile lăsate de Marina sunt dintre cele mai frumoase.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.