19.02.2020 00.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitați: Adrian Albu, Octavian Petric, Vlad Baculescu. Titlul emisiunii: Audierile miniștrilor cabinetului orban II au continuat.(reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audiențe în direct cu Eva Laczko, invitați: Markos Tibor. Titlul emisiunii: Economia duduie? (reluare) 04.00 Cultură cu Ioan Anițaș, invitat: Vasile Koter Laszlo. Titlul emisiunii: De la sculptura în lemn. La sculptura în piatră și os. 04.50 Ne Cheamă Natura cu Ioana Zaharia, invitat: dr. Liana Strîmb. 05.45 Info Magazin cu Adriana Mureșan. Titlul emisiunii: Artă și bijuterii. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitați: Adrian Albu, Octavian Petric, Vlad Baculescu. Titlul emisiunii: Audierile miniștrilor cabinetului orban II au continuat.(reluare) 10.00 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitat: Florin Mureșan. 10.30 Info Studio cu Ioan Anițaș, invitat: Virgil Dragoș. Titlul emisiunii: Subvențiile anului 2019 și pregătirile pentru cele ale anului 2020. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audiențe în direct cu Eva Laczko, invitați: Markos Tibor. Titlul emisiunii: Economia duduie? (reluare) 14.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitați: Adrian Albu, Octavian Petric, Vlad Baculescu. Titlul emisiunii: Audierile miniștrilor cabinetului orban II au continuat.(reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Taina Credinței cu Mihaela Ghiță invitat: Tiberiu Vălean. Titlul emisiunii: Familia în fața provocărilor vieții. 17.00 În Slujba Comunității cu Mihai Sălceanu, invitat: Adrian Balaj. 18.00 Audiențe în direct cu Ioan Anițaș (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda Publică, cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audiențe în direct cu Ioan Anițaș (reluare)

Maica Domnului a fost declarată Ocrotitoarea oraşului Negreşti-Oaş

Scris de Mihaela Ghiţă, 11 februarie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index

Zi de sărbătoare pentru credincioșii din Negrești-Oaș care au asistat duminică, 9 februarie 2020, la un moment solemn, acela de proclamare a Maicii Domnului ca ocrotitoare a orașului lor de către Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului.

Evenimentul a avut loc în catedrala cu hramul „Duminica tuturor sfinților” din Negrești-Oaș.
Documentul de proclamare solemnă a fost citit de părintele dr. Cristian Ștefan, consilier eparhial, în prezența a numeroase oficialități și a sutelor de credincioși. Printre cei prezenți s-au numărat primarul orașului, Aurelia Fedorca, și fostul ministru al Apărării, Gabriel Leș, consilieri locali și județeni.

Hotărârea s-a luat în decembrie anul trecut

”Având în vedere tradiția multiseculară a bisericii ortodoxe, aceea de a veghea ca fiecărui oraș important să-i fie dăruit un protector spiritual, în ședința Permanenței Consiliului Eparhial din data de 5 decembrie 2019 s-a hotărât ca Maica Domnului să fie proclamată Ocrotitoarea orașului Negrești-Oaș. În urma hotărârii luate de către Sfânta Episcopie, Primăria și Consiliul Local al orașului Negrești-Oaș au adoptat Hotărârea ca Maica Domnului să fie declarată Ocrotitoarea orașului Negrești-Oaș. Drept urmare, astăzi, 9 februarie 2020, dăm de știre tuturor: Primăriei orașului Negrești-Oaș, parohiilor și credincioșilor din capitala țării Oașului, precum și tuturor instituțiilor locale, că, de acum înainte, Maica Domnului va fi cinstită ca Preasfântă Ocrotitoare a orașului Negrești-Oaș. Icoana Maicii Domnului, Preasfânta Ocrotitoare a orașului Negrești-Oaș, pe care o dăruim cu acest prilej Primăriei orașului Negrești-Oaș, va fi așezată la loc de cinste în clădirea instituției. De asemenea, practica unor astfel de evenimente impune ca icoana Maicii Domnului, Ocrotitoarea orașului Negrești-Oaș, să fie multiplicată și dăruită instituțiilor importante din orașul Negrești-Oaș, aflate în subordinea primăriei: școli, grădinițe, așezăminte sociale și culturale, precum și altor instituții importante. Făcându-vă cunoscut, cu bucurie sfântă, cele de mai sus, rugăm pe Maica Domnului – ocrotitoarea orașului Negrești-Oaș – să ocrotească locuitorii acestui oraș, de acum și până în veac. Dată în Reședința noastră Episcopală din Baia Mare, la data de 9 februarie 2020”, se arată în documentul de proclamare citit de pr. dr. Cristian Ștefan.

Odată cu documentul de proclamare, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a înmânat primarului Aurelia Fedorca Sfânta Icoană a Maicii Domnului – Ocrotitoarea orașului Negrești-Oaș.

Icoana cuprinde pe Maica Domnului cu Pruncul Iisus, pe fundal Catedrala Oașului, în care s-a oficiat duminică Sfânta Liturghie, două familii creștine de oșeni: o familie formată din tată, mamă și doi copii, din care unul în brațele mamei, și o familie alcătuită din tată, mamă și un copil mai mare, care ține în mână un colac de grâu, ca semn al ospitalității, între acestea aflându-se Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, împreună cu Sfânta Cruce. În partea de sus există o broboadă cu însemne specifice țării Oașului.

Evenimentul de proclamare a avut loc la finalul Sfintei Liturghii

Din soborul de 20 de preoți și 6 arhidiaconi și diaconi au făcut parte Pr. Dr. Cristian Ștefan, consilier eparhial cultural și pentru comunicații media, pr. Marcel Malanca, protopopul Oașului, arhim. dr. Emanuil Rus, starețul Mănăstirii Bixad, arhim. Ghelasie Maxim, economul Mănăstirii Rohia, pr. Mihai Feher, proin-protopop al Oașului, pr. Vasile Aurel Pop, protopopul de Sighet, pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, pr. Florian Mocan, protopopul de Carei, pr. Marian Crainic, proin-protopop de Carei, Pr. Conf. Univ. Dr. Adrian Gh. Paul, prodecanul Facultății de Litere a centrului Universitar Nord din Baia Mare, pr. Marius Lazăr, pr. Ioan Pop, preoți invitați de la parohiile din jur, arhidiaconi și diaconi.

Distincții eparhiale

Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a acordat, din încredințarea Preasfințitului Părinte Episcop Iustin, trei distincții importante: Ordinul “Crucea Justinian Arhiepiscopul” pentru primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca, pentru interpreta de muzică oșenească Maria Tripon și pentru Nicolae Pop, un tânăr care s-a remarcat prin activitățile cu tineretul organizate în protopopiat, la nivel eparhial și național și unul dintre luminătorii satelor din Oaș.

Abonează-te acum Online!
  1. MURITOR a spus: 18 februarie 2020, ora 09:09

    Eu propun totusi sa o pictati si pe” AURELIUS FEDORCUS”in biserica pe o icoana ca o facatoare de NIMIC pt orasul NEGRESTI OAS!!!!

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.