Image 1
Image 2

Marele PNL și micul ACL

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    O imagine neclară persistă asupra celor două partide care au decis să-și unească destinele. În acte au fuzionat. Congresele au avut loc, însă fiecare partid continuă să acționeze de sine stătător. Au anunțat că vor merge la alegeri într-o alianță, dar din moment ce au fuzionat cum se pot alia? Nu știm dacă aceste neclarități vor fi impedimente în campanie. Poate că alegătorii nu sunt interesați de amănunte și se vor uita doar la candidat. Din păcate, nici candidatul nu este încă desemnat.

După competiția dintre Crin Antonescu și Klaus Iohannis, ultimul rămas în cursă a intrat într-o altă competiție, cu Cătălin Predoiu.
Ca și cum nu ar fi destule neclarități, au apărut din ambele partide pretendenți la prezidențiale. Monica Macovei vrea să fie luată în considerare. La PNL, după apariția grupului Tăriceanu, un alt liberal visează la scaunul de la Cotroceni. Foarte vocalul Ioan Ghișe, probabil cucerit de modelul actorului Mircea Diaconu, adună semnături pentru a candida ca independent. Acestea sunt indicii că liderii PNL și PDL nu au o autoritate indiscutabilă. O parte dintre fruntașii celor două partide nu s-au aliniat direcției impuse de Klaus Iohannis și Vasile Blaga. Răzvrătirile merg și mai jos, până la baza partidelor.

Concluzia? Dreapta nu a reușit să se unească. A apărut marele PNL, dar alianța sub sigla căreia va intra în alegeri candidatul dreptei este mică. PMP, principalul partid de opoziție al opoziției, dacă se poate spune așa, merge înainte cu propriul candidat. El se bucură și de sprijinul președintelui Băsescu. Tot din electoratul de dreapta își va aduna voturile și Călin Popescu Tăriceanu, un alt candidat care se pretinde de dreapta.
Nu în ultimul rând, un alt candidat care este sigur pe cel puțin 5% din voturi poate fi foarte bine alăturat partidelor de dreapta. Este vorba despre Kelemen Hunor, președintele UDMR, formațiune ce face parte din PPE și care ar avea obligația doctrinară să se ralieze dreptei. Este posibilă implicarea PPE? Tot ce este posibil.

O surpriză uriașă ar fi dacă și ALDE i-ar impune noului partid liberal, PLR, să întoarcă armele și în turul doi votanții lui Tăriceanu să se îndrepte împotriva PSD. S-au mai văzut cazuri. Partidele noi sunt imprevizibile. PC, UNPR, UDMR s-au sucit de multe ori în momente de răscruce.
Chiar dacă cei desemnați să candideze în numele partidelor lor, respectiv Cristian Diaconescu, Kelemen Hunor și Călin Popescu Tăriceanu, sunt oameni de dreapta, ei nu și-au exprimat în mod limpede susținerea pentru candidatul dreptei intrat în turul doi.  Tăriceanu, în mod clar, își va da voturile candidatului PSD. Depinde câți alegători îi vor urma indicațiile. Kelemen Hunor, judecând după modul în care face politică UDMR, s-ar putea întâmpla să lase la latitudinea electoratului să voteze fiecare după propria conștiință. Cele mai sigure voturi pentru candidatul dreptei sunt cele ale PMP. Votanții lui Cristian Diaconescu sigur se vor îndrepta spre Klaus Iohannis sau spre cel ce va fi desemnat drept candidat ACL.

Încă se crede că s-ar putea ivi surprize. Dacă vor fi semnale că Iohannis nu are șanse, în ultimul moment ar putea fi scos la înaintare Crin Antonescu. Există încă o anumită speranță în acest sens. Încă se crede în anumite cercuri că singurul care îl poate învinge pe Victor Ponta este Crin Antonescu. Puțină poveste romantică nu strică într-o campanie electorală dură, nemiloasă.