Image 1
Image 2

Marea necunoscută în cazul suspendării: reacția alegătorilor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Se anunță din nou o săptămână de foc. Luni se va lua la nivelul conducerii PSD o decizie privind suspendarea președintelui Iohannis. Ludovic Orban nu crede că se va ajunge la suspendare, dar este sigur că îi va bate rău de tot pe pesediști dacă se ajunge la referendum.
Se lansează pe piață încă un subiect foarte atractiv.

La Ministerul Finanțelor se fac variante pentru o amnistie fiscală. Ce categorie de datorii vor fi iertate și cum vor reacționa cei care și-au plătit impozitele? Poate că se va merge pe ceva în genul amnistiei din Rusia, un fel de scoatere la vedere a veniturilor ilicite. S-a mai vorbit și nu s-a făcut nimic. Poate că nu este decât o altă șmecherie a PSD.

Tensiunea dintre președintele Iohannis și PSD a trecut de granița unor simple dispute politice. Președintele practic nu mai promulgă legile primite de la parlament. Recurge la dreptul de contestație la CCR, astfel că procesul legislativ este blocat.

Cu siguranță că se va invoca și obstrucționarea procesului legislativ, dar motivul suspendării rămâne refuzul președintelui de revocare a șefei DNA. Aici lucrurile sunt clare din punct de vedere constituțional. Orice decizie a Curții se respectă.

Pentru că nu există un termen, refuzul de revocare nu este o certitudine. Președintele poate jongla cu perioada de punere în practică a deciziei CCR.
Suspendarea este sigură sută la sută în situația în care președintele o va demite pe Viorica Dăncilă, ca urmare a dosarului penal deschis de DIICOT pentru înaltă trădare.

Fiecare parte are pregătită arma supremă. Până la declanșarea efectivă a războiului țara rămâne blocată. Liderul PNL a cerut chiar suspendarea oricăror dezbateri în parlament pe tema legilor justiției.

După instituirea “dictaturii majorității”, se încearcă în mod simetric instituirea unei “dictaturi a minorității”.
În condițiile radicalizării pozițiilor principalelor forțe politice, crește rolul partidelor mici, inclusiv a Minorităților.

După ce UDMR a anunțat că se abține de la votul pentru adoptarea Codului penal și a Codului de procedură penală deputații de la Minorități au avut ultimul cuvânt. Fără votul lor nu ar fi trecut aceste legi atât de controversate.

În cazul suspendării lucrurile stau la fel. UDMR a anunțat deja că nu este de acord cu suspendarea. PSD este în fața unui risc major de natură să schimbe percepția asupra majorității parlamentare de nezdruncinat. Ratarea votului în cazul suspendării ar echivala cu o moțiune de cenzură la adresa PSD.

Se mai observă și o oarecare rezervă din partea ALDE. Călin Popescu Tăriceanu își dorește să ajungă președinte, dar nu unul interimar. Un interimat urmat de pierderea referendumului îl scoate definitiv din cursa prezidențială de anul viitor. Un referendum câștigat de Klaus Iohannis îi asigură acestuia un ascendent major pentru câștigarea alegerilor din 2019.

Probabil președintele chiar mizează pe o suspendare, o campanie oferindu-i șansa de a-și prezenta o nouă platformă electorală.
În cazul suspendării președintelui, reacția alegătorilor este imprevizibilă. În ciuda unor calcule, un risc există și de o parte și de alta. Lucrurile sunt mai complicate decât le pot înțelege politicienii din prima linie, orbiți de propriile orgolii.

Sigla Informatia Zilei

Iluzoria alternativă de dreapta

Asculta acest articol Interesant anunţul PMP, prin preşedintele Eugen Tomac, reales lider al partidului, de a relansa ideea alternativei de