Image 1
Image 2

Majoritatea cadrelor didactice din UE sunt femei şi au peste 50 de ani

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În fiecare an, în 5 octombrie este sărbătorită Ziua Mondială a Educaţiei, Ziua Profesorilor, cadrele didactice fiind cele care au o contribuţie majoră în procesul educaţional, la nivel mondial.

În acest context, Biroul de date statistice al Uniunii Europene a publicat o serie de date statistice privind educaţia şi formarea şi numărul celor care îi îndrumă pe copiii şi tinerii din UE pe întreg parcursul educaţional.
Potrivit Eurostat, în anul 2017, 5,8 milioane de persoane din UE munceau ca profesori. Este vorba de cadre didactice cuprinse din nivelul primar până în cel secundar superior.

72% din cadrele didactice din UE sunt femei

Majoritatea cadrelor didactice din Uniunea Europeană sunt femei. 72%, adică 4,2 milioane profesoare lucrau la catedră în 2017. Din totalul profesorilor din Uniunea Europeană, 9% – adică 0,5 milioane – aveau vârsta sub 30 de ani, iar 2,1 milioane – 36% – aveau 50 de ani sau mai mult. “În toate statele membre ale UE, profesorii au fost preponderent femei. Ponderea profesorilor de sex feminin a fost cea mai mare în Letonia (87%) şi Lituania (85%), urmată de Bulgaria, Estonia şi Slovenia (toate 83%). În schimb, ponderea profesorilor de sex masculin a fost cea mai mare în Danemarca (35%, date din 2014, cu excepţia învăţământului secundar inferior) şi Luxemburg (35%), în faţa Spaniei şi Greciei (ambele cu 34%), Franţei (32%) şi Olandei (31%)”, scrie Eurostat în comunicatul publicat pe pagina sa.
În România, conform tabelului de date statistice, în 2017 erau 48.009 profesori în învăţământul primar, 43.131 din aceştia fiind femei, 68.704 profesori în învăţământul secundar inferior din care 49.882 femei, respectiv 55.672 profesori în învăţământul secundar superior – 39.463 din aceştia femei.

36% dintre cadrele didactice din şcolile primare şi gimnaziale din UE au de la 50 de ani în sus

Referitor la vâsta cadrelor didactice din UE, Eurostat notează că în Italia, de exemplu, peste jumătate din profesori au 50 de ani împliniti. 36% dintre cadrele didactice din şcolile primare şi gimnaziale din UE au împlinit 50 de ani sau au peste 50 de ani, datele fiind aşa cum notam mai sus, din 2017.

Alte state cu număr mare de profesori în vârstă de 50 de ani sau mai mult sunt Lituania – 50%, Estonia – 49%, Bulgaria – 48%, Austria – 45%. Alţi 9% dintre profesorii din UE aveau peste 60 de ani, cu cele mai mari ponderi din această grupă de vârstă găsite din nou în Estonia (19%), Italia (17%) şi Germania (16%). În România situaţia era în felul următor: profesori cu vârsta de 65 de ani sau mai mare în învăţământul primar – 503, în cel secundar inferior – 1.384, iar în cel secundar superior – 1.178.

Pe aceeaşi temă, Eurostat a publicat şi cifre referitoare la nivelul de educaţie pe care îl au europenii ce lucrează în domeniul culturii.

Astfel, anul trecut în 24 de state membre ale UE, mai mult de jumătate din totalul persoanelor ce ocupau locuri de muncă în domeniul culturii aveau un nivel de învăţământ terţiar. Ţara noastră are o pondere între 45 şi 50% pe acest segment.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

TABĂRĂ DE VARĂ LA ODOREU

Icoane pe sticlă pictate de tineri

Parohia Ortodoxă “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” de pe str. Botizului din Municipiul Satu Mare, cu binecuvântarea Prea Sfinţitului Părinte, Iustin, Episcop ul Maramureşului şi Sătmarului a organizat timp de trei zile o tabără adresată adolescenţilor.