Maica Domnului a fost declarată Ocrotitoarea oraşului Negreşti-Oaş | Informaţia Zilei

Maica Domnului a fost declarată Ocrotitoarea oraşului Negreşti-Oaş

Scris de Mihaela Ghiţă, 11 februarie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Zi de sărbătoare pentru credincioşii din Negreşti-Oaş care au asistat duminică, 9 februarie 2020, la un moment solemn, acela de proclamare a Maicii Domnului ca ocrotitoare a oraşului lor de către Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului.

Evenimentul a avut loc în catedrala cu hramul „Duminica tuturor sfinţilor” din Negreşti-Oaş.
Documentul de proclamare solemnă a fost citit de părintele dr. Cristian Ştefan, consilier eparhial, în prezenţa a numeroase oficialităţi şi a sutelor de credincioşi. Printre cei prezenţi s-au numărat primarul oraşului, Aurelia Fedorca, şi fostul ministru al Apărării, Gabriel Leş, consilieri locali şi judeţeni.

Hotărârea s-a luat în decembrie anul trecut

”Având în vedere tradiţia multiseculară a bisericii ortodoxe, aceea de a veghea ca fiecărui oraş important să-i fie dăruit un protector spiritual, în şedinţa Permanenţei Consiliului Eparhial din data de 5 decembrie 2019 s-a hotărât ca Maica Domnului să fie proclamată Ocrotitoarea oraşului Negreşti-Oaş. În urma hotărârii luate de către Sfânta Episcopie, Primăria şi Consiliul Local al oraşului Negreşti-Oaş au adoptat Hotărârea ca Maica Domnului să fie declarată Ocrotitoarea oraşului Negreşti-Oaş. Drept urmare, astăzi, 9 februarie 2020, dăm de ştire tuturor: Primăriei oraşului Negreşti-Oaş, parohiilor şi credincioşilor din capitala ţării Oaşului, precum şi tuturor instituţiilor locale, că, de acum înainte, Maica Domnului va fi cinstită ca Preasfântă Ocrotitoare a oraşului Negreşti-Oaş. Icoana Maicii Domnului, Preasfânta Ocrotitoare a oraşului Negreşti-Oaş, pe care o dăruim cu acest prilej Primăriei oraşului Negreşti-Oaş, va fi aşezată la loc de cinste în clădirea instituţiei. De asemenea, practica unor astfel de evenimente impune ca icoana Maicii Domnului, Ocrotitoarea oraşului Negreşti-Oaş, să fie multiplicată şi dăruită instituţiilor importante din oraşul Negreşti-Oaş, aflate în subordinea primăriei: şcoli, grădiniţe, aşezăminte sociale şi culturale, precum şi altor instituţii importante. Făcându-vă cunoscut, cu bucurie sfântă, cele de mai sus, rugăm pe Maica Domnului – ocrotitoarea oraşului Negreşti-Oaş – să ocrotească locuitorii acestui oraş, de acum şi până în veac. Dată în Reşedinţa noastră Episcopală din Baia Mare, la data de 9 februarie 2020”, se arată în documentul de proclamare citit de pr. dr. Cristian Ştefan.

Odată cu documentul de proclamare, Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul a înmânat primarului Aurelia Fedorca Sfânta Icoană a Maicii Domnului – Ocrotitoarea oraşului Negreşti-Oaş.

Icoana cuprinde pe Maica Domnului cu Pruncul Iisus, pe fundal Catedrala Oaşului, în care s-a oficiat duminică Sfânta Liturghie, două familii creştine de oşeni: o familie formată din tată, mamă şi doi copii, din care unul în braţele mamei, şi o familie alcătuită din tată, mamă şi un copil mai mare, care ţine în mână un colac de grâu, ca semn al ospitalităţii, între acestea aflându-se Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, împreună cu Sfânta Cruce. În partea de sus există o broboadă cu însemne specifice ţării Oaşului.

Evenimentul de proclamare a avut loc la finalul Sfintei Liturghii

Din soborul de 20 de preoţi şi 6 arhidiaconi şi diaconi au făcut parte Pr. Dr. Cristian Ştefan, consilier eparhial cultural şi pentru comunicaţii media, pr. Marcel Malanca, protopopul Oaşului, arhim. dr. Emanuil Rus, stareţul Mănăstirii Bixad, arhim. Ghelasie Maxim, economul Mănăstirii Rohia, pr. Mihai Feher, proin-protopop al Oaşului, pr. Vasile Aurel Pop, protopopul de Sighet, pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, pr. Florian Mocan, protopopul de Carei, pr. Marian Crainic, proin-protopop de Carei, Pr. Conf. Univ. Dr. Adrian Gh. Paul, prodecanul Facultăţii de Litere a centrului Universitar Nord din Baia Mare, pr. Marius Lazăr, pr. Ioan Pop, preoţi invitaţi de la parohiile din jur, arhidiaconi şi diaconi.

Distincţii eparhiale

Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul a acordat, din încredinţarea Preasfinţitului Părinte Episcop Iustin, trei distincţii importante: Ordinul “Crucea Justinian Arhiepiscopul” pentru primarul oraşului Negreşti-Oaş, Aurelia Fedorca, pentru interpreta de muzică oşenească Maria Tripon şi pentru Nicolae Pop, un tânăr care s-a remarcat prin activităţile cu tineretul organizate în protopopiat, la nivel eparhial şi naţional şi unul dintre luminătorii satelor din Oaş.

Abonează-te acum Online!
  1. MURITOR a spus: 18 februarie 2020, ora 09:09

    Eu propun totusi sa o pictati si pe” AURELIUS FEDORCUS”in biserica pe o icoana ca o facatoare de NIMIC pt orasul NEGRESTI OAS!!!!

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517