Manifestari de 1 Decembrie la Satu Mare

Scris de Mihai Ghenceanu, 01 decembrie 2010 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Miercuri, 1 decembrie, in organizarea Prefecturii, Consiliului Judetean si a Consiliului local Satu Mare, au avut loc manifestari dedicate Zilei Nationale a Romaniei.

La Statuia dr. Vasile Lucaciu, in afara organizatorilor, conducerilor institutiilor si a membrilor partidelor politice, la acestea au participat si circa 150 – 200 de satmareni, majoritatea parinti cu copii.
Dintre oficialitati i-am remarcat pe prefectul Radu Giurca, subprefectul Pataki Csaba, presedintele si vicepresedintii CJ, Csehi Arpad si Mircea Govor respectiv Adrian :tef, primarul Ilyes Iuliu si vicerimarii Adrian Albu si Kereskenyi Gabor. Dintre parlamentari au fost prezenti senatorul si presedinte al Organizatiei judetene a PSD, Valer Marian, deputatul si prim-vicepresedinte al PSD, Gheorghe Ciocan si deputatul PNL, Viorel Buda.

La busturile lui Coposu, Mihai Viteazul, Bratianu si Maniu s-au depus jerbe de flori

Programul a inceput la ora 10,30, cand oficialitatile si partidele politice au depus jerbe de flori la bustul lui Mihai Viteazul.
Ceremonia s-a repetat apoi la busturile lui Corneliu Coposu, I. C. Bratianu si Iuliu Maniu. La cel din urma, in afara oficialitatilor – Prefectura, Consiliu Judetean (CJ) si Primaria Satu Mare – si a partidelor, au depus o jerba si cadrele impreuna cu elevii Colegiului National Mihai Eminescu si ai Directiei de cultura.

La statuia dr. Vasile Lucaciu s-au depus  44  coroane de flori

De la ora 12, au inceput manifestarile de la statuia dr. Vasile Lucaciu. Dupa onorul dat prefectului si comandantului Garnizoanei de catre Garda de onoare – formata din militari ai Detasamentului 52 Geniu, Jandarmeriei si Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta -, a fost intonat Imnul de stat al Romaniei.
~n continuare, protopopul ortodox de Satu Mare, Ioan Socolan, impreuna cu alti tre preoti, a oficiat o Slujba in memoria tuturor eroilor neamului.
Dr. Paula Virag, din cadrul Muzeului judetean, a vorbit despre semnificatia si importanta Zilei de 1 decembrie si a rememorat momente petrecuta in aceasta zi a anului 1918.
A urmat apoi ceremonia depunerii de coroane de flori. Au depus coroane< Prefectura, CJ, Primaria Satu Mare, Tribunalul, Parchetul, comandantul Garnizoanei, Filiala “dr. V. Lucaciu” a veteranilor de razboi, unitatile din cadrul MAI, Directia Judeteana de Informatii, Serviciul de Transmisiuni Speciale, Penitenciarul, Filiala “Careii Mari” a cadrelor militare in rezerva si retragere, Asociatia Cultul Eroilor, Asociatia cadrelor in rezerva din SRI, Inspectoratul :colar Judetean, institutiile subordonate Ministerului Finantelor, institutiile subordonate Ministerului Muncii, institutiile subordonate Ministerului Agriculturii, institutiile subordonate Ministerului Mediului, Directia de Sanatate Publica, Directia Sanitar Veterinara si de Siguranta Alimentelor, Protectia Consumatorilor, Casa de Sanatate, Politia comunitara, Biblioteca, PDL, UDMR, UNPR, PSD, PC, PNL, Partida Romilor, PN|CD, PRM, Uniunea Ucrainenilor, Asociata Pensionarilor, Baroul de avocati, Liga luptatorilor din decembrie ’89, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, Vatra Romaneasca, Asociatia cultural-patriotica “Avram Iancu”, Asociatia refugiatilor si deportatilor si Colegiile Nationale “Ioan Slavici”, “Mihai Eminescu” si “Doamna Stanca”.
Manifestarile de aici s-au incheiat cu parada Garzii de onoare.

La Teatrul de Nord a avut loc un spectacol festiv

Manifestarile dedicate Zilei nationale s-au incheiat la Teatrul de Nord unde oficialitatile si toti satmarenii care au vrut sa participe – desigur, in limita locurilor -, au vizionat un sectacol festiv.
Dupa intonarea Imnului national si deschiderea oficiala a spectacolului, a urmat un colind si o piesa patriotica interpretate de Corul Liceului Teologic Ortodox “Nicolae Steinhardt”, iar apoi un recital de muzica populara a Ansamblului folcloric  al :colii de arte “Doina Codrului” (dirijor, profesor Vasile Chiorean).
In continuare, Eranio Petrusca a sustinut un moement poetic, iar elevii :colii de arte un recital de muzica usoara (solisti Marius Goie si Hermina Hotca).
Spectacolul s-a incheiat cu un moment de muzica populara cu invitatii special Ionel Sabo si Petrica Muresan, acompaniati de Ansamblul “Doina Codrului”.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.