Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Felicia Hrihorişan, Alina Perşa. Titlul emisiunii: Partea întunecată a internetului (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Ioan Leitner, Valeriu Bancea, Gabriel Zetea. Titlul emisiunii: Cum va arăta cabinetul Dăncilă? (reluare) 02.30 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Coroianu. Titlul emisiunii: Crime comise între membrii ai familiei 03.33 Nicolae Mureşan, un veteran al festivalului Oţeloaia 04.34 Caii sătmăreni de performanţă 05.10 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Concursul Viaţă pentru mediu la final 05.52 Info studio, cu Eva Laczko, invitaţi Tiberiu Koczinger, Dohi Trepszker Zsofia. Titlul emisiunii: Sătmărenii şi Raza Speranţei de 15 ani alături de copiii suferinzi de boli maligne 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Tiberiu Vălean, Marinela Gliga. Titlul emisiunii: Manifestări împotriva avortului la Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.32 Festivalul datinilor şi obiceiurilor de iarnă 10.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Cetăţenii chemaţi să se implice în săptămâna mobilităţii europene 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Ioan Leitner, Valeriu Bancea, Gabriel Zetea. Titlul emisiunii: Cum va arăta cabinetul Dăncilă? (reluare) 13.00 Ştiri 13.32 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Vasile Blaga. Titlul emisiunii: Relaţia dintre medicul de familie şi pacient 14.08 Teleshopping 14.25 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Florin Turcu, Horia Macarie. Titlul emisiunii: Planurile Asociaţiei Judeţene de Atletism Satu Mare 15.25 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Radu Iancu. Titlul emisiunii: Putere economică în creştere la Medieşu Aurit 16.25 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Romeo Nicoarăraport la 7.670 de zile 17.32 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi Dorle Ghiriti, Paula Fedorca. Titlul emisiunii: Orientarea şcolară pentru elevii din ciclu gimnazial 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină,invitat Ionuţ Bujor. Titlul emisiunii: Mai aveţi curajul să circulaţi cu autobusele vechi ale Transurbanului? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia-Gaz Metan Mediaş 22.30 Concert Youth on Stage 23.30 Ştiri

Mamografii gratuite pentru sătmărence de Ziua Radiologiei

Scris de Mihaela Ghiţă, 09 noiembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Miercuri, la Policlinica, patru asistente medicale s-au ocupat de preluarea si efectuarea mamografiilor

Miercuri, la Policlinica, patru asistente medicale s-au ocupat de preluarea si efectuarea mamografiilor

Zeci de femei au dat curs acţiunii organizate de Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare şi s-au prezentat la Policlinica Veche pentru efectuarea gratuită a unei mamografii.

Numeroasele mesaje şi statistici privind incidenţa afecţiunilor din sfera ginecologică, faptul că în România zilelor noastre o femeie din opt este diagnosticată cu cancer la sân a fost un motiv suficient de întemeiat pentru sătmărence de a lăsa la o parte orice teamă sau reţinere şi s-au adresat cabinetului de radiologie pentru a-şi cunoaşte starea de sănătate a sânilor. Deşi numărul orelor alocate acţiunii a fost destul de scurt, 13.30 – 18.00, solicitările au fost peste aşteptări, respectiv 35 de cereri cu bilet de trimitere. ~n situaţia dată, pentru a nu refuza nicio femeie care s-a adresat ieri cabinetului de radiologie, unitatea sanitară a luat în calcul şi reprogramarea acelor persoane care nu au putut fi investigate în timpul alocat.

Aşa cum a explicat medicul radiolog Annemarie Arpăşteuan (foto pagina 1), mamografia este singura metodă imagistică recunoscută în screening-ul depistării cancerului la sân. S-au putut adresa femeile cu vârsta peste 40 de ani în baza unui bilet de trimitere simplu sau decontat de CJAS.

Astfel, la nici 24 de ore de la lansarea acestei campanii dedicate Zilei Mondiale a Radiologiei (8 noiembrie), prilejuită în acelaşi timp de lupta împotriva cancerului la sân, marcată în fiecare an în luna octombrie, femeile nu au mai stat pe gânduri, s-au adresat medicului de familie sau medicului specialist şi au solicitat bilet de trimitere. Deşi acţiunea a fost programată pentru după amiaza zilei de miercuri, sătmărencele s-au prezentat chiar şi cu două ore mai devreme ca să fie sigure că vor putea fi investigate. Iar cum acţiunea s-a derulat corect, pe principiul primul venit, primul servit, doamnele au fost primite în ordinea sosirii. Durata unei mamografii este de circa 15 minute, prin urmare într-o oră nu au putut fi văzute mai multe de 4-5 persoane, fiind şi un singur aparat.

Spitalul Judeţean a mobilizat în acest scop 4 asistente medicale care s-au ocupat de preluarea şi efectuarea mamografiilor, datele urmând să fie interpretate de medicul specialist.

Dr. Annemarie Arpăşteuan a ţinut să sublinieze că mamografia este complementară examenului clinic şi se efectuează doar cu bilet de trimitere, neexistând noţiunea de „mamografie la cerere”.

„Împreună cu oncologia am stabilit un protocol de evaluare, ecografia mamară anual şi mamografie la 2 ani, iar vârsta de la care începem să evaluăm sânul prin mamografie este de 40 de ani”, a adăugat medicul.

 

De asemenea, medicul radiolog a semnalat că în ultima perioadă a crescut incidenţa cancerului mamar la persoanele sub 40 de ani. „Este vârsta la care mamografia este controversată din cauza ţesutului glandular prea bogat şi astfel avem prea mult rezultate fals pozitive şi fals negative. În aceste situaţii completăm mamografia cu ecografie mamară şi unde există antecedente personale sau în familie solicităm Imagistică prin Rezonanţă Magnetică (IRM).

Cât despre acţiunea ca atare iniţiată de comitetul director al Spitalului Judeţean de Urgenţă Satu Mare, purtătorul de cuvânt, Constantin Demian a spus că reprezintă un prim pas din programul de activităţi pe care unitatea sanitară le are în vedere pentru această perioadă, respectiv organizarea în cursul săptămânii viitoare a unei acţiuni de Ziua Mondială de Luptă împotriva diabetului (14 noiembrie).

Din datele oferite de Secţia de Radiologie a SJU Satu Mare, unitatea dispune de 2 mamografe clasice, adică examinarea se face pe filme radiologice. Acest tip de investigaţie, conform specialiştilor, şi-a dovedit utilitatea pe deplin, în contextul în care mortalitatea scade cu 30%, dar numai în asociere cu examen clinic şi unde e cazul prin completarea cu ecografie şi Imagistică prin Rezonanţă Magnetică.

Însă ceea ce este de reţinut constă în faptul că 70% din cazurile de cancer la sân sunt depistate prin autoexaminare.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.