Manifestări înălţătoare la comemorările lui Dsida Jenő şi Páskándi Géza

Scris de Eva Laczko, 22 mai 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
La Viile Satu Mare manifestarile s-au incheiat cu depuneri de coroane

La Viile Satu Mare manifestarile s-au incheiat cu depuneri de coroane

La sfârşitul săptămânii trecute Asociaţia Culturală Maghiară din Transilvania (ACMT) a organizat tradiţionala comemorare a două personaje remarcabile a literaturii maghiare sătmărene< Dsida Jenő şi Páskándi Géza.

Şirul de manifestări desfăşurate joi şi vineri, 18, respectiv 19 mai, în cinstea aniversării a 110 ani de la naşterea cunoscutului poet Dsida Jenő a început cu o seară literară, desfăşurată în sala festivă a Palatului Episcopal Romano-Catolic. Invitaţii au fost salutaţi de organzatorul principal al evenimentului, Muzsnay Árpád, prim consilier al ACMT şi episcopul PSSa Eugen Schönberger, gazda simpozionului, iar jurnalistul, istoricul de artă şi intrepretul Banner Zoltán din Ungaria a prezentat o alocuţiune foarte cuprinzătoare despre viaţa artistică a lui Dsida Jenő. Numeroşi sătmăreni iubitori ai poeziei lui Dsida, precum şi oaspeţi din ţară şi de peste hotare au onorat evenimentul cu prezenţa lor.

A doua zi, vineri, cei 110 ani de la naşterea poetului sătmărean au fost marcaţi printr-o suită de consfătui literare, susţinute de specialişti de seamă. Evenimentul s-a desfăşurat în sala de conferinţă a Protopopiatului Reformat de Satu Mare. În cadrul primei consfătuiri, conduse de istoricul literar Lisztóczky László din Eger – Ungaria au fost prezentate 3 lucrări< istoricul literar Medvigy Endre din Budapesta a meditat asupra oportunităţii lui Dsida (Időszerű-e Dsida Jenő?), poetul şi publicistul Füzesi Magda din Beregovo – Ucraina a prezentat o expunere intitulată Poştă în sticlă pentru urmaşi – Gânduri despre poetica lui Dsida Jenő (Palackposta az utókornak – Gondolatok Dsida Jenő költészetéről), iar alocuţiunea traducătorului literar sătmărean Felician Pop se intitula< Poetica lui Dsida Jenő    la răscruce de timp şi forme. Cea de a doua consfătuire a fost condusă de istoricul literar Medvigy Endre din Budapesta, în cadrul căreia istoricul literar Cseke Péter de la Cluj a prezentat o lucrare intitulată Dsida Jenő în 1937, Lisztóczky László, istoric literara din Eger – Ungaria< Poezii la moartea lui Dsida Jenő (Versek Dsida Jenő halálára), profesoara Heinrich Andrea de la Satu Mare a vorbit despre Predarea liricii lui Dsida în oraşul natal al poetului (Dsida-vers tanítása a költő szülővárosában), iar criticul literar Széman Emese Rózsa de la Cluj a prezentat o alocuţiune intitulată Dsida Jenő şi arta de recitare transilvăneană (Dsida Jenő és az erdélyi szavalóművészet).

După masa, după simpozion a avut loc o festivitate cu discursuri şi recitări la bustul poetului, aflat în Piaţa Titulescu, la care au participat numeroşi sătmăreni. Evenimentul s-a încheiat cu depuneri de coroane la statuie.

A XX-a comemorare Páskándi

De aici, majoritatea celor prezenţi s-au deplasat la Viile Satu Mare, unde a fost comemorat un alt personaj important al literaturii maghiare sătmărene, poetul şi scriitorul Páskándi Géza, născut în această localitate, laureat al premiului Kossuth. Aceasta a fost cea de a XX-a comemorare Páskándi, care, conform tradiţiei, a început la casa construită în locul fostei case natale a poetului. În timp ce aici numărul participanţilor  a fost de circa 70-80 de presoane, la cea de a doua parte a comemorării desfăşurate la bustul poetului, situat în centrul comunei au fost prezeţi peste 200. La manifestările de la placheta memorială cei prezenţi au fost întâmpinaţi de Huszti Gyula, preşedintele organizaţiei locale a UDMR, iar discursul festiv a fost rostit de poetul Papp – Für János, secretarul taberei literare din Tokaji – Hajdúböszörmény – Ungaria. La statuie primarul comunei, Szűcs Szabolcs i-a salutat pe cei prezenţi. Au mai luat cuvântul preşedintele Consiliului Judeţean Pataki Csaba, directorul Centrului de Conservare şi promovare a Culturii tradiţionale, Róbert László, iar despre lirica lui Páskándi au vorbit reportera radio Kondor Katalin, fosta preşedintă a Postului Naţional de Radio al Ungariei şi istoricul literar Medvigy Endre din Budapesta. Nu au lipsit nici de data aceasta frumoasele recitări ale copiilor din localitate, care, de fiecare dată prezintă publicului câte un buchet din lirica lui Páskándi, destinat tocmai celor mici. Şi la Viile Satu Mare, în ambele locaţii manifestările s-au încheiat cu depuneri de coroane, oaspeţii fiind invitaţi apoi să viziteze expoziţia permanentă Páskándi, amenajată la biblioteca din comună.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517