Image 1
Image 2

Majoritatea fermierilor sătmăreni au obţinut la grâu producţii peste media pe ţară

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Perioada semanatului determina productia
Perioada semanatului determina productia

Pe unele suprafeţe s-au obţinut 3.800 de kilograme la hectar, pe altele s-au înregistrat 6.000 de kilograme, iar pe parcele mai mici s-a ajuns şi la peste 7.000 de kilograme la hectar

De cele mai multe ori campaniile agricole se suprapun, sau în cel mai bun caz una se încheie şi este declanşată următoarea. În vreme ce unii fermieri pregătesc terenul pentru a semăna culturile de toamnă, alţii caută să încheie socotelile privind producţiile obţinute.

Dacă la nivel naţional se vorbeşte despre o producţie medie de grâu la hectar în anul 2017 de 4.863 de kilograme, considerată bună, la noi în judeţ producţiile obţinute de către fermieri variază în limite foarte largi. Pe unele suprafeţe s-au obţinut 3.800 de kilograme la hectar, pe altele s-au înregistrat 6.000 de kilograme, iar pe parcele mai mici s-a ajuns şi la peste 7.000 de kilograme la hectar.

Din informaţiile adunate de la fermieri din diverse zone ale judeţului putem afirma că producţia medie de grâu se apropie şi la noi de ceea ce înseamnă medie pe ţară. Poate ceva sub aceasta, dar nu cu mult.

Perioada semănatului determină producţia

Aşa cum arată statisticile ultimilor ani, numeroşi fermieri de la noi din judeţ au optat pentru cultura cerealelor de toamnă. Sunt în uşoară creştere an de an spre exemplu suprafeţele cultivate cu grâu, în ciuda faptului că preţul oferit de cumpărători este sub aşteptările fermierilor, iar desfacerea este greoaie. Motivaţia privind decizia luată are la bază o explicaţie simplă.

În perioada de vară-toamnă, volumul precipitaţiilor căzute la noi în judeţ asigură în bună parte vegetaţia corespunzătoare a culturilor de grâu, orz, triticale, rapiţă ş.a. Riscul pierderilor de recoltă pare să fie mai mic decât în cazul culturilor de primăvară, în special al porumbului, cultură care poate fi afectată considerabil, până la pierderea integrală a recoltei, dacă peste an sunt perioade îndelungate fără precipitaţii.

Continuarea o puteți citi în ediția tipărită din data de 29 august.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with