15.02.2020 00.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Iuliu Ilyes, Radu Creţu, Cornel Mureşan. Titlul emisiunii: Ordonanţa privind alegerile anticipate, publicată în MO (reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct cu Victor Constantinovici, invitat:Nicolae Dumuţa . Titlul emisiunii: Realitatea şi zvonistica pestelor şi gripelor de caresuntem loviţi. (reluare) 04.00 Ne Cheamă Natura cu Ioana Zaharia, invitat: dr. Liana Strîmb. 05.00 Concert ”Trio Andrei” la Poesis 06.00 Cultură cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Koter Laszlo. Titlul emisiunii: De la sculptura în lemn. La sculptura în piatră şi os. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Iuliu Ilyes, Radu Creţu, Cornel Mureşan. Titlul emisiunii: Ordonanţa privind alegerile anticipate, publicată în MO (reluare) 10.00 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş, invitat: Teodor Giurgiu.Titlul Emisiunii: Vinurile Cramei Teodor sunt tot mai apreciate. 10.50 Spiriduş Ghiduş 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct cu Victor Constantinovici, invitat:Nicolae Dumuţa . Titlul emisiunii: Realitatea şi zvonistica pestelor şi gripelor de caresuntem loviţi. (reluare) 14.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Iuliu Ilyes, Radu Creţu, Cornel Mureşan. Titlul emisiunii: Ordonanţa privind alegerile anticipate, publicată în MO (reluare) 16.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Virgil Dragoş. Titlul emisiunii: Subvenţiile anului 2019 şi pregătirile pentru cele ale anului 2020. 16.50 Teleshopping 17.00 La Psiholog cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ioana Zaharia. Titlul emisiunii: Capcanele mentale. 18.00 Taina Credinţei (limba maghiară) cu Eva Laczko. 19.00 Ştirile Săptămânii 20.00 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu invitat: Hermina Marl Iluţ. 21.00 Info Magazin cu Eva Laczko, invitat: Szabo Bartok Piroska. Titlul emisiunii: Să cunoaştem Hungest Hotel Forras din Seghedin. 22.00 Sănătate Frumuseţe Stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitat: Ana Maria Dachman. 23.00 Conversaţii nocturne invitat: Cosmin Mureşan. 16.02.2020 00.30 Simpozion dedicat zilei de 24 Ianuarie 1859 la Poesis. 02.40 Info Magazin cu Andriana Mureşan. Titlul emisiunii: Valentines Day, o tradiţie occidentală. 04.00 Ne Cheamă Natura cu Ioana Zaharia, invitat: dr. Liana Strîmb. 05.40 Info Studio cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Muzeul Judeţean Satu Mare, bilanţ pe 2019. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştirile Săptămânii 08.00 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş, invitat: Teodor Giurgiu.Titlul Emisiunii: Vinurile Cramei Teodor sunt tot mai apreciate. 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Spiriduş Ghiduş 10.45 Teleshopping 11.00 Taina Credinţei cu Mihaela Ghiţă invitat: Tiberiu Vălean. Titlul emisiunii: Familia în faţa provocărilor vieţii. 12.00 La Psiholog cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ioana Zaharia. Titlul emisiunii: Capcanele mentale. 13.00 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Ciprian Costea. 14.00 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu invitat: Florin Mureşan. 15.00 Teleshopping 15.15 Portret de artist invitat: Vasile Canioşii Mesteşanu. 16.00 Concert de muzică populară ”Ana Holdiş Pop – 40 de ani de cantec”. 17.30 Sănătate Frumuseţe Stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitat: Ana Maria Dachman. 18.30 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Activităţi de mediu la care îsi dau mâna instituţii de învăţământ, de mediu, autorităţi. 19.00 Ştirile Săptămânii 20.00 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Ciprian Costea. 21.00 Concert Pavel Stratan la Poesis. 23.00 Sănătate cu Mihaela Ghiţă, invitat: Georgeta Pop. Titlul emisiunii: CJAS răspunde la problemele sătmărenilor. 23.30 Panoramic Sportiv cu Ionuţ Blăjean, invitat: Dan Suta.Titlul emisiunii: Cupa ”Satu Mare – Memorial Ecaterina Stahl” a adus floretiste din 16 ţări. 17.02.2020 00.30 Cultură cu Ioana Vladimirescu, invitaţi: Luiza Neruţ, Daniel Neruţ. 01.30 Umor la superlativ la Poesis 04.00 Sănătate Frumuseţe Stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia 05.40 Cultură invitat Nicolae Mureşan. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştirile Săptămânii 08.00 Taina Credinţei cu Mihaela Ghiţă invitat: Tiberiu Vălean. Titlul emisiunii: Familia în faţa provocărilor vieţii. 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Spiriduş Ghiduş 11.00 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu invitat: Florin Mureşan. 12.00 Teleshopping 12.15 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Activităţi de mediu la care îsi dau mâna instituţii de învăţământ, de mediu, autorităţi. 13.00 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiunii. Tinerii de azi viitorul de mâine. 14.00 Ne Cheamă Natura cu Ioana Zaharia, invitat: dr. Liana Strîmb. 15.00 Info Magazin cu Eva Laczko, invitat: Szabo Bartok Piroska. Titlul emisiunii: Să cunoaştem Hungest Hotel Forras din Seghedin. 15.45 Teleshopping 16.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Virgil Dragoş. Titlul emisiunii: Subvenţiile anului 2019 şi pregătirile pentru cele ale anului 2020. 17.00 Panoramic Sportiv cu Constantin Demian 18.00 Audienţe în direct cu Mihai Sălceanu (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda Publică, cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct cu Mihai Sălceanu (reluare)

Majoritatea mezelurilor conţin un procent foarte mic de carne

Scris de Ioan Aniţaş, 16 ianuarie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Aproximativ 18% dintre români declară că mănâncă salam, parizer, kaizer, crenvurşti şi alte preparate de acest fel în fiecare zi, iar cel puţin 72% măcar o dată pe săptămână. Cei mai mulţi dintre aceştia sunt tineri cu vârsta cuprinsă între 18 şi 34 de ani şi au venituri medii. Anual, un român consumă aproape 70 de kilograme de carne. Din păcate, cele mai multe mezeluri conţin un procent nesemnificativ de carne, avertizează europarlamentarul Daniel Buda.

