Image 1
Image 2

Manifestări de Ziua Maghiarilor la Satu Mare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
15 Martie la Satu Mare
15 Martie la Satu Mare

În 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, în municipiul Satu Mare, se vor comemora eroii revoluţiei din 1848 şi totodată şi marele maghiar, contele Széchenyi István, prin dezvelirea statuii sale, care va avea loc de la ora

 

 

17.30 în centrul reşedinţei de judeţ. La manifestarea principală va fi prezent şi va rosti un discurs festiv şi preşedintele organizaţiei naţionale UDMR, Hunor Kelemen.

Prima manifestare din cadrul sărbătorii va avea loc în parcul din faţa Spitalului Vechi, unde, de la ora 16.45 se vor depune coroane la statuia poetului revoluţionar Petőfi Sándor, apoi mulţimea, în frunte cu husarii călare şi acompaniată de fanfară, va pleca în grup în parcul din Central Vechi, în zona dinspre strada Ştefan cel Mare, unde se află statuia.

Punctul culminant al zilei va fi dezvelirea statuii lui Széchenyi István, personalitate care a avut mai multe legături cu judeţul Satu Mare. Începând cu ora 17.30, se va cânta „Szózat”, un imn revoluţionar pe versurile lui Petőfi, urmat de rugăciunea comună a episcopului romano-catolic Schönberger Jenő şi a episcopului reformat Csűry István. Primul discurs festiv va fi rostit de preşedintele UDMR Kelemen Hunor, urmat de Kereskényi Gábor, primarul municipiului Satu Mare, preşedintele organizaţiei locale UDMR, respectiv de Csaba Pataki, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare şi a organizaţiei judeţene UDMR.

Momentul artistic va fi oferit de câştigătorii concursului de recitare de poezii patriotice organizat de MIK – Iniţiativa Maghiară de Tineret, iar la sfârşitul evenimentului se vor depune coroane la statuie.

Pe parcursul serii, de la ora 19.00 dr. Pelyach István, profesorul Universităţii din Szeged (Ungaria), copreşedintele Asociaţiei Naţionale Széchenyi va susţine o prelegere de istorie la Teatrul de Nord din Satu Mare. Aici vor fi decernte şi premiile UDMR, Laleaua de Argint. La sfârşitul zilei, Teatrul Szigligeti din Oradea va prezenta piesa Honnan és hová (De unde şi încotro?).

7 comentarii

  1. @Dac Bulibas: nu intra in polemica pe latura asta a originilor ca ai numai de pierdut. Eu pot sa-ti spun ca in jurul Clujului au fost descoperite urme de asezari umane de acum 6000 (sase mii ) ani! Unde erau ungurii atunci? Traiau in copacii din padurile muntilor Urali si in vizuinele stepelor mongole.

  2. Pt. cei care nu stiu sau nu au invatat Istorie , Transilvania nu a fost niciodata pamant romanesc !. Transilvania multinationala este doar o Colonie al Romaniei in urma Dictatului de la Trianon din 4 iunie 1920 !!! si nu parte al Romaniei din Decembrie 1918 asa cum de fapt o considerati in mod eronat !. Pamantul romanesc se afla dincolo de Carpati, pe acolo cautati !…. iar acolo nu ne vom manifesta niciodata . Unirea pt. maghiari si nu numai, este un doliu pt. ca asa ati vrut voi sa fie deoarece nu ati respectat si implementat Rezolutia de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 facuta de voi romanii cu privire la nationalitatile conlocuitoare !!!. Ca urmare , maghiarii n-au ce sarbatori nici de Centenar ca sa nu va mirati.

  3. Foarte frumos din partea voastra , dar totusi se pare ca ati uitat ca sunteti pe pamant romanesc . Nici un invitat roman? Sa va fie rusine…
    Voi ziceti despre centenarul marii unirii ca este doliu national pentru voi si va permiteti sa sarbatoriti ziua ungurilor la noi in tara.
    RUSINE!!
    Daca va considerati unguri nu romani plecati in ungaria si lasati-ne pe noi in pace.

Lasă un răspuns

Connect with