Image 1
Image 2

Manifestări la 168 de ani de la naşterea marelui poet român Mihai Eminescu şi de Ziua Culturii Naţionale

La manifestările de anul trecut, de la bustul amplasat în fata Colegiului Mihai Eminescu au participat diverse oficialitati, indiferent de culoarea politica
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
La manifestările de anul trecut, de la bustul amplasat în fata Colegiului Mihai Eminescu au participat diverse oficialitati, indiferent de culoarea politica
La manifestările de anul trecut, de la bustul amplasat în fata Colegiului Mihai Eminescu au participat diverse oficialitati, indiferent de culoarea politica

Aşa cum se ştie, 15 ianuarie este ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu, iar de câţiva ani, se serbează şi Ziua Culturii Naţionale. Ca urmare a acestui dublu eveniment, la nivel de judeţ se organizează o sumedenie de activităţi culturale, ca omagiu adus făuritorului de limbă română modernă.

Satu Mare
Ziua Culturii Naţionale reprezintă nu numai o zi în care celebrăm ”Luceafărul” poeziei româneşti, dar şi o zi de reflecţie asupra culturii române, în genere, a esenţei românismului din sufletul oricăruia dintre noi.

Pe 15 ianuarie, începând cu ora 10, la bustul poetului amplasat în faţa colegiului ce-i poartă numele, din municipiul Satu Mare, va avea loc o manifestare omagială, cu participare largă a unor instituţi de cultură, a cenaclurilor literare Afirmarea şi Cronograf, dar şi a elevilor colegiului.

Sărbătoarea va fi deschisă cu alocuţiuni menite a sublinia personalitatea poetului Mihai Eminescu, aportul lui la punerea bazelor limbii române moderne, după care se vor depune jerbe de flori. Desigur, nu vor lipsi nici recitările de poezie şi cântecele pe lirica eminesciană.

La ora 14, Biblioteca Judeţeană Satu Mare, Sala de lectură “Gheorghe Bulgăr”, găzduieşte evenimentul intitulat “Cultura scrisă pe meleaguri sătmărene”. Manifestarea aduce în atenţie publică cărţile şi publicaţiile ce au apărut în decursul anului 2017, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Satu Mare, ca urmare a derulării sesiunii de selecţie a proiectelor culturale şi editoriale organizate în baza Legii 350 din 2005, privind regimul finanţării nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi non profit de interes general.

Cu acest prilej, Biblioteca Judeţeană Satu Mare şi Asociaţia Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România – filiala Satu Mare, alături alte biblioteci de rang judeţean din ţară, se alătură iniţiativei bibliotecarilor din judeţul Sălaj şi dau startul concursului naţional “ROMÂNIA la 100+100”.

Concursul este destinat tuturor românilor şi invită la cunoaştere, meditaţie, imaginaţie, creativitate. Intră în competiţie toate scrierile, din diverse genuri literare (proză, poezie, eseu, teatru ş.a.), dar şi lucrări din domeniul istoric, etnografic, ştiinţific, respectând, bineînţeles, tematica propusă.

De la orele 14.30 şi 16 vor avea loc activităţi în Sala Studio a Teatrului de Nord; de la ora 17 va fi un spectacol artistic în Sala Teatrului de Nord, iar de la ora 18, iniţativa este preluată de Centrul Cultural G.M.Zamfirescu, fiind organizat concertul folk “să nu uităm… niciodată”.

Carei
În afară de programul anunţat, luni,15 ianuarie de la ora 10, la secţia de copii a Bibliotecii Municipale Carei, va mai avea loc manifestarea “Eminescu, poetul nepereche”- moment artistic realizat de elevii clasei a III-a B de la Şcoala Gimnazială “Vasile Lucaciu” Carei”, sub îndrumarea prof. Lenuţa Birta. Evenimentul este înscris în calendarul de activităţi al parteneriatului educaţional “La gura sobei”, încheiat între cele două instituţii.

Negrești-Oaș
Activităţi similare se organizează spre exemplu la Negreşti-Oaş. Între orele 9 – 16, Biblioteca Orăşenească o să găzduiască o expoziţie de carte intitulată “Mihai Eminescu – poetul neperecehe”, concurs “Îl omagiem pe Eminescu”, rezervat elevilor din Şcolile generale din oraş; de la ora 11.45 de minute, la bustul lui Mihai Eminescu vor avea loc momente artistice şi depuneri de jerbe şi flori, iar de la ora 12 o să se inaugureze statuia lui Ioniţă G. Andron.

De la ora 13, la Muzeul Ţării Oaşului, Galeriile de artă “dr. Mihai Pop”, va avea loc un simpozion despre importanţa Zilei Culturii Naţionale, cu participarea reprezentanţilor Direcţiei de Cultură Satu Mare; prezentarea cărţii “Ioniţă G. Andron; Schiţă biografică, articoler, interviuri, fotografii”, ediţie îngrijită de Ştefan Haiduc; iar între orele 9 – 15, la Muzeul Ţării Oaşului, o să aibă loc o expoziţie intitulată “Ioniţă G.Andron” şi “Versus, dar împreună”.

Ardud
La Ardud, la ora 12, la monumentul lui Mihai Eminescu, vor avea loc depuneri de coroane şi recitări de poezii de către elevii Liceului Tehnologic Ardud.

Manifestări similare au loc în majoritatea oraşelor şi comunelor judeţului, aspecte asupra cărora nu insistăm, dar vă sugerăm să participaţi dacă timpul vă permite.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

OPINII LIBERE

Scriitori ruși despre ruși (A.P. Cehov)

Felul de a fi al rușilor s-a aflat în atenția scriitorilor din cea mai întinsă țară a lumii. Când scăpau de vigilența Ohranei țariste, apoi de serviciile staliniste, până la FSB, spiritul critic scormonea după mentalitățile rele, chiar nocive.