“În conformitate cu legislaţia europeană, denumirea generică de carne de porc înseamnă tot ce este comestibil de la animalul respectiv, de la porc, însemnând lipide şi ţesut adipos şi ţesut cartilaginos ş.a.m.d.. Calitatea îndoielnică a mezelurilor poate duce la diverse probleme de sănătate. Dincolo de tot ceea ce înseamnă etichetarea transparentă a produselor, trebuie găsite mecanisme eficiente pentru a se interzice în mod expres folosirea denumirii “mezeluri” dacă aceste produse nu conţin o proporţie semnificativă de materie primă de origine animală.

Având în vedere aceste aspecte, am solicitat Comisiei Europene, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, să îmi comunice care sunt instrumentele de care dispune instituţia în vederea interzicerii folosirii denumirii de mezeluri dacă aceste produse nu conţin o proporţie semnificativă de materie primă de origine animală”.

Răspunsul primit de europarlamentarul român

Vineri, 10 ianuarie, Stella Kyriakides, Comisar European pentru Sănătate şi Siguranţa Alimentară, i-a răspuns europarlamentarului român:

“Legislaţia UE nu prevede cerinţe specifice privind conţinutul minim de carne din produsele din carne. Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare stabileşte cerinţe generale referitoare la etichetarea produselor alimentare şi conţine o serie de dispoziţii care le permit statelor membre să acţioneze atunci când anumite menţiuni, sau etichetarea în ansamblu, îi induc în eroare pe consumatori.

În ceea ce priveşte carnea, regulamentul stabileşte dispoziţii specifice pentru definirea cărnii şi criterii conexe privind conţinutul maxim de grăsime şi ţesut conjunctiv pentru indicarea cărnii în lista de ingrediente. Termenul “carne” poate fi folosit numai în cazul în care este în conformitate cu această definiţie. În plus, acest regulament impune indicarea cantităţii unui ingredient (respectiv a cărnii), dacă ingredientul respectiv (a) figurează în denumirea produsului alimentar sau este asociat acestei denumiri de către consumator, (b) este scos în evidenţă în etichetare prin cuvinte, imagini sau reprezentări grafice sau (c) este esenţial pentru a caracteriza un produs alimentar şi pentru a-l diferenţia de produsele cu care ar putea fi confundat din cauza denumirii sale sau a aspectului său.

Aceste informaţii trebuie să figureze în denumirea produsului alimentar, imediat lângă acesta ori în lista ingredientelor. Comisia consideră că legislaţia actuală oferă cadrul necesar şi instrumente suficiente pentru a evita inducerea în eroare a consumatorilor cu privire la caracteristicile produselor din carne. Punerea în aplicare a dispoziţiilor de mai sus este responsabilitatea autorităţilor competente din statele membre.” A scris europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreşedinte al Comisiei de agricultură şi dezvoltare rurală din Parlamentul European, pe pagina sa Facebook.

Cele de mai sus vin să confirme nedumerirea consumatorilor de mezeluri şi chiar diverse tipuri de conserve, născuţi ceva mai devreme. Aşa se face că în urmă cu mai bine de 30 de ani pe etichetele unor conserve se citea „pateu de ficat”, iar azi se regăseşte sintagma „pateu cu ficat” şi lista ar putea continua. Aditivii şi te miri ce alte ingrediente pun în dificultate consumatorii, ca urmare a folosirii pe etichete a unor denumiri pe care marea masă a cetăţenilor nu le cunosc, fiind astfel păcăliţi. La multe din actualele conserve s-a redus spre exemplu şi cantitatea de peşte, dar preţul este în discordanţă cu realitatea din cutie.

Abonează-te acum Online!
  1. Dac Bulibas a spus: 17 ianuarie 2020, ora 11:31

    Otravuri pt. romani, Pofta buna !…. Bunasare (profituri) pt. industria farmaceutica !.

  2. y a spus: 17 ianuarie 2020, ora 05:58

    Acum credeţi că aţi descoperit apa caldă şi mersul pe jos? Nu sunt reglementări, aşa este, fiecare producător lucrează după „reţeta” proprie. Apoi să vezi tu surprize! La parizer doar 10-15%, 65% zgârciuri fierte şi gelatină. Poftă bună!? Dar, …. ţările au reglementări specifice. De exemplu la unguri parizerul trebuie să conţină minim 40% carne şi sunt discuţii pentru a obliga producătorii la 50%. La noi ……
    Dar dacă tot vreţi să aflaţi din ce se fac mezelurile ia întrebaţi voi un producător ce înseamnă noţiunea de „carne industrială”! Pe lângă faptul că nu este carne-carne nici măcar nu este proaspătă! Şi încă nu am vorbit de nitraţi, aditivi, arome sintetice şi praful de coşenilă.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.