Image 1
Image 2

Marele partid liberal conservator

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Viața internă a partidelor este un adevărat furnicar. Mai răzbate în afară câte ceva din vacarmul din interior doar cu acordul liderilor sau atunci când se încalcă disciplina de partid. Fiecare partid trece prin momente de criză și atunci se întredeschid ușile și se văd de regulă lucruri urâte. Printr-o asemenea fază au trecut toate partidele. În ultimii ani s-au scindat și au fuzionat PDL și PNL.

Din PDL s-a desprins PMP, iar din PNL s-a format un grup condus de Călin Popescu Tăriceanu, cunoscut sub denumirea de PLR.
Pentru compensarea pierderilor PDL și PNL au decis să fuzioneze. Astfel din două partide concurente s-au format trei formațiuni, și ele de asemenea concurente.

Următorul partid aflat pe lista de așteptare a fost PSD. Mircea Geoană și Marian Vanghelie încearcă să rupă o bucată din PSD pentru a se lipi de o nouă majoritate pe care încearcă să o realizeze PNL. Nu PSD este ultimul pe listă. În ultimele zile sunt frământări în Partidul Conservator.

Daniel Constantin acuză trustul fondatorului partidului că îl atacă sistematic, la comandă. Văzând în acest incident o oportunitate, Călin Popescu Tăriceanu se gândește la o fuziune prin absorbție cu conservatorii. Nu ezită să vândă pielea ursului conservator din pădure și anunță deja că PLR ar putea deveni a treia forță politică din țară.

Nu întreg PC l-ar urma pe Daniel Constantin. În jurul primarului Piedone s-au adunat o parte dintre conservatori. Neîndoielnic scindarea se va produce, iar grupul Piedone se va alătura PNL. Forța celor două grupări rezultate din scindare constă în numărul de parlamentari pe care va reuși fiecare parte să îi atragă. De ponderea lor depind majoritățile care se vor forma și care vor susține sau vor dărâma guvernul.

PC are un număr  apreciabil de parlamentari pentru că i-a pescuit de la PP-DD. Obișnuiți cu migrația, o parte dintre aceștia se vor orienta spre PNL. Câți vor rămâne alături de Daniel Constantin, așadar vor susține în continuare guvernul Ponta? De regulă parlamentarii vor să obțină ceva în plus atunci când părăsesc partidele pe listele cărora au candidat. Unii au interese imediate, alții privesc spre viitor.

Pentru cine este viitorul mai promițător, pentru PSD sau pentru PNL?  Diferențele dintre cele două tabere se vor accentua pe parcursul acestui an preelectoral.
Și Daniel Constantin, și Călin Popescu Tăriceanu declară după constituirea grupului parlamentar PC-PLR că partidele lor pot deveni a treia forță politică din țară.

Ca pondere, grupul parlamentar PC-PLR se situează într-adevăr  pe locul trei, dar cu oaste de strânsură. Numărul actual de parlamentari nu se reflectă decât parțial în ponderea reală din teritoriu a celor două partide. Va fi nevoie de multă muncă pentru ca eventualul Partid Liberal Conservator să devină a treia forță politică din țară.

Lucrurile nu sunt total așezate în PLR. Dacă PC se va scinda, cu atât mai puține sunt șansele ca Tăriceanu și Daniel Constantin să realizeze o mare construcție politică. Nu este imposibil, pentru că se simte nevoia unui partid intermediar între PSD și marele PNL.

Nemulţumiri pe linie

Aş începe prin a-l cita pe Dacian Cioloş. “Marcel Ciolacu ocoleşte, la fel ca predecesorii săi, soluţiile durabile: digitalizarea ANAF, colectare mai bună a TVA şi a impozitelor, decuplarea căpuşelor de partid care sug banii statului, investiţii care să aducă mai mulţi bani din aceleaşi impozite, stimularea micilor întreprinzători şi reforma administrativă”.

Sigla Informatia Zilei

Compasiune şi revoltă

Asculta acest articol Tragicul accident de la Complexul Energetic Oltenia în care şi-au pierdut viaţa trei muncitori ne readuce aminte