Image 1
Image 2

Marcel Proust a câştigat premiul Goncourt acum 100 de ani

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Marea editură franceză fondată de Antoine Gallimard în 1911 a inaugurat miercuri o expoziţie dedicată lui Marcel Proust pentru cea de-a 100-a aniversare a celui mai prestigios premiu literar câştigat de romanul “La umbra fetelor în floare”, informează Le Figaro.

Galeria Gallimard a propus, începând de miercuri, o expoziţie Marcel Proust pentru a 100-a aniversare de la atribuirea premiului Goncourt scriitorului.

Aproximativ 60 de documente, între care un carnet de notiţe al lui Marcel Proust, “Moi prix Goncourt” (către 1920-1921) şi, pentru prima dată expuse, două desene de Paul Morand împrumutate de Biblioteca Naţională a Franţei: “Marcel Proust la Ritz” (către 1917) şi “Marcel Proust sur son lit de mort” (noiembrie 1922), vor fi prezentate publicului până la 23 octombrie.

Scrisori, manuscrise, desene şi fotografii au fost adunate din arhivele editurii Gallimard, de la Muzeul Marcel Proust – Tante-Léonie (Illiers-Combray), de la premiul Goncourt (Nancy), de la Biblioteca Naţională a Franţei şi de la Biblioteca literară Jacques-Doucet.

Povestea dintre Proust şi Gallimard a început cu o neînţelegere. În 1912, “Du côté de chez Swann”, primul volum din “À la recherche du temps perdu achevé”, Proust îşi dorea să-l publice la NRF (casa de editură a lui Gallimard). Însă, manuscrisul său a fost respins în grabă. Proust s-a îndreptat către Bernard Grasset care a acceptat să publice cartea în 1913 pe cheltuiala autorului. “Refuzul acestei cărţi va rămâne cea mai mare greşeală a NRF”, va scrie mai târziu André Gide, aflat la originea acestui refuz.

André Gide, Jacques Rivière (pe atunci secretar al NRF) şi Gaston Gallimard vor face din recucerirea lui Marcel Proust una dintre marile priorităţi ale editurii. “Am pentru opera dumneavoastră, ca şi pentru dumneavoastră, o afecţiune geloasă: cereţi deci de la mine ceea ce doriţi şi îmi voi folosi toate forţele pentru a nu vă dezamăgi niciodată”, nu a ezitat să scrie Gaston Gallimard într-o scrisoare adresată scriitorului.

Abia în primăvara lui 1916 Gaston Gallimard va reuşi în cele din urmă să-l convingă pe Marcel Proust să plece de la Grasset şi să-i încredinţeze viitoarele cărţi. În octombrie 1917, Gaston Gallimard cumpără două sute de exemplare din “Du côté de chez Swann” care nu au fost vândute. El le va pune o copertă NRF înainte de a pe repune în vânzare.

Retipărirea de către Gallimard a volumelor “Du côté de chez Swann” şi “À l’ombre des jeunes filles en fleurs” s-a încheiat pe 30 noiembrie 1918. Ambele volume vor fi puse în vânzare după Război, în iunie 1919. Va fi un succes pentru editură. Pe 10 decembrie 1919, Marcel Proust va primi cel de-al 17-lea premiu Goncourt pentru “À l’ombre des jeunes filles en fleurs”, a doua parte din “À la recherche du temps perdu”, în faţa marelui favorit Roland Dorgelès.

În paralel cu această expoziţie, Gallimard va reedita pe 12 septembrie patru volume din “În căutarea timpului pierdut” în prestigioasa colecţie Pléiade (7.408 de pagini, 271 de euro).

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with