Image 1
Image 2

Mare atenție la vopselele de ouă care conțin substanțe periculoase!

Gospodinele preferă coloranții din plic în detrimentul foițelor de ceapă
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Gospodinele preferă coloranții din plic în detrimentul foițelor de ceapă
Gospodinele preferă coloranții din plic în detrimentul foițelor de ceapă

În ultima vreme gospodinele au uitat de metodele tradiționale prin care se încondeiau ouăle de Paști, acestea lăsându-se fascinante de gama variată de coloranți apăruți în magazine. Un aspect pe care foarte multe persoane nu îl iau în considerare îl reprezintă ingredientele folosite în fabricarea acestor vopsele.

Tradiţia spune că atunci când Iisus a fost bătut cu pietre, când acestea l-au atins, s-au transformat în ouă roşii. O altă variantă spune că Sfânta Fecioară Maria, venind să-şi vadă Fiul răstignit, a adus câteva ouă într-un coş, care s-au însângerat stând sub cruce.

Dacă în trecut bătrânii din mediul rural își vopseau ouăle folosind o metodă tradițională, puțini mai sunt cei care în zilele noastre aleg variantele de colorare naturală. Probabil un motiv îl reprezintă și timpul îndelungat care trebuie să îl dedici acestei acțiuni. Coloranții naturali ce pot fi folosiți sunt: cojile de ceapă, morcovi, varză roșie sau sfeclă roșie.

Ce conțin vopselele de ouă?

Ingredientele din care sunt obținute vopselele de pe piața românească nu pot fi considerate cele mai sănătoase. Tartrazina sau E 102 este un colorant ce poate fi găsit în majoritatea acestor produse. Acest colorant poate cauza, mai ales persoanelor alergice la aspirină și la fructele de pădure, anxietate, migrene, depresie clinică, tulburări de vedere, stări de slăbiciune, tulburări de somn.

Un alt ingredient întâlnit în componența acestor vopsele este benzoatul de sodiu sau E 211. Acesta este o substanță des folosită și în alte produse alimentare deși considerat cancerigen și interzis în SUA. E 211 poate chiar să distrugă în totalitate ADN-ul din mitocondrii, ceea ce conduce la îmbătrânirea precoce a celulelor, la apariția bolii Parkinson și a unei serii de alte afecțiuni neurologice. Tot benzoatul de sodiu este incriminat pentru hiperactivitatea și deficitul de atenție la copii. Metabisulfitul de sodiu sau E 223 este un important factor alergen, poate induce sindromul hiperactivităţii şi atenţiei deficitare, iar în contact cu apa degajă dioxid de sulf (SO2), un gaz urât mirositor care poate induce tulburări respiratorii.

Pentru a se obține culoare roșie a ouălor producătorii folosesc ca și ingredient azorubina. Aceasta mai poate fi găsită pe ambalajele alimentelor și sub denumirea de carmoizină, azorubină S, roșu alimentar 3 și E122. Ca și ceilalți coloranți alimentari obținuți prin sinteză din produse petroliere și azorubina produce reacții alergice persoanelor ce sunt sensibile la aspirină și agravează astmul. Alte reacții adverse pot fi erupții cutanate, edem, cancer al vezicii urinare. Alimentele ce conțin azorubină nu sunt recomandate copiilor pentru că aceasta produce sindromul hiperactivității și lipsei de concentrare. Acest colorant este interzis în țări precum Japonia, Canada, Norvegia, SUA și Suedia.

Prețuri diferite

Vopselele de ouă ce pot fi găsite pe toate rafturile magazinelor în această perioadă au prețuri diferite în funcție de firma care le produce.

Sortimentele sunt foarte diversificate, de la vospele de tip praf ce pot fi cumpărate la doar 0,27 lei pliculețul și până la vopsele sidefate cu decorațiuni 3D ce pot fi aciziționate la prețul de 6,06 lei.

Alte tipuri de vopsele la plic sunt: vopsea lichidă de la 0,35 lei până la 1,29 lei; vopsea sidefată pentru 40 de ouă la 5,89 lei; vopsea de ouă perlant la prețul de 3,89 lei; vopsea de ouă sidefat marmurat la prețul de 3,89 lei și multe alte sortimente ce au ca scop satisfacerea a câtor mai multe preferințe.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with