Image 1
Image 2

Manifestare la 194 de ani de la naşterea lui Avram Iancu

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Solista Sara Molnar şi un grup de elevi au interpretat cântece patriotice

Vineri, 8 iunie 2018, în Piaţa 25 Octombrie din municipiul Satu Mare, la bustul eroului transilvănean Avram Iancu, a avut loc o manifestare în cinstea celor 194 de ani de la naşterea sa, la 4 ani de la dezvelirea bustului lui Avram Iancu, realizat de sculptorul sătmărean Radu Ciobanu.

Au participat: Mircea Dobra, organizator şi preşedinte al filialei Societăţii cultural-patriotice ,,Avram Iancu”, un cor de 45 de elevi din clasele V-VIII de la Şcoala Gimnazială Avram Iancu Satu Mare, însoţiţi de profesoare şi de directoarea Cătălina Maria Satmari, cetăţeni ai Sătmarului de toate vârstele, membrii Societăţii Cultural-Patriotice din România, jurnalişti. Cu toţii purtau cocarde tricolore şi buchete de flori.

Un discurs de rememorare

Manifestările propriu-zise au început cu un discurs rostit de directoarea Cătălina Satmari, de rememorare al Crăişorului Munţilor – cum este numit cel care a luptat pentru emancipare socială şi naţională. „Activitatea este cuprinsă în cadrul parteneriatului educaţional „Avram Iancu – model şi inspiraţie ”, parteneriat prin care promovăm ideile de dreptate, cinste şi adevăr, susţinute de Avram Iancu, respectiv cunoaşterea modelului cultural-naţional reprezentat de personalitatea acestuia”, a spus Cătălina Satmari.

Avram Iancu a fost fruntaş al intelectualităţii româneşti transilvănene şi a condus cetele înarmate de ţărani şi de mineri din Munţii Apuseni, în rândurile cărora şi-a câştigat o mare popularitate. El a învins trupele revoluţionare maghiare ale lui Lajos Kossuth fiind sprijinit şi de austrieci.

Vedeta evenimentului a fost solista Sara Molnar

În continuarea manifestării, cântecele patriotice au răsunat din glasul corului de elevi de gimnaziu, îmbrăcaţi în straie populare şi purtând flori şi cocarde tricolore, în semn de respect şi iubire pentru România.
Corul de elevi a avut-o ca solistă pe eleva Sara Molnar, clasa I de la aceeaşi şcoală, care a însufleţit evenimentul cu o voce de aur şi un talent interpretativ aparte. După interpretarea grupajului de cântece patriotice, participanţii s-au perindat la statuie pentru a depune câte o floare pe soclu, în aplauzele celor prezenţi, în semn de preţuire faţă de marele înaintaş.

Unul dintre marii eroi ai românilor

Astăzi, Avram Iancu este considerat cel mai mare erou naţional al românilor din Transilvania, iar memoria lui este cinstită în mod deosebit de români şi îndeosebi de moţii din Munţii Apuseni, din judeţul Satu Mare şi Maramureş, dar şi toţi ceilalţi răsfiraţi prin toate colţurile României. De-a lungul anilor, el a devenit un simbol de unitate şi dreptate naţională.

1 comentariu

  1. Nu mai propagati istorie mincinoasa !!!. NU “…El a învins trupele revoluţionare maghiare ale lui Lajos Kossuth fiind sprijinit şi de austrieci. “, ci armata tarista !!! dand astfel o palma pe obrazul Imperiului austriac care n-au fost capabili impreuna cu romanii sa inabuse aceasta Revolutie si au apelat la ajutorul Rusiei tariste.

Lasă un răspuns

Connect with