Image 1
Image 2

Marele PNL și marele supărat

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Marele PNL iese cu greu din găoacea comună a celor două partide. PDL, cândva un partid care câștiga toate bătăliile politice, a trecut printr-o serie de crize care l-au readus la nivelul fostului PD. Dacă PDL obținea în 2008 alegerile parlamentare, cu un procent de aproximativ 34%, după patru ani, în 2012, rezultatele sale erau modeste. I s-a înjumătățit bazinul electoral în patru ani. Sciziunea din 2013, în urma căreia a apărut PMP, noul președinte a reparat-o cu o fuziune.

Vasile Blaga a renunțat la nume, noua formațiune mergând mai departe sub denumirea de PNL.
Aflați în opoziție alături de colegii de la PNL, foștii democrați sau democrat-liberali, trecând peste faptul că partidul lor s-a înființat în 1993, au sărbătorit 140 de ani de la înființarea PNL. La festivitate a fost prezent și președintele Klaus Iohannis. Dintre foștii președinți a lipsit Radu Câmpeanu.

În schimb a fost prezent Crin Antonescu, precum și Mircea Ionescu Quintus. Din discursul președintelui s-a făcut remarcată afirmația sinceră “Mi-a fost dor de voi”. Într-adevăr, Iohannis nu s-a mai întâlnit într-un cadru atât de festiv cu foștii colegi de partid. Congresele la care a participat aveau o miză, erau tensionate. Dacă președinția partidului a câștigat-o ușor, practic fiindu-i pusă pe tavă de Crin Antonescu, nu același lucru s-a întâmplat când s-a decis candidatul la președinție.

Crin Antonescu spera că în schimbul șefiei PNL i se va oferi candidatura la președinție. Klaus Iohannis nu s-a lăsat dus de sentimente și a luptat pentru a deveni el candidat prezidențial. Crin Antonescu a pierdut tot. S-a supărat pe toată lumea. S-ar părea că acum a ieșit pentru prima oară în lume, în lumea bună a marelui PNL. Klaus Iohannis l-a recompensat citându-l pe primul loc în salutul său către invitați.

PNL, marele PNL, se mișcă greu. Sondajele îl plasează pe primul loc în preferințele electoratului, dar ca partid de opoziție nu se poate lăuda cu mari performanțe. Este departe de a dicta temele de dezbatere publică. Nu iese în evidență prin acțiuni politice de anvergură.

Programul de guvernare prezentat de Cătălin Predoiu nu a fost convingător. Mai mult, Guvernul Ponta i-a luat-o înainte implementând măsurile liberale din platforma lui Iohannis. Nu în ultimul rând, asupra unor lideri PNL planează suspiciuni de corupție sau sunt anchetați de DNA.

Lipsa de încredere a populației în liderii PNL este un impediment major în evoluția partidului. Vasile Blaga și Alina Gorghiu au o cotă de încredere de sub 20%, în timp ce PNL trece în sondaje de 40%. Este evident că partidul are nevoie de o locomotivă. Există, este Klaus Iohannis, dar parcă este din ce în ce mai puțin dispus să tracteze pe cineva, fie el chiar și marele PNL.

Actualul președinte nu este atât de dedicat partidului din care a provenit cum erau Ion Iliescu și Traian Băsescu. Mai degrabă, el tinde să se detașeze de partidul care l-a propulsat la președinție. De fapt, crede că marele merit îi aparține lui, nu celor două partide, PNL și PDL.

S-ar părea că marele PNL, pentru a se face remarcat,  are nevoie de un mare orator. Toată lumea este de acord că există un singur politician care stăpânește arta oratoriei. Este Crin Antonescu. Dar a trecut acesta peste supărare, peste marea sa supărare? Dacă ar face parte dintr-un trib indian, Crin Antonescu ar primi numele Marele Supărat.

Oare marele PNL și marele supărat se vor mai împăca vreodată? Până la apariția unui liberal cu un discurs atractiv, marele PNL este condamnat să rămână un partid mare doar cu numele.