Image 1
Image 2

Manifestări dedicate Zilei Armatei României la Colegiul Naţional « Doamna Stanca »

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

stanca2Luni, 20 octombrie, în sala festivă a Colegiului Naţional « Doamna Stanca » , au avut loc manifestări dedicate Zilei Armatei României.


Într-o încăpere alăturată sălii festive, maiştri militari le-au prezentat elevilor armament şi tehnică militară, iar pe hol au fost amenajate panouri cu afişe, pliante, fotografii care evocau scene din timpul ultimelor lupte din toamna anului 1944, pentru eliberarea teritoriului României. Expoziţiile au fost vizitate de elevi ai instituţiei.
La manifestări au participat reprezentanţi ai Centrului Militar Satu Mare: lt.col. Adrian Ghezuroiu, maiştrii militari Vasile Ungur şi Viorel Cozma, plutonierul major Călin Sfara, din partea UM 1653 – lt. Vlad Verdeş, din partea Asociaţiei Veteranilor de Război – Vasile Lucaci, preşedinte, col. (r) Nicolae Codrean, din partea Academiei Forţelor Terestre – studentul caporal Mark Toth, din partea Asociaţiei Cultul Eroilor Satu Mare – lt.col. (r) Zoran Platec, din partea Asociaţiei Civice Tempora – col (r) Voicu Şichet.
Ca reprezentanţi ai colegiului gazdă au fost de faţă Anna-Maria Maruşca, directoare, Cristina Gherman, directoare adjunctă, Maria Govor, profesoară de istorie şi numeroşi elevi.
Directoarea Anna-Maria Maruşca a început prin a prezenta invitaţii, după care, pe fondul unei proiecţii video de imagini, un elev a prezentat un referat care evoca luptele Armatei Române din perioada celui de-al Doilea Război Mondial pentru eliberarea nord-vestului ţării. O scurtă alocuţiune a rostit şi profesoara Maria Govor, urmată de lt.col. Adrian Ghezuroiu, care a prezentat oferta educaţională a armatei. Un discurs mai lung a fost rostit de col. Nicolae Codrean, care a evocat contextual istoric în care românii au purtat lupte pentru apărarea patriei.

1 comentariu

  1. DISCRIMINARE!
    S.O.S. !!

    ”UAT Carei refuză satului Ianculești dreptul la Cămin Cultural
    ianculesti-casa-cultura
    21/10/2014 Stiri Satu Mare
    Satul de moți Ianculești aparține de UAT Carei. Deși drumul principal a fost asfaltat abia în primăvara acestui an, prin bunăvoința președintelui Adrian Ștef de la Consiliul Județean, satul figurează la administrația financiară din Carei la loc “de cinste”, ca făcând parte din zona A, alături de Calea 1 Decembrie 1918.
    Satul moțesc Ianculești nu are are nici canalizare , nu este racordat la rețeaua de apă potabilă iar drumurile colaterale celui principal sunt de pământ peste care au fost aruncate de-a lungul timpului câteva camioane de piatră spartă. Important este că figurează la loc de frunte,în prima zonă, alături de cel mai select bulevard al municipiului Carei și că pentru un hectar de teren arabil impozitul este de 112 lei,comparativ cu 45 de lei în satele Marna sau în Ciumești sau cu 76 și 60 lei din zonele III și IV din municipiul Carei.
    Un sat cu un număr redus de locuitori suscită totuși interesul unor elemente destabilizatoare ce nu văd cu ochi buni o comunitate moțească formată din descendenți ai lui Avram Iancu, în vecinătatea Careiului, orașul multietnic cu primar și viceprimar UDMR.
    În satul Ianculești care contribuie cu taxe și impozite la primăria Carei ,nu există un punct de prim ajutor și nici de intervenție în caz de urgență după cum am mai scris de altfel.
    Clădirea Căminului Cultural și a școlii sătești sunt clădiri neglijate până la ignorare din 1990 până încoace.
    După alegerea noului delegat sătesc în februaruie 2013 în persoana lui Ciprian Chiorean,acesta a solicitat în mai multe rânduri sprijin pentru preluarea în gestionare de la primăria Carei a celor 2 clădiri,chiar de la consilierul local fiu al satului. Se dorea ca prin voluntariat, aceste clădiri să fie redate circuitului normal adică să poată fi utilizate de săteni pentru evenimentele locale specifice fiecărei comunități.
    Ianculeștiul este singurul sat din întrega zonă care nu dispune de Cămin Cultural utilizabil,adica sătenii nu au un spatiu unde să poata ține o nuntă,un parastas sau o serbare pe timp de iarnă! Doar astfel de întruniri sunt periculoase pentru cei ce nu doresc întărirea unei comunități românești,nu?
    O simplă semnătură din partea primarului Kovacs ar putea reda sătenilor în recondiționare și apoi gestionare Căminul cultural și școala, deja dărăpănate.
    Nu numai că nu dorește ca frumosul sat Ianculești să beneficieze de Cămin Cultural, dar a fost preluat în administrarea conducerii UDMR a orașului și luciul de apă al satului. Preluarea a însemnat de fapt îngrădirea lacului CU SÂRMĂ GHIMPATĂ,pe un teren pe care sătenii PLĂTESC IMPOZIT și care figurează ca făcând parte din pășune.
    Pe aceeași pășune a satului pe care se plătesc dările către primărie, s-a construit o parcare fără autorizatie de construcție și o fundație de clădire tot fără autorizație,sfidându-se cu bunăștiință Legea 50/1991 și OUG 34/2013.
    Deși am scris de mai bine de un an de zile despre aceste lucruri, nicio autoritate competentă nu a luat măsuri pentru intrarea în legalitate a stării de fapt de la Ianculești,via primăria Carei.
    Delegatul sătesc Ciprian Chiorean a depus în luna iunie 2014 și un Memoriu către Primăria și Consiliu Local Carei prin care solicită atribuirea în folosință a întregii suprafețe de pășunat din hotarul satului Ianculești,a luciului de apă și a pădurii satului care este consemnată în documentele de care dispune în urma deplasărilor sale la Arhivele Naționale.
    În contextul în care se face uz de lozinci si patriotism de paradă,confiscându-se până și însemnele naționale care sunt de fapt ale tuturor cetățenilor români,administrației UDMR a municipiului Carei i se permite eludarea legilor în vigoare ale statului român.
    Daniela Ciută”

Lasă un răspuns

Connect with

EDUCAŢIE, BULGARIA

Profesorii vor primi bani mai mulţi

Bulgaria, ţară care în 2021 avea unele dintre cele mai mici salarii pentru profesori la nivelul UE, creşte nivelul acestora pe baza unei înţelegeri-cadru între guvern şi sindicate, în continuarea unei tendinţe care s-a făcut simţită în pofida crizei politice care a marcat în ultimii doi ani ţara.