Manifestări la Casa memorială dr. Vasile Lucaciu din Apa | Informaţia Zilei

Manifestări la Casa memorială dr. Vasile Lucaciu din Apa

Scris de Ioan Aniţaş, 23 ianuarie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Miercuri, 22 ianuarie, s-au împlinit 168 de ani de la naşterea tribunului dr. Vasile Lucaciu, în comuna Apa. Cu o zi în avans, autoritatea publică locală a ţinut să marcheze acest eveniment deosebit de important pentru comunitatea locală, dar şi pentru toţi românii din Transilvania, pentru istoria naţională, care de-a lungul anilor au beneficiat de realizările memorandistului dr. Vasile Lucaciu, preot greco-catolic.

Un grup de aproximativ 40 de localnici şi invitaţi, cărora li s-au alăturat elevi de la Şcoala gimnazială Vasile Lucaciu din Apa şi-au dat întâlnire la Casa memorială, acolo unde, pe acordurile Doinei lui Lucaciu, au fost depuse coroane şi jerbe de flori, omagiind astfel pe cel care şi-a sacrificat averea, familia şi timpul pentru idealuri nobile ale românilor. Au depus coroane şi jerbe: Primăria şi Consiliul Local Apa, Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean Satu Mare, Muzeul Judeţean Satu Mare, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Direcţia Judeţeană de Cultură Satu Mare, Cenaclul literar Afirmarea şi Şcoala gimnazială Vasile Lucaciu din Apa.

Festivităţi la Centrul cultural “Emil Matei”

Depunerea de coroane şi jerbe de flori a fost urmată de un moment cultural susţinut de elevi ai şcolii din comună la Centrul cultural „Emil Matei”, după care au fost rostite alocuţiuni. Acest moment de factură informală a fost deschis de primarul Radu Vasile Trandafir, fiind urmat de Adrian Cozma, şef al Cancelariei Prefectului, Radu Bud, Claudiu Porumbăcean, din partea Muzeului Judeţean Satu Mare, învăţătorul pensionar Viorel Anton Radu, nu în ultimul rând, Felician Pop, director adjunct al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare.

Vorbitorii au subliniat personalitatea puternică a celui care s-a sacrificat pentru susţinerea şi promovarea idealurilor românilor de pe aceste meleaguri. S-a menţionat faptul că mulţi oameni politici actuali l-ar putea lua ca model de demnitate, comportament şi spirit de sacrificiu pe cel care, în ciuda întemniţării sale nu a abandonat lupta în calitate de reprezentant al ardelenilor.

De-a lungul vieţii sale, dr. Vasile Lucaciu a dat generaţiilor o lecţie de demnitate şi dârzenie. Unii dintre vorbitori au ţinut să sugereze asistenţei, dar şi tinerilor, să nu ignore moştenirea imensă lăsată peste generaţii de cel aniversat la 168 de ani de la naştere.

Desigur, nu se putea prezenta viaţa şi activitatea memorandistului dr. Vasile Lucaciu, fără a face o serie de referiri la localităţile Apa, acolo unde s-a născut şi Şişeşti – Maramureş, aşezarea în care preotul greco-catolic de atunci a oficiat ca paroh, iar acum îşi doarme somnul de veci.

Fără a rosti alocuţiuni, Ioan Tipu Sălăjanu, poet şi epigramist, secondat de scriitorul Ioan Aniţaş, fiu al satului, preşedintele Cenaclului literar Afirmarea din Satu Mare, au citit câte un poem dedicat lui Vasile Lucaciu.

Printre participanţii la această aniversare se cuvin menţionaţi: Ioan Rus, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Ştefan Coşarcă, consilier al preşedintelui Consiliului Judeţean Satu Mare – Pataki Csaba, Valerica Şiket, consilier de presă, Robert Laszlo, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, scriitorul Teodor Curpaş, Daniel Sălăgean, viceprimarul comunei, profesorul, pictorul şi scriitorul Nicolae Pop, preotul ortodox Daniel Gros, consilieri locali, Delia Olariu, directoarea Şcolii gimnaziale Vasile Lucaciu din Apa ş.a.

Manifestarea omagială de la Apa s-a încheiat pe acordurile a două piese cântate de Adrian Lupescu şi Felician Pop, aplaudaţi pentru evoluţia lor deosebită.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